34,7469$% 0.07
36,5776€% 0.2
44,0843£% 0.28
2.953,10%0,34
2.646,08%0,35
9.827,23%1,51
Patronlar Dünyası’nın haberine göre; Resmi Gazete’de yayımlanan 2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı, sağlık alanındaki önemli hedefleri içermektedir. Bu program çerçevesinde, Sağlık Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında e-Nabız entegrasyonu sağlanacak. Ayrıca, bulaşıcı olmayan hastalıklara yönelik risk faktörlerinin azaltılması amacıyla kanser tarama programları da dahil olmak üzere çeşitli tarama programları yaygınlaştırılacak ve erken teşhis oranları artırılacaktır.
Bu kapsamda, birinci basamak sağlık tesisleri bünyesinde kanser tarama merkezlerinin sayısının artırılması ve mevcutlarının niteliğinin iyileştirilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca, Tarama ve Tarama Sonrası Teşhis Eğitimleri, KETEM Uyum Eğitimleri ve erken teşhise yönelik farkındalık çalışmaları yürütülecektir. Hastalık Yönetim Platformu kapsamında, hipertansiyon ve kardiyovasküler risk tarama oranlarının 81 ildeki tüm aile hekimliği birimlerinde artırılması için kapsamlı çalışmalar gerçekleştirilecektir. Bulaşıcı hastalıklara yönelik mevcut tanı, takip ve erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi de önemli bir hedef olarak belirlenmiştir.
GEBELERİN İZLEM SAYISI ARTIYOR
Anne ölümlerini azaltma hedefi doğrultusunda, ilgili birimlerde çalışan sağlık personeline yönelik Acil Obstetrik Bakım Eğitimleri yapılacak. Ayrıca, bebek ve çocuk ölümlerini önleme amacıyla bir çalıştay gerçekleştirilecek ve bu çalıştay sonucunda ulusal bir strateji belgesi ile eylem planı oluşturulacaktır.
Birinci basamakta gebe ve lohusa izlemlerinin kalitesinin artırılması için izleme değerlendirme çalışmaları yapılacak. Özellikle anne ölüm oranının yüksek olduğu illerde, yerinde çalışmalar yürütülerek gebelerin doğum öncesi bakımı kapsamında izlem sayıları 4 izlemden 8 izleme çıkarılacaktır.
NADİR HASTALIKLAR VURGUSU
Nadir hastalıklara ilişkin tedavi ve araştırma merkezi sayısının artırılması hedeflenmektedir. Ayrıca, kas ve sinir hastalıkları birimlerinin sayısı 30’a çıkarılacak ve Çok Disiplinli Çocuk ve Genç Ruh Sağlığı Merkezleri’nin (ÇÖZGEM) sayıları artırılacaktır.
AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNE DAHA FAZLA SORUMLULUK
Aile sağlığı merkezi ve aile hekimliği birimlerinin açılması ve yönetilmesine yönelik bir rehber oluşturulacak ve bu rehber yayınlanacaktır. Ayrıca, 80 birinci basamak sağlık tesisinin inşaatı tamamlanarak yeni aile hekimliği birimleri hizmete açılacaktır. Aile hekimliği birimi başına düşen nüfusun 2 bin 800 kişiye düşürülmesi sağlanacaktır. Bulaşıcı olmayan hastalıklar başta olmak üzere hastalıklara ilişkin tarama ve teşhis süreçleri ile kronik hastaların tedavi ve takiplerinde dijital uygulamaların desteğiyle aile sağlığı merkezlerinin sorumlulukları artırılacaktır.
Kronik böbrek hastalığı, inme, koroner arter hastalığı, astım ve kronik obstrüktif akciğer hastalıkları (KOAH) izlem modülleri, 81 ildeki aile hekimliği birimlerinin kullanımına açılacaktır. Kronik hastalıklara yönelik tarama ve izlem modüllerinin tüm aile hekimliği birimleri tarafından etkin bir şekilde kullanılması sağlanacaktır.
SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİKLERİ DE ARTIYOR
Aile diş hekimliği uygulaması, ülke genelinde yaygınlaştırılacak ve aile diş hekimliği birimlerinde koruyucu tedavileri tamamlanan bireylerin tedavi gereksinimlerinin ikinci basamak sağlık kuruluşlarında öncelikli olarak karşılanmasına yönelik bir sevk zinciri oluşturulacaktır.
ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ile Aile Hekimliği Bilgi Sistemi’nin (AHBS) entegrasyonu sağlanacak ve Sigara Bırakma Polikliniklerinin sayısı artırılacaktır. Bu polikliniklerde sigara bırakma tedavisinde kullanılan farmakolojik tedavilerin sürekliliği sağlanacaktır.
HEALTH TÜRKİYE KÜRESEL MARKA OLACAK
“Health Türkiye”, küresel bir marka haline dönüştürülecek. Bu kapsamda, sağlık turizmi alanında Türkiye’nin tanıtım ve pazarlama faaliyetleri yürütülecek. Ayrıca, termal turizm, palyatif bakım ve yaşlı bakımının sağlık turizmi potansiyellerine yönelik analiz çalışmaları gerçekleştirilecektir. Sağlık turizmi faydalanıcılarının uzaktan takibini sağlayacak dijital uygulamalar da geliştirilecektir.
Kaynak: Patronların Dünyası
Ödem Nedir? Beslenme ile Ödemi Önleme Yöntemleri