34,5521$% 0.2
36,0402€% -0.54
43,2711£% -0.67
2.997,91%1,23
2.692,39%0,78
9.491,99%1,33
Patronlar Dünyası’nın haberine göre; Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2013 yılında devreye aldığı önemli bir uygulama ile perakende sektöründeki işletmelere banka kartlarıyla ödeme yapabilme imkanı sunan seyyar EFT-POS cihazlarını kullanıma sokmuştu. Bu süreçte, fiş düzenleyen ödeme kaydedici cihazlar ile seyyar EFT-POS cihazları birleştirilerek, yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar geliştirilmesi öngörüldü. Böylece, bu yeni nesil cihazlar üzerinden banka kartları ile gerçekleştirilen ödemelerde slip ve ödeme kaydedici cihaz fişi, bütünleşik olarak tek bir belge şeklinde düzenlenmeye başlandı.
Suiistimallerin Önlenmesi
Bu uygulama, seyyar EFT-POS cihazları üzerinden yapılan tahsilatların kayıt dışı kalması, bu cihazlar üzerinden mevzuata aykırı borç para verilmesi veya fiş ya da faturaların satış yapılan kişilerden farklı kişiler adına düzenlenmesi gibi suiistimallerin önüne geçilmesini sağladı. Hedef, bu POS cihazlarının ve eski nesil ödeme kaydedici cihazların belirli bir takvim çerçevesinde kullanımına son vererek, EFT-POS özellikli yeni nesil ödeme kaydedici cihazların devreye girmesiydi. Ancak dönüşüm sürecinin beklenen hızda gerçekleşmemesi üzerine, 30 Aralık 2023 tarihinde yayımlanan tebliğle, dönüşüm sürecinin en geç 1 Temmuz 2024’e kadar tamamlanması zorunlu hale getirildi. Bu tebliğ ile yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar üzerinden banka kartlarıyla ödeme kabul edilmesi de zorunlu hale geldi.
Bakanlığın Müdahalesi
Hazine ve Maliye Bakanlığı, seyyar EFT-POS cihazlarının mükellefler tarafından kullanılmaya devam edildiğini tespit ettikten sonra harekete geçti. Tüm banka ve ödeme kuruluşlarına yazı göndererek, perakende mal ve hizmet sunan işletmelere geçmişte hatalı olarak verilen seyyar EFT-POS cihazlarının kullanımına son verilmesi talimatını verdi. Mükelleflerden bu cihazların geri alınması ve bunlar yerine yeni nesil ödeme kaydedici cihazların veya güvenli mali uygulama sistemi bulunan cihazların verilmesi istendi.
Ceza Düzenlemeleri ve Uygulamalar
Yapılan kontroller neticesinde, perakende mal satan veya hizmet sunan mükelleflerden kullanması yasak olmasına rağmen seyyar EFT-POS cihazı kullandığı tespit edilenlere SMS ve mektup gönderilerek uyarılarda bulunuldu. Bakanlık, bu cihazların kullanımına son verilmesini, banka ya da ödeme kuruluşlarına iade edilmesini, yeni nesil ödeme kaydedici ya da güvenli mali uygulama sistemi bulunan cihazların temin edilmesini ve bu cihazlar üzerinden banka kartlarıyla ödeme kabul edilmesini istedi. Bu işlemler sonucunda, her tespit için ayrı ayrı olmak üzere, yasak seyyar EFT-POS cihazlarını kullanmaya devam eden mükelleflerden bilanço esasına göre defter tutanlara 20 bin lira, işletme hesabı esasına göre defter tutanlara 10 bin lira ve bu cihazları mükelleflerden geri almayan banka ve ödeme kuruluşlarına ise 200 bin lira ceza kesileceği belirtildi. Ayrıca, yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar üzerinden banka kartlarıyla ödeme yapılmasına imkan sağlamayan mükelleflere de her bir tespit için ayrı ayrı 20 bin lira ya da 10 bin lira ceza verileceği ifade edildi.
Mükellef ve Bankalara Kesilecek Cezalar
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergide adaletin sağlanması, kayıt dışı ekonominin önüne geçilmesi ve vergiye uyum düzeyinin artırılması hedefleri doğrultusundaki çalışmalara kararlılıkla devam ettiklerini vurguladı. Şimşek, şu açıklamalarda bulundu: “Hatalı POS cihazlarının kullanımına son verilmesi, mükelleflerden bu cihazların alınması ve bunlar yerine yeni nesil ödeme kaydedici cihazların verilmesi, kayıt dışıyla mücadele açısından son derece önemlidir. Bu değişimi gerçekleştirmeyen mükellefler ile banka ve ödeme kuruluşlarına ceza kesilecektir. Bakanlığımız, perakende ticaretteki kayıt dışılıkla mücadele konusundaki çalışmalarını kararlılıkla sürdürmektedir.”
Kaynak: Patronlar Dünyası
Şişli’de Hastane Doktoruna Saldırı Olayı