34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
43,3470£% -0.52
3.005,41%1,48
2.705,79%1,29
9.549,89%1,94
Ensonhaber.com’un haberine göre, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), belediyelere yönelik sigorta primi tahsilatı konusundaki çalışmalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. SGK, işçilerin kazançlarından kesilen sigorta primlerinin tahsil edilmesinin, yasal bir zorunluluk olduğunu vurguladı. Toplanan bu prim gelirleri, emeklilerin aylıklarının ödenmesi ve vatandaşların sağlık hizmeti giderlerinin karşılanmasında kullanılmaktadır.
“Borç Tahsili Siyasi Saldırı Değil”
SGK, prim gelirlerini toplarken hiçbir kurum veya birey ayrımı gözetmeden tüm borçlulara eşit bir yaklaşım sergilediğini belirtti. Bu bağlamda, SGK tarafından prim borçlarının takip edilmesi sürecinin “siyasi bir saldırı” olarak değerlendirilmesinin doğru olmadığını ifade etti.
“Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin SGK’ya Olan Borcu Artıyor”
Özellikle Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin SGK’ya olan prim borçları hakkında kamuoyuna bilgi verme gereği doğmuştur. Yapılan açıklamalara göre, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin SGK’ya olan borcu, 2024/Ağustos itibarıyla 4,5 milyar liradan 8.4 milyar TL’ye, 2024/Eylül itibarıyla ise 8,8 milyar liraya yükselmiştir.
“Tecil Girişimi Geçersiz”
Belediyenin 6183 sayılı Kanun’un 48/A maddesine göre borçların tecili için yaptığı girişim ise, kanunda belirtilen şartları taşımadığı için geçersiz sayılmaktadır. Bu madde, mali açıdan zor durumda bulunan ve borcun vadesi bir yılı geçmemiş olan mükelleflere istisnai olarak uygulanmaktadır. Ancak bugüne kadar, deprem bölgesi belediyeleri dahil hiçbir belediyeye bu kapsamda bir tecil işlemi yapılmamıştır.
6183 sayılı Kanun’un 48. maddesine göre tecil başvurusu yapabilmek için borcun yüzde 10’unun peşin olarak ödenmesi ve kalan borcun yüzde 50’si oranında teminat gösterilmesi gerekmektedir.
“Teminat Olarak Gösterilen Gayrimenkuller Üzerinde Haciz Var”
Ancak, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından teminat olarak gösterilen gayrimenkuller üzerinde birçok haciz bulunduğu için bu varlıklar kanunen geçerli teminat olamamıştır. Dolayısıyla bu işlem geçersiz sayılmış ve SGK Yönetim Kurulu’nda değerlendirilecek bir başvuru halini dahi almamıştır. Hacizli gayrimenkullerin teminat olarak verilmesi, iyi niyetli bir yaklaşım olarak değerlendirilemez.
“Rızaen Anlaşma İddiası Gerçeği Yansıtmıyor”
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından dile getirilen SGK ile rızaen anlaşma yapıldığına dair iddialar ise gerçeği yansıtmamaktadır. Mevzuatımıza göre borçların ödenme şekilleri arasında ‘rızaen anlaşma’ bulunmamaktadır ve bu yönde bir anlaşma da yapılmamıştır.
SGK, yasal sorumluluklarını yerine getirme süreçlerinin siyasi tartışmaların odağı haline gelmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
Kaynak: Ensonhaber
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan IPARD III Projeleri Açıklaması