34,5688$% 0.2
36,0357€% -0.56
43,2815£% -0.65
2.999,14%1,27
2.699,63%1,05
9.432,65%0,69
Ensonhaber.com’un haberine göre; DHA 4 mevsim turizm hedefiyle sektörü güçlendiren Türkiye, kış turizmi için hazırlıklarını hız kesmeden sürdürüyor. Bu kapsamda, ülkemizin en önemli kış turizm merkezlerinden biri olan Uludağ, sadece tatilcilerin değil, aynı zamanda kayak öğrenmek isteyenlerin de gözdesi olmayı sürdürüyor. 17 otel ve toplamda 5 bin yatak kapasitesi ile Türkiye’nin ilk ve en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan Uludağ’da, sezonun Aralık ayı ortasında açılması planlanıyor. Kayak öğretmenleri ise yeni öğrencilerini sabırsızlıkla bekliyor.
“Beklentimiz Büyük”
Türkiye Kayak ve Snowboard Öğretmenleri Derneği Başkanı ve eski milli kayakçı Yahya Usta, konu hakkında “Geçen yılın ardından moralimiz biraz bozulmuştu, fakat bu yıl havaların soğuması, kışın yaklaşmakta olduğunu daha net hissettiriyor. 1980’leri hatırlatıyor. 40 yıla yakın bir süredir Uludağ’dayım ve o dönemleri yeniden yaşamamız bizi umutlandırıyor. Beklentimiz büyük; 2024-2025 sezonunun başarılı geçeceğini düşünüyoruz. Böyle dolu dolu bir kış ve 4 ay süren bir kış sezonunu yaşamak istiyoruz. İnşallah her şey yolunda gider.” diye belirtti.
“Geçen Yıl Sadece 1 Ay Sezon Yaşayabildik”
Yahya Usta, Uludağ’ın kayak öğrenmek isteyenler için en uygun adres olduğunu vurgulayarak, şunları dile getirdi: “Uludağ, konum itibarıyla benzersiz bir dağ. İstanbul, Ankara ve İzmir’e olan yakınlığı ile kayakseverler için ideal bir lokasyon. Burası, beyaz bir cennet ve farklı bir turizm merkezi. Geniş parkurlara sahip olması ve otel sayısının fazlalığı, burayı cazip kılıyor. Ormanlık alanlar da büyük bir avantaj sağlıyor. Türkiye’de suni karlandırma yapılmayan dağlardan biri Uludağ, diğeri ise Kars Sarıkamış. Kar, en erken buralara yağıyor ve en geç bu bölgelerden kalkıyor.”
“Geçen sezon kar çok erken yağmasına rağmen yalnızca 1 ay sezon yaşayabildik. Ancak bu yıl beklentimiz oldukça yüksek. Eğer pist düzenlemelerini düzgün yapabilir ve ışıklandırmayı sağlayabilirsek, bu mümkün. Oteliniz 30 yıldızlı da olabilir, fakat kar yoksa kimse gelmez. Kar yağdığında, kayak öğretmenleri ve mekanik tesisler devreye girer. Pistlerimiz geniş ama herkes belirli bir yerden kayıyor. Bunu iyi analiz edebiliyoruz. İyi bir düzenleme ile araziyi elverişli hale getirirsek, sadece 10 santimlik bir kar yağışıyla bile kayak yapılabilir. Ayrıca ışıklandırma olursa, tatilciler akşam 10’a kadar kayak yapabilir.”
“Pist Güvenliğinin Artırılması Gerekiyor”
Usta, pist düzenlemeleri ile güvenliğin artırılabileceğini ve pist ışıklandırması sayesinde kayak sürelerinin uzatılabileceğine dikkat çekti. “Bu yıl Antalya’da tatilci sayımız yüksek, yaz turizmi için de beklentimiz var. Ancak yurt dışından gelen turistleri beklerken, kendi vatandaşlarımız kış turizmi için yurt dışına gidiyor. Bu durumu değiştirmek için yollar aramak gerekiyor. Ülkemiz kazanacak, sermaye dışarı çıkmamış olacak. Bunun arayışındayız. Pist güvenliğinin artırılması şart. Tatilcinin rahatça kayak yapabilmesi için pistlerin düzeltilmesi gerekiyor. Fotoğrafçıların ve yayaların parkurda dolaşması, iş makinelerinin gündüz çalışması doğru değil. Fotoğrafçının parkura girmemesi, yayaların da girmemesi gerekiyor. Alanımız geniş ama mevcut durumda elverişli değil. Düzenlemeler yapılırsa, iyi kayakçılar yüksek parkurlarda, yeni başlayanlar ise daha kolay parkurlarda kayabilir.”
Kayak Dersi Ücretleri
Uludağ’da kayak dersi saati 3 bin TL olarak belirlenmiştir. Kayak ekipmanının günlük kiralama ücreti 1.300 TL, skipass ücreti ise 1.500 TL’dir. Usta, kayağın her yaşta öğrenilebilecek bir spor olduğunu vurgulayarak, “Eğitim anlamında gerçekten çok iyiyiz. Avrupalılardan daha iyi olduğumuzu düşünüyorum. Çünkü ülkemizin durumu ortada. İnsanlar 5 gün kış turizmine tatile gelemiyor, 6 gün veya 10 gün de olamıyor. Kısa süreli tatiller için geliyorlar.” dedi.
“Yüzde 50 civarında bir artış yaptık ama bu oran %50’ye bile ulaşmadı; %40 civarında. Özel derslerimizin saati 3 bin TL. 2 saatlik özel ders alıyorsunuz, 10 yıl sonra tekrar geldiğinizde yine kayıyorsunuz ve daha iyi bir şekilde kayıyorsunuz. Bu, bisiklet gibi; unutmak olmuyor. Özel ders almayı tavsiye ederiz. Kayak kiralama yaklaşık 1.300 TL günlük. 2 saat ders alıp, kayak takımlarını kiralarsanız toplam maliyet 7.300 TL olur. Skipass ücretiyle birlikte konaklama dışında toplamda 9.000 TL’ye çıkıyor.”
Tatilcilere ‘Korsan Kayak Öğretmeni’ Uyarısı
Yahya Usta, eğitimin mutlaka belgesi olan öğretmenlerden alınması gerektiğini ve aksi takdirde geri dönüşü olmayan sakatlanmalar yaşanabileceğini belirtti. “Bizim burada barınağımızdan ziyade, bir tane ofisimiz yok. Tatilciler öğretmenlere ulaşamıyor. Ancak dünyanın her yerinde, kış turizminde kayak öğretmenlerinin ofisleri var, danışma ofisleri mevcut. Burada tatilci geldiğinde, hocalarına rahatlıkla ulaşabiliyor. Kaçak çalışan kayakçılar mevcut ama onlara kayakçı bile diyemeyiz; bunlar korsanlar. Bunların da önüne geçemiyoruz. Çünkü birebir temasta bulunuyorsunuz; kayak eğitimi farklı bir şey. Futbolda diyorsunuz ki, ‘Ahmet burada duracak, Mehmet burada.’ Ama kayak öyle değil; elinden tutup, kaydırıyorsunuz. Eşlik ediyorsunuz tatilciye, aileye. Birebir temastayız. Bu unvanı taşımayan kişilerin geçmişi ve nasıl insanlar olduğunu bilemeyiz. Çocuğunuzu teslim ediyorsunuz. Ayrıca sakatlıklar da söz konusu. Bunların gözden kaçırılmaması gerekiyor. Eski milli sporcu olduğumuz için, kayak öğretmenlerimizin %90’ı olimpik sporcu.”
“Yürüyebilen Herkes Kayar”
Kayak öğretmeni Metin Kuru, eğitimin mutlaka diplomaya sahip kayak öğretmenlerinden alınması gerektiğini vurguladı. “Kayak eğitimi alacak insanların, bu işin ehli olan, Türkiye Kayak Federasyonu’nun açtığı kurslardan belge almış öğretmenlerden ders almasını öneriyoruz. Siz sadece başlama cesaretini gösterin; gerisi kayak öğretmenlerimizin işi. 3 kuşağın aynı anda yapabileceği bir spor. Yapılırken hiçbir şeyin düşünülmediği, insanları rehabilite eden bir spor. Avrupa’da eğitim saatleri çok uzun. Türkiye’deki kayak öğretmenleri, özveri göstererek, maksimum ikinci veya üçüncü saatte herkesin yukarıdan aşağı doğru kaymasını sağlıyor.”
“En küçük öğrencim 4 yaşındayken, en büyük öğrencim 75-80 yaşındaydı. Kayak, çok özel bir spor; doğada kendini yönetmek, özgür olmak. Ancak son dönemlerde, her işte olduğu gibi, işin ehli olmayan ama kendini bir şekilde lanse eden kişiler, kayağı doğru öğretemedikleri için gerçek kayağı öğrenmek isteyenler, kayağın zor olduğunu düşünüyorlar. Çok iddialıyız; yürüyebilen herkes kayak kayabilir.”
Kaynak: Demirören Haber Ajansı (DHA)
Kaynak: Ensonhaber
İzmir’de Müzisyen Cinayeti: Sanığa İndirim Olmadan Müebbet Hapis Cezası