34,4974$% 0.09
36,2152€% -0.41
43,5477£% -0.21
2.953,57%0,64
2.666,72%0,68
9.367,77%3,72
Patronlar Dünyası’nın haberine göre, Feramuz ERDİN ABD seçimlerinden zaferle çıkan Donald Trump ve ekibinin, Ukrayna – Rusya savaşında taraf olmaktan vazgeçerek Ukrayna’ya maddi destek sağlamayı durduracakları açıklamaları ile dikkat çekti. Aynı zamanda bazı Avrupa Birliği (AB) ülkeleri de, yaptırımlar nedeniyle ekonomik sıkıntılar çeken bu çatışmanın devamından yana değillerdi. Ancak, bu gelişmeler yaşanırken, Joe Biden Yönetimi, hükümeti devredecek olmasına rağmen sürpriz bir kararla Ukrayna’ya ABD füzelerini Rusya’ya karşı kullanma yetkisi verdi!
RUSYA BU KEZ NÜKLEER SAVAŞ TEHDİDİNİ MASAYA SÜRDÜ Gelişmelerin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, güncellenmiş yeni bir nükleer caydırıcılık doktrinini imzaladı. Bu doktrin, Rusya’nın konvansiyonel silahlarla dahi olsa, Batı’nın yardımıyla kendisine yapılan bir saldırıya nükleer silahlarla karşılık verme hakkını tanıdığını ortaya koyuyor. Ayrıca, Rusya’nın müttefiki Belarus’u da kapsayacak şekilde, olası bir saldırıya yardımcı olan diğer ülkeleri tehdit etmekten çekinmediği belirtildi. Doğal olarak NATO üyesi olan ve NATO üslerini topraklarında barındıran Türkiye de bu tehditlerin muhataplarından biri haline gelmiş durumda.
UKRAYNA, RUSYA’NIN RESTİNİ TEST ETMEKTE GECİKMEDİ Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamalarına göre, Ukrayna tarafından dün gece 03.00 sularında ateşlenen 6 adet ATACMS füzesinin 5’i, S400 PANTSIR hava savunma sistemi tarafından imha edilirken, 6. füzenin parçaları bir Rus askeri üssüne düşerek yangına neden oldu. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin, Batı’yı bu savaşta yanında tutma arzusunun bu şekilde bir zorunluluk haline getirilmesi, kimse için sürpriz olmadı. Bundan sonraki süreçte Rusya’nın tavrı belirleyici bir unsur olacaktır. Rusya’nın nükleer savaş tehditlerini hayata geçirmesi, dünya için yeni bir dönüm noktası olarak değerlendirilebilir.
COĞRAFİ OLARAK ÇOK YAKINIZ Olası bir nükleer veya topyekün savaş, küresel dengeleri, ekonomiyi, tedarik zincirlerini ve nihayetinde insanların hayatlarını olumsuz etkileyeceği kesindir. Her ne kadar Rusya ve Türkiye’nin komşuluk ilişkileri karmaşık olsa da, yaşanan gelişmelerin bu ilişkileri germesi ve olumsuz etkilemesi olasıdır. Türkiye, yanı başında meydana gelebilecek bir nükleer savaşın etkilerine karşı sivil savunma hazırlıklarını acilen tamamlamak zorundadır.
İŞ DÜNYASI DA TETİKTE OLMALIDIR Olası insani, coğrafi ve ekonomik krizler, iş dünyasının şimdiden proaktif bir şekilde en kötü senaryoya göre hazırlık yapmasını gerektirmektedir. Savaş bölgesindeki iş ve personelin tahliyesinden, muhtemel bir topyekün savaşın ülke içindeki ekonomik etkilerine kadar her türlü ayrıntı düşünülerek, hareket tarzları önceden planlanmalıdır. Çünkü savaşlar, barış zamanındaki hazırlık ve çabalarla kazanılır.
patronlardunyasi.com
Kaynak: Patronların Dünyası
Rekabet Kurulu’nda Refrakter Malzeme Sektörü İçin Sözlü Savunma Toplantısı