34,5296$% 0.19
36,4928€% 0.37
43,7558£% 0.3
2.961,75%0,91
2.667,79%0,72
9.123,01%1,01
Ensonhaber.com’un haberine göre; DHA Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamalarda, Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin önümüzdeki günlerde açıklanmasının beklendiğini belirtti. Bakan Tunç, bu belgenin kapsamının oldukça geniş olacağına ve önemli düzenlemelerin yapılacağına dikkat çekti. Özellikle cezasızlık algısını değiştirecek düzenlemelerin gündeme alınacağını vurguladı.
2 Yılın Altında Ceza Alanlar Cezaevine Girecek
Bakan Tunç, 2 yılın altında ceza alan kişilerin cezaevine girmesi gerektiğini ifade ederek, trafik güvenliğini ihlal ve ruhsatsız silah taşıma gibi toplumda rahatsızlık yaratan suçların ceza alt ve üst sınırlarının yeniden değerlendirilebileceğini söyledi. Bu bağlamda, trafik güvenliğini ihlal edenlere caydırıcı cezalar uygulanacak.
Bakan Tunç, 10’uncu Yargı Paketi üzerine de çalışmaların sürdüğünü belirterek, şu ifadeleri kullandı: “Yargı Reformu Strateji Belgesi’ni tamamladık. Cumhurbaşkanı önümüzdeki günlerde bunu açıklayacak. 9’uncu Yargı Paketi, bu hafta Genel Kurul’da ele alınacak. 10’uncu Yargı Paketi’nde, Anayasa Mahkemesi’nin bazı iptalleri yer alacak. Yargı Reformu Strateji Belgesi açıklandıktan sonra hazırlayacağımız ilk paket, ceza mevzuatımızla ilgili olacak.”
Bakan, denetimli serbestlikteki cezasızlık algısına da değinerek, “2 yılın altındaki suçlarda hapis yatmayanlar oluyor. Ceza Muhakemesi Kanunu’nda, tutuklama sebeplerini düzenleyerek, kamu düzenini ihlal eden suçların işleniş şekli üzerine formülasyonlar yapıyoruz.”
Denetimli Serbestlikteki Değişiklikler
Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin ardından yargılama süreçlerini hızlandıracak adımların atılacağını belirten Tunç, denetimli serbestlik ile ilgili düzenlemelerin yapılacağını da ifade etti. “Denetimli serbestlik 1 yıl maktu olduğu için, 2 yıl ceza alan bir kişi 1 yıl koşullu salıverme ve 1 yıl denetimli serbestlikten faydalanıyor. Burada bir oran belirlenmesi gerekiyor; yani, 2 yılın altındakiler bir süre cezaevinde kalmalı.”
Bakan, “1 ay ceza alan bir kişi daha az, 2 ve 3 ay ceza alanlar ise biraz daha fazla süre cezaevinde kalmalı. Denetimli serbestlik uygulaması 1 yıl maktu olduğunda, 2 yılın altındaki suçlular hiç ceza almamış gibi oluyor. Asıl suç gerçekleştiğinde, tutuklama sebepleriyle ilgili infial o zaman oluşuyor.”
Suç Kayıtları ve Savcıların Erişimi
Bakan Tunç, birden fazla suç dosyası bulunan kişilerin serbest bırakılmasıyla ilgili sorulara da yanıt verdi. “Yukarıda bahsettiğim durum, bu sorunları da çözecek. Ayrıca, suç kaydının savcı tarafından görülebilmesi sağlanmalı. Savcı yalnızca sabıka kaydını görebiliyor, ancak GBT (genel bilgi toplama) verilerine de erişim sağlaması gerekir.”
İlgili Haber: Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde son aşamaya gelindi. Kaynak: Demirören Haber Ajansı (DHA)
Daha fazla bilgi için: Ensonhaber
Yunus Emre Mahallesi’nde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Coşkusu