34,5880$% 0.3
36,2532€% 0.04
43,5164£% -0.13
2.995,04%1,13
2.692,70%0,80
9.379,43%0,12
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, kış lastiği zorunluluğunun 1 Aralık 2024 ile 1 Nisan 2025 tarihleri arasında geçerli olacağını duyurdu. Uraloğlu, “Kış lastikleri, kaza risklerini azaltma konusunda kritik bir rol oynuyor. Uygulama, şehirler arası yollarda yolcu ve eşya taşıyan tüm araçlar için zorunlu hale getirilecektir.” şeklinde ifadelerde bulundu.
Bakan Uraloğlu, kış lastiklerinin sıcaklıkların 7 derecenin altına düştüğü durumlarda yol tutuşunu artırdığını belirterek, “Kış lastiği zorunluluğu 1 Aralık 2024-1 Nisan 2025 tarihleri arasında geçerli olacak. Kış lastikleri, kazaların önlenmesinde hayati bir öneme sahiptir. Hususi araç sahiplerinin de kış lastiği takmasını şiddetle tavsiye ediyoruz.” dedi.
Uraloğlu, il sınırları içerisindeki kış lastiği uygulamasının valilikler tarafından belirleneceğini hatırlatarak, valiliklerin bu uygulamayı Bakanlığın ilan ettiği tarih aralığı öncesi ve sonrası birer ay uzatabileceğini ifade etti. Sürücülerin bu duyuruları dikkatle takip etmelerinin önemine vurgu yaptı.
Bakan Uraloğlu, otobüs, kamyon, çekici ve tanker gibi ağır vasıtaların yanı sıra, kamyonet, minibüs ve otomobillerin tüm lastiklerinin kış lastiği olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, “Araçlarda patinaj zincirinin bulunması veya kullanılması kış lastiği zorunluluğunu ortadan kaldırmaz; bu nedenle araçlarımızda zincir, takoz ve çekme halatı gibi gerekli ekipmanların bulunmasını sağlamalıyız. Kış şartlarına uygun donanım ve ekipmanla seyahat etmeyi ihmal etmemeliyiz. Denetimler sıkı bir şekilde yapılacaktır. Kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde kış lastiği diş derinliği 4 milimetreden, diğer araçlarda ise 1,6 milimetreden az olmamalıdır. Diş derinliği, lastik sırtının ortasına en yakın dişlerden ölçülmelidir. Kış lastiklerinin yanaklarında (M+S) veya bunun yanında kar tanesi işareti bulunması gerekmektedir.”
Kural Dışı Uygulamalara Cezai İşlem Uygulanacak
Kış lastiği kurallarına uymayan sürücülere 4 bin 69 lira ceza kesileceğini aktaran Uraloğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı personelinin, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığı’nın sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin ilgili ekiplerinin denetimlerde aktif rol alacağını belirtti.
Bakan Uraloğlu, Bakanlık olarak kış şartlarına hazırlıklarını tamamladıklarının altını çizerek, “Karayolları Genel Müdürlüğümüz, 68 bin 549 kilometrelik yol ağında 12 bin 634 makine ve ekipman ile 13 bin 283 personelle hizmet verecektir. Ayrıca, 737 bin 801 ton tuz ve kritik kesimler için hazırlanan 11 bin 576 ton kimyasal buz çözücü ve tuz çözeltisi ile kış aylarında yollarımızda kesintisiz trafik akışını sağlamayı hedefliyoruz.”
Kaynak: Patronların Dünyası
Isıtma Sistemlerinde Termokimyasal Malzemelerin Kullanımı