34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
43,3470£% -0.52
3.005,41%1,48
2.705,79%1,29
9.549,89%1,94
Ensonhaber.com’un haberine göre; Isparta’nın Eğirdir ilçesine bağlı Yukarı Gökdere köyü sınırlarındaki Kasnak Meşesi Tabiatı Koruma Alanı, kendine özgü kasnak meşesi ormanı ile dikkat çekiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, bu alanda yalnızca özel izinle bilimsel ve eğitim amaçlı girişlere izin veriyor. Her yıl sonbahar mevsiminde sunduğu göz alıcı renklerle kasnak meşeleri, dünyada sadece bu bölgede bulunmaktadır.
1300 Hektar Büyüklüğünde Eşsiz Bir Ekosistem
Kovada Gölü Milli Parkı Şefliği yetkilisi Bahaddin Uysal, kasnak meşesinin doğal yollarla meşcere veya orman oluşturduğu dünyadaki tek yer olması nedeniyle bölgenin ‘tabiatı koruma alanı’ statüsüne sahip olduğunu ve bu alanın 1300 hektar büyüklüğünde olduğunu belirtti. Kasnak meşesi ormanı, Eğirdir Gölü ve Kovada Gölü gibi sulak alanların bulunduğu havzada, ardıç, çam ve sedir ağaçlarıyla komşuluk etmektedir. Uysal, “Ülkemize özgü bir tür olan kasnak meşesi, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmakta. Bu orman, saf kasnak meşesi ile sedir ve ardıç ağaçlarının en güzel örneklerini barındıran eşsiz bir ekosistem sunmaktadır.” şeklinde konuştu.
Özel İzinle Giriş Yapılabiliyor
Ormanın 1987 yılında tabiat koruma alanı olarak ilan edildiğini vurgulayan Uysal, “Koruma altında olması sebebiyle girişler belirli izinler çerçevesinde yapılabilmektedir. İzinsiz girişler kesinlikle yasaktır,” dedi. Uysal, “Sadece bilimsel çalışmalar ve eğitim amaçlı alana girişlere izin verilmektedir. Bu ormandaki kasnak meşesi, endemik bir türdür. Ülkemizin farklı bölgelerinde bu ağaçtan tekil bireyler bulunsa da, orman kurabildiği doğal tek alan burasıdır. Eşsiz sonbahar manzarası ise ekim ayının son haftası ile kasım ortası arasında yaşanıyor. Bu süre boyunca alanda muhteşem bir sonbahar görünümü ortaya çıkıyor; ancak bu alana gezmek için girişler yasak,” diye ekledi.
Uysal, alana giriş yapmak isteyenlerin, Isparta Şube Müdürlüğü veya Kovada Gölü Milli Parkı Şefliği’ne bilimsel veya eğitim amaçlı bir dilekçe yazmaları gerektiğini belirtti. Uygun görülmesi durumunda, alana şef veya görevlendirilen bir personel eşliğinde giriş yapılabileceği ifade edildi. Üniversiteler ve DKMP uzmanları, bölgede yaban hayatı ve bitki türleri üzerine bilimsel çalışmalar yürütmekte; ayrıca okullara yönelik sunumlar da gerçekleştirilmektedir.
Alanda yapılan araştırmalar sonucunda, 23 memeli ve 442 bitki türü tespit edilmiştir. Uysal, “Bunların 67’si endemik türlerdir. Amacımız, bu doğal olarak oluşmuş değerli alanı koruyup gelecek nesillere aktarmaktır. Bunun için sürekli bilimsel çalışmalar yaparak, ekosistemi daha iyi anlamaya ve ona zarar vermeden koruma statüsünü daha da güçlendirmeye çalışıyoruz. Bu alanın dünya çapında tanınan bir doğal miras alanı haline gelmesini hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
Diğer yandan, endemik kasnak meşesi ormanında, 2021 yılında yapılan ölçümlerde çapı 1,37 metre, çevresi 4,30 metre ve boyu 33,5 metre olarak kaydedilen Türkiye’nin bilinen ikinci en kalın çaplı kasnak meşesi de yer alıyor. ‘Koca kasnak’ adı verilen bu ağaç, ormanın Beşbahçe mevkisinde özel koruma altında bulunmaktadır.
Kaynak: Ensonhaber
Çanakkale’de Metruk Binada Çökme Olayı