34,5453$% 0.13
36,1263€% -0.32
43,4974£% -0.28
2.981,23%0,66
2.684,67%0,50
9.367,77%3,72
Ensonhaber.com’un haberine göre; Güney Kore’nin başkenti Seul’deki tarihi Bukchon Hanok Köyü, aşırı turizmin olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla yetkililer tarafından bazı sınırlamalarla karşı karşıya kalacak. Kasım ayında başlayacak deneme uygulaması ile turistlerin belirli alanlara 17.00 ile 10.00 saatleri arasında girişi kısıtlanacak.
Kural İhlallerine Cezalar Gelecek
Bu yeni düzenlemenin Mart ayında resmi olarak yürürlüğe girmesi planlanıyor. Kısıtlamalara uymayan turistlere 100 bin Güney Kore Wonu (yaklaşık 2 bin 500 TL) para cezası uygulanacak. Bu önlemler, köydeki turist yoğunluğunu azaltarak, sakinlerin günlük yaşamlarını korumayı hedefliyor.
Köydeki Turist Yoğunluğu Rahatsızlık Veriyor
Köyde yer alan Asya Kültürel Sanat Müzesi’nin sahibi Kwon Young-doo, kamuya açık alanlarda dolaşan turistlere ceza kesmenin mantıksız olduğunu belirterek, “Böyle bir uygulama varken kim buraya seyahat etmek ister ki? Turistler, Güney Kore’den kötü bir izlenimle ayrılacaklar,” ifadelerini kullandı.
Seul’un Jongno bölgesinde bulunan ve 1392-1897 yılları arasında Joseon Hanedanlığı dönemine ait tarihi köy, geleneksel ahşap evleri ve dar sokaklarıyla hem yerel halkın hem de yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Ancak son yıllarda artan turist sayısı, köyde yaşayan yaklaşık 6 bin 100 kişiyi rahatsız ediyor. Geçtiğimiz yıl köyü ziyaret eden turist sayısının yaklaşık 6 milyon olduğu bildirildi.
Turistik İşletme Sayısı Artıyor
Jongno bölge direktörü Chung Moon-hun, bu yeni uygulama ile köy sakinlerinin haklarını korumayı amaçladıklarını vurguladı. Kısıtlama getirilecek alanın büyüklüğünün yaklaşık 34 bin metrekare, yani 5 futbol sahası büyüklüğünde olduğunu ifade etti. Bölgedeki geleneksel Kore evlerinin turizme açılmasından memnun olmayan yerel halk, 2010 yılında köyde sadece 10 konutun turistlere açıldığını, bu sayının 2023 Ekim itibarıyla 116’ya yükseldiğini belirtti.
Köyde bir turistik evin yanında yaşayan Kim Eun-mee ise, “Gelen turistler sadece bir günlüğüne gelip gürültülü partiler düzenliyorlar. Bavulların sesinden sabah erken saatlerde uyanıyorum, günlük rutinimi sürdürmek çok zor,” dedi.
Bu gelişmeler, Bukchon Hanok Köyü’nün hem tarihi kimliğini koruma hem de yerel halkın yaşam kalitesini artırma çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)
Daha Fazla Bilgi İçin: Ensonhaber
Ordu’da Yaban Domuzu Saldırısı: Çift Yaralandı