34,5436$% 0.13
36,1783€% -0.17
43,5451£% -0.17
2.979,59%0,60
2.691,51%0,75
9.367,77%3,72
İHA Türkiye’nin haberine göre, 30 Ekim 2020 tarihinde İzmir’de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki deprem, tüm şehri sarstı ve 117 vatandaşın hayatını kaybetmesine neden oldu. Üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen, o acı dolu anlar hafızalardan silinmedi.
SAATLER 14:51’İ GÖSTERDİĞİNDE SİRENLER ÇALDI
Bayraklı’daki 30 Ekim Deprem Anıtı önünde düzenlenen anma töreninde duygusal anlar yaşandı. Törende Kur’an-ı Kerim okundu ve anıta vatandaşlar tarafından karanfiller bırakıldı. Depremde yakınını kaybeden birçok kişi, saatler 14:51’i gösterirken çalan sirenlerle birlikte gözyaşlarına boğuldu.
ACILAR HÂLÂ TAZE
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, depremin üzerinden 4 yıl geçse de acıların hâlâ taze olduğunu vurguladı. Tugay, “Gerçekten unutmak istediğimiz bir acı yaşadık; çünkü çok sevdiğimiz, birbirinden masum küçücük çocukları, kardeşlerimizi, büyüklerimizi kaybettik burada. Çok acı bir şekilde kaybettik. Hiç beklemediğimiz zamanda, beklemediğimiz bir şekilde kaybettik,” ifadelerini kullandı.
“HATALARIMIZI GÖRMEK ZORUNDAYIZ”
İzmir’in bir deprem bölgesi olduğunu belirten Başkan Tugay, “Biz İzmir’in deprem bölgesi olduğunu biliyoruz. İzmir’in ve ülkemizin büyük bir kısmının, deprem riskli alanlar olduğunu hepimiz biliyoruz. İçinde bulunduğumuz bölgenin yapısından dolayı depremler doğal olarak olacak. Kaçınılmaz bir şekilde olacak, durduramayacağız,” dedi. Ayrıca, öncelikle daha önceki yıllardaki yapıların günümüzdeki standartlardan uzak olduğunu belirterek, “Burada hatanın nerede olduğunu, kimde olduğunu yine tartışmamız lazım,” diye ekledi.
Bina envanteri çalışmaları hakkında bilgi veren Tugay, “Bayraklı ve Bornova bölgesinde 95 bin civarında bina incelendi. Bu binalarla ilgili raporlar hazırlanıyor ve sonuç çıkmak üzere,” dedi. Bu yapıların dayanıksız olduğu ortaya çıkarsa, ne kadar risk alacaklarını ve bu konuda ne gibi adımlar atacaklarını konuşmaları gerektiğini vurguladı.
DEPREM MASTER PLANINA İHTİYACIMIZ VAR
Tugay, yıkılabilecek yapıların bir an önce yeniden inşa edilmesi veya güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. “Kolonları, kirişleri bu karbon liflerle sararak, binaların çökmesine engel olabiliyorsunuz. Bu şekilde insanlar binalar hasar görse de, can kaybı yaşamadan kurtulabiliyorlar,” dedi. Ayrıca, bir acil afet eylem planı oluşturulması gerektiğini ifade ederek, “Bir deprem durumunda; ulaşımı, altyapısı, şehrin bütün sosyal donatı alanlarını gözden geçirdiğimiz bir deprem master planına ihtiyacımız olduğunu biliyoruz,” şeklinde konuştu.
İMAR AFFI VE GÜVENLİK SORUNLARI
Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal da, “Bayraklı, 60 kilometre ötesinde yaşanılan bir depremde en fazla etkilenen ilçemiz oldu. Daha öncesinde onlarca deprem yaşayıp, bu depremlerden ders aldığımızı, buna hazırlıklı olacağımızı defalarca söyledik. Ancak bu uygulamalarda hiçbir ilerleme kaydedilemedi,” diye belirtti. İmar affı konusuna da değinen Önal, “6 Şubat’ta yaşadığımız depremde yine on binlerce canımızı yitirdik. Bizim yitirdiğimiz sadece 117 can değildi; bunların aileleri, hayalleri, umutları ve yaşamları da maalesef kayboldu,” ifadelerini kullandı.
Önal, depreme dayanıklı konutların inşa edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Depremde yıkılacağı belli olan yapılar varken, imar barışlarıyla bu sorunların üstesinden gelemeyiz. Bu konuda hepimizin bilinçlenmesi gerekiyor,” dedi.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)
Detaylar için: Ensonhaber
Futbolda Şike Davası ve FETÖ Kumpası