34,5484$% 0.13
36,1904€% -0.13
43,5620£% -0.1
2.972,70%0,38
2.678,02%0,24
9.367,77%3,72
Ensonhaber.com’un haberine göre, mükelleflerin katma değer vergisi (KDV) iade hakkı doğuran işlemleri için inceleme, yeminli mali müşavir (YMM) raporu veya teminat vermeden alabilecekleri iade tutarı 50 bin liraya yükseltildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’nde yapılan değişiklikler, Resmi Gazete’de yayımlandı.
Tebliğde, ağustos ayında Resmi Gazete’de yayınlanan Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de yapılan değişikliklere dair düzenlemelere yer verildi.
KDV İstisnası Hakkında Yenilikler
Yeni tebliğle birlikte, kanunda yer alan eğlence ve gezi amaçlı deniz araçlarına, özel yat ve teknelere limanlarda sunulan hizmetlere KDV istisnası uygulanmayacağına dair detaylı düzenlemelere ulaşıldı. Ayrıca, yük ve yolcu taşımacılığına uygun deniz, hava ve demir yolu taşıma araçlarının teslimi, bakım-onarımı ve imalatı ile ilgili istisna hükmü de tebliğe eklendi.
Afet bölgesi kabul edilen yerlerdeki taşınmazların inşasına ilişkin yabancı devlet kurum ve kuruluşlarına yapılan teslimler ile genel bütçeli kamu idarelerine bağışlanacak konutların yabancı devlet kurum ve kuruluşlarına teslimine yönelik istisna kapsamına giren işlemler de düzenlendi.
Vekalet Ücretleri Düzenlemesi
Tebliğle birlikte, mahkemeler veya icra ve iflas müdürlüklerince karşı tarafa yükletilen vekalet ücretlerinin avukata ödendiği durumlarda serbest meslek makbuzunun davayı kaybeden adına düzenlenmesine yönelik yeni bir düzenleme yapıldı. Böylece KDV ve gelir vergisi mevzuatındaki farklılıklar giderilmiş oldu.
Küçük İade Talepleri Hızlandırılacak
Vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan küçük iade taleplerinin hızlı bir şekilde sonuçlandırılması için mevcut alt sınır aylık 10 bin liradan 50 bin liraya çıkarıldı. Bu düzenlemeyle mükelleflerin iade hakkı doğuran işlemler nedeniyle herhangi bir inceleme, YMM raporu veya teminat vermeden alabilecekleri tutar 50 bin lira olarak belirlendi.
Riski düşük sektörlerdeki iadelerin prosedürlerinin azaltılması amacıyla altın, gümüş ve platin ile ilgili arama, işletme ve zenginleştirme faaliyetlerinden kaynaklanan mahsuben iade taleplerinin vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yerine getirilmesine olanak sağlandı. Kamusal hizmet sunan kurum ve kuruluşlar ile belediyelerin sunduğu hizmetler, herhangi bir işletmenin ticari, sınai ve zirai faaliyetleri çerçevesinde değerlendirilecek.
Bu kurumlar adına düzenlenen yatırım teşvik belgelerine istinaden talep edilen KDV istisna belgelerinin, ticari faaliyet kapsamındaki ayrı bir iktisadi işletmeleri varsa onun adına düzenlenmesine ilişkin esaslar belirlendi.
İndirimli Teminat Uygulama Sertifikası İçin Yeni Sınırlar
KDV genel uygulama tebliğinde yapılan değişikliklerle birlikte, İndirimli Teminat Uygulama Sertifikası (İTUS) alma kriterlerine ilişkin parasal sınırlarda da artış sağlandı. En az aktif toplamı sınırı 40 milyon TL’den 100 milyon TL’ye, maddi duran varlıklar toplamı sınırı 10 milyon TL’den 25 milyon TL’ye, öz sermaye tutarı sınırı 20 milyon TL’den 50 milyon TL’ye, net satışlar sınırı ise 50 milyon TL’den 125 milyon TL’ye çıkarıldı.
Hızlandırılmış KDV İade Sertifikası İçin Güncellemeler
Uygulama kapsamında Hızlandırılmış KDV İade Sistemi (HİS) Sertifikası alma kriterlerinde de parasal sınırlarda önemli artışlar yapıldı. En az aktif toplamı sınırı 200 milyon TL’den 500 milyon TL’ye, maddi duran varlıklar toplamı sınırı 50 milyon TL’den 125 milyon TL’ye, öz sermaye tutarı sınırı 100 milyon TL’den 250 milyon TL’ye, net satış sınırı ise 250 milyon TL’den 625 milyon TL’ye yükseltildi.
Bu düzenlemeler, mükelleflere daha fazla kolaylık sağlayarak KDV iade süreçlerini hızlandırmayı hedefliyor.
Kaynak: Ensonhaber
Katma Değer Vergisi Düzenlemelerinde Önemli Değişiklikler