34,5990$% -0.02
36,1733€% 0.37
43,6587£% 0.46
2.967,83%-1,24
2.675,68%-1,11
9.549,89%1,94
AA Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından İstanbul’da gerçekleştirilen 2. MÜSİAD Sanayi ve Teknoloji Zirvesi’nde önemli bir konuşma yaptı. Konuşmasında, Cumhuriyet döneminde Türk sanayisinde yaşanan gelişmeleri ve zorlukları detaylı bir şekilde ele aldı.
Kacır, 2000’li yıllara geçiş sürecinde Türkiye’nin üretim kapasitesinin sınırlı, iş gücünün kısıtlı olduğunu, ülkenin potansiyelinin baskı altında olduğunu ve kabiliyetlerin yeterince değerlendirilemediğini vurguladı. Cumhuriyet’in ilk yıllarında, sınırlı imkanlara rağmen ülke kalkınması için önemli adımlar atıldığını belirten Kacır, bu çabaların sonraki dönemlerde ivme kaybettiğini ifade etti. Kamu eliyle gerçekleştirilen sanayi yatırımlarındaki verimsizlikler ve stratejik yatırımların yavaşlaması, özel sektörün rekabetçi üretim gücünü geliştirmesini zorlaştırdı. Yaşanan istikrarsızlıklar, yatırımların sürekliliğini olumsuz etkileyerek ‘montaj sanayi’nin bile sınırlı bir alanda kalmasına yol açtı.
“MİLLİ GELİRİMİZİ 238 MİLYAR DOLARDAN 1,1 TRİLYON DOLARA ÇIKARDIK”
Son 22 yılda sanayi ve teknoloji altyapısının geldiği noktayı vurgulayan Kacır, şu bilgileri paylaştı: “Milli gelirimizi son 22 yılda 238 milyar dolardan 1,1 trilyon dolara yükselttik. 2002 yılında dünyanın en büyük 18. ekonomisi konumunda bulunan Türkiye, her yıl ortalama yüzde 5,4 büyüyerek, bugün satın alma gücüne göre dünyanın en büyük 11. ekonomisi haline geldi. Organize sanayi bölgelerimizin sayısını 191’den 362’ye çıkararak, ülkemizi küresel bir üretim üssü haline getirdik. Sanayi üretimini 3,2 katına çıkararak, istihdamı 3,9 milyondan 6,7 milyona yükselttik. Sanayimizin liderliğinde ihracatımızı 36 milyar dolardan 262 milyar dolara çıkardık.”
Kacır, otomotiv, beyaz eşya, kimya, makine, çelik, mobilya ve ilaç sektörlerindeki ihracat artışlarını da şu şekilde sıraladı:
“TEKNOPARKLARIN SAYISI 104’Ü BULDU”
Bakan Kacır, Türkiye’deki teknopark sayısının 104’e ulaştığını ve bu teknoparklarda 11 binden fazla firmanın teknoloji geliştirme faaliyetleri yürüttüğünü belirtti. Ayrıca, özel sektör bünyesinde yer alan 1600’ü aşkın AR-GE ve tasarım merkezinde çalışan mühendislerin ve teknisyenlerin, yüksek katma değerli üretim için önemli katkılarda bulunduğunu ifade etti.
“YENİ ENSTRÜMANLARI DEVREYE ALIYORUZ”
Kacır, Türkiye’nin, Çin’den Avrupa’nın ortasına kadar uzanan geniş kuşakta rekabetçi bir şekilde en fazla sayıda ürünü ihraç edebilme kapasitesine sahip olduğunu belirtti. “Önümüzdeki dönemde katma değerli üretim, yeşil ve dijital dönüşüm odaklı olarak imalat sanayimizin dönüşümü için yeni enstrümanları devreye alıyoruz. Yüksek teknoloji yatırımları için AR-GE’den seri üretime kadar bütüncül bir destek mekanizması kuran Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile bugüne kadar 100 milyar liranın üzerinde yatırımı harekete geçirdik. Yatırım Taahhüdü Karşılığı Avans Kredisi (YTAK) programımızla, yüksek teknoloji yatırımlarına cazip koşullarda ve uzun vadeli finansman sağlıyoruz.” diye ekledi.
Kacır, ayrıca, ülkemizi yeni teknoloji yatırımlarının merkezi haline getirecek olan HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı’nı geçtiğimiz aylarda ilan ettiklerini ve bu programla yatırımcılara cazip koşullarda finansman, pazar geliştirme destekleri ve uygun yatırım alanları sunduklarını dile getirdi.
“YENİ TEŞVİK ENSTRÜMANLARINI DEVREYE ALMAYI SÜRDÜRECEĞİZ”
Bakan Kacır, sanayinin ikiz dönüşümünde kamu sektörünün yalnızca teşvik eden değil, aynı zamanda rehberlik eden bir yaklaşım sergilemesi gerektiğini vurguladı. “Dijital ve Yeşil Dönüşüm Destek Programları’nı, Dünya Bankası iş birliğiyle yürüttüğümüz Türkiye Yeşil Sanayi Projesi ve Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi ile 750 milyon dolarlık finansmanı sanayicilerimize, KOBİ’lerimize ve yeşil teknoloji girişimlerine sunarak, Türk sanayisini yeşil dönüşümde örnek ve öncü hale getiriyoruz. Sanayicilerimizin ikiz dönüşüm ihtiyaçları doğrultusunda yeni teşvik enstrümanlarını devreye almayı sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.
“TUSAŞ’A SALDIRI BİZİ YOLUMUZDAN BİR AN BİLE ALIKOYAMAYACAK”
Kacır, Türkiye’nin kalkınma sürecinde yaşanan zorluklara dikkat çekerek, “En son, güzide kurumumuz TUSAŞ’a gerçekleştirilen menfur saldırı, savunma sanayiimizin düşmanlarının hedefinde olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Bu hainlerin karanlık ve alçak eylemleri bizi yolumuzdan bir an bile alıkoyamayacak.” dedi.
İSRAİL TEHDİDİ
Kacır, İsrail’in uluslararası alanda gerçekleştirdiği saldırılara da değinerek, “İsrail, tüm dünyanın gözü önünde 40 binden fazla insanı katletti. Bu soykırım, dünya kamuoyunca canlı yayında izleniyor ve adeta sıradanlaşmış durumda. Son dönemde bu saldırganlık, Filistin topraklarını aşarak Lübnan’a kadar uzandı.” şeklinde konuştu. Uluslararası kurumların bu zulmü engelleyemediğini belirten Kacır, sözlerini şöyle tamamladı: “Zulme karşı durmak, insanlığın ortak sorumluluğudur.”
Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)
Kaynak: Ensonhaber
Finansal Risklere Karşı Yenilenebilir Enerji Yatırımları ve BIST 100