Heyetler Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev ve UAEA Genel Direktörü Rafael Grossi başkanlığında oluşturuldu
Rusya ile Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) arasındaki bakanlıklar arası istişarelerin bir turu daha Moskova’da gerçekleştirildi.
Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev’in başkanlık ettiği Rus heyetinde, Rostechnadzor Başkanı Aleksandr Trembitskiy, Viyana’daki Uluslararası Örgütler nezdinde Rusya Federasyonu Daimî Temsilcisi Mihail Ulyanov, Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Rusya Silahlı Kuvvetleri Radyasyon, Kimyasal ve Biyolojik Koruma Birlikleri ile Rusya Federal Ulusal Muhafız Birlikleri Servisi temsilcileri yer aldı.
Taraflar açık ve samimi bir diyalog yürütürken, görüşmelerde özellikle Zaporojye Nükleer Güç Santrali (NGS) ve diğer Rus nükleer santrallerinin güvenliği ve emniyeti ön planda tutuldu. Aleksey Likhachev, mevcut duruma ilişkin net ve ilkesel bir değerlendirme sundu. Rusya’nın, Zaporojye NGS’nin güvenli işletimini sağlamak ve sürekli olarak Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin (AFU) saldırılarına maruz kalan santralin bulunduğu Energodar kentindeki yaşam koşullarını iyileştirmek adına yürüttüğü çabaları vurguladı. Rosatom Genel Müdürü, UAEA ile santral sahasında yürütülen ortak çalışmanın önemine dikkat çekti.
Rafael Grossi ise UAEA Sekreterliği’nin Zaporojye NGS’deki çalışmaları organize etme yaklaşımı hakkında bilgi verdi ve kısa süre önce Ukrayna’ya gerçekleştirdiği ziyaretle ilgili açıklamalarda bulundu. Taraflar, UAEA uzmanlarının Zaporojye NGS’de düzenli rotasyonlarına ilişkin konuları özel olarak ele aldı.
Ayrıca, Rusya ile UAEA arasında karşılıklı ilgi alanına giren diğer iş birliği konuları da görüşüldü.
Taraflar, düzenli temaslarını sürdürme konusundaki taahhütlerini bir kez daha teyit etti.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı