34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
43,3470£% -0.52
3.005,41%1,48
2.705,79%1,29
9.549,89%1,94
Patronlar Dünyası’nın haberine göre; İstanbul Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Erdoğan Kartal, bu yıl deniz suyu sıcaklıklarının normalin üzerinde seyretmesinin palamut göçünü etkilediğini belirtti. Bu durum, bu sezon bol miktarda avlanan palamutların ortalama ağırlığının 1.3 kiloya kadar çıkmasına neden oldu. Kartal, “Geçen yıl avlanan palamut sayısı bu yıla kıyasla oldukça azdı. BALIK BORSASINDA PALAMUT ETKİSİ Bu nedenle fiyatlar da bu yıl daha uygun seviyelerde seyrediyor. Geçen yıl palamutun fiyatı 200-250 TL arasında değişirken, bu yıl 110 liradan başlamaktadır. İstanbul’dan Karadeniz’e doğru gidildikçe fiyatlar 70 liraya kadar düşebiliyor. En yüksek fiyat ise 175 TL’ye ulaşıyor.” dedi.
Palamuttaki bolluğun diğer balık çeşitlerindeki fiyat artışlarını frenlediğine de dikkat çeken Kartal, “Bu yıl borsamızın bel kemiği palamut oldu. Mevcut avlanma koşullarına bakıldığında, hamsi dışındaki balıkların kilosunun 500 liradan aşağı olmaması bekleniyor. Eğer palamut bu kadar bol olmasaydı, diğer balık çeşitlerinin fiyatları da 500-600 liradan aşağı olamazdı.” ifadelerini kullandı.
Hürriyet’ten Gamze Bal’ın haberine göre, Kartal, bu yılki palamutların geçen yıla göre çok daha iri olduğunu ve bu durumun vatandaşların talebinde ciddi artışlar yaşanmasına yol açtığını dile getirdi. “Müthiş bir talep var bu yıl.” diyen Kartal, “Evet, Türkiye’de kişi başı balık tüketimi çok yetersiz. Ancak yılın bu dönemini dikkate aldığınızda, tüketimin ne kadar arttığı görülebiliyor. Şu anda ciddi bir talep artışı var; herkes palamut tüketiyor. Sadece İstanbul ve Karadeniz ile sınırlı düşünmeyin; Elazığ’a, Diyarbakır’a kadar satılıyor ve genel olarak tüketim üst seviyelere ulaşmış durumda.” şeklinde konuştu.
Doğu Karadeniz Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, Karadeniz’de balıkçıların ağlarına takılan hamsinin kilosunun bu yıl 300-350 lira arasında değiştiğini bildirdi. Mutlu, geçen yıl hamsinin en ucuz balık olmasına rağmen boylarının küçük olduğunu vurguladı. “Tekir balığı az avlandığı için kilosu 500 TL’ye çıkmış durumda, ancak 20-25 gün içerisinde avlanan balık sayısındaki artışa bağlı olarak bu fiyatın düşebilir.” dedi. Ayrıca, “Bu yıl istavrit 300-350 TL arasında. Mezgit de talep gören popüler balık çeşitlerimizden biri. Barbun 100 lira, çipura 150 lira, somon 200 lira, çinekop ise 200-300 liradan satılmakta.” ifadelerini kullandı.
İstanbul Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Erdoğan Kartal, geçen yıl en ucuz balığın kilogram fiyatının 150 liradan başladığını, bu yıl ise palamut hariç 300-750 lira arasında değiştiğini belirtti. Bu fiyat artışında temel girdi maliyetlerindeki artışın ve diğer balık türlerindeki azlığın etkili olduğunu vurgulayan Kartal, “Girdiler geçen seneden bu yana en az yüzde 30-40 arttı. Mazot, en büyük maliyet kalemlerinden biri. Ayrıca, büyük teknelerde en az 30 kişi çalışmakta. Balık tutsanız da tutmasanız da çalışanların masrafları ve işçilik giderleri her zaman mevcut. Ağ fiyatları gibi tüm maliyet kalemlerindeki artışları da göz önünde bulundurmalıyız. Ancak yine de balık fiyatlarının mevcut seviyesi, beyaz etten daha uygun.” değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: Patronların Dünyası
2025 Yılı Bütçesi ve İnşaat Sektörüne Etkileri