34,5484$% 0.13
36,1904€% -0.13
43,5620£% -0.1
2.972,70%0,38
2.678,02%0,24
9.367,77%3,72
Ensonhaber.com’un haberine göre, Türkiye’de ağustos itibarıyla teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren toplam 10 bin 888 firmanın %59’u ile 1323 AR-GE merkezinin %18’i bilgi iletişim teknolojileri alanında çalışmaktadır. Bu durum, Türkiye’nin siber güvenlik alanındaki yapılanmasını ve çalışmalarını uluslararası alanda dikkat çekici bir hale getirmektedir.
Türkiye, siber güvenlik alanındaki çabalarıyla Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) Küresel Siber Güvenlik Endeksi’nde değerlendirilen 194 ülke arasında tam puan alarak “rol model” ülke statüsüne girmiştir.
SEKTÖR EKOSİSTEMİ OLUŞTURULUYOR
Siber güvenlik sektörünün gelişimini desteklemek amacıyla Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve TÜBİTAK Siber Güvenlik Enstitüsü işbirliğiyle geniş kapsamlı bir sektör ekosistemi kurulmaktadır. Üniversitelerin de bu ekosisteme dahil edilmesi için çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Bu girişimlerin amacı, siber güvenlik alanındaki bağımsız AR-GE faaliyetlerini ve girişimleri, işbirliğine dayalı bir yapı içinde entegre bir şekilde geliştirmek ve desteklemektir.
KÜMELENMEDE 255 FİRMA FAALİYET GÖSTERİYOR
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi, eylül ayı itibarıyla 255 firma, 401 ürün ve 649 hizmetle önemli bir faaliyette bulunmaktadır.
194 ÜLKE DEĞERLENDİRİLDİ
BM ITU Küresel Siber Güvenlik Endeksi’ne göre, Türkiye, 194 ülkenin yer aldığı değerlendirme sürecinde “Birinci Seviye Örnek Alınan Ülkeler” arasında yer almayı başarmıştır. ITU, bu yıl sıralama yapısından seviyelendirme yapısına geçmiştir. Ülkeler, yasal düzenlemeler, teknik altyapı, organizasyonel yapı, kapasite geliştirme ve kurumlar arası işbirliği gibi alanlara göre değerlendirilmiştir. Türkiye, bu kriterlerin tamamında 20 tam puan alarak “örnek alınan ülkeler” arasında en üst seviyede yer almıştır.
“TÜRKİYE GÜÇLÜ BİR ORGANİZASYONEL YAPIYA KAVUŞTU”
Siber Güvenlik, e-Yönetişim ve e-Devlet Kıdemli Uzmanı Mustafa Afyonluoğlu, Türkiye’nin siber güvenlik alanında kurumsal işbirliğinin temeli olan 2 bin 304 siber olaylara müdahale merkezi (SOME) ve 14 sektörel SOME ile oldukça güçlü bir organizasyon yapısına ulaştığını ifade etmiştir.
GÜÇLÜ HUKUKİ ALTYAPIYI
Bu yıl 4’üncüsü hazırlanan “2024-2028 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı”, siber güvenliğe ilişkin stratejik hedeflerin ülke genelinde bütüncül bir şekilde ele alınmasını sağlamayı hedeflemektedir. Özellikle kritik altyapılardaki siber güvenliğin önemi göz önüne alındığında, Elektronik Haberleşme Kanunu’nda yer alan maddelerin ötesinde, bu alana yönelik müstakil bir kanunun düzenlenmesi, daha güçlü bir hukuki altyapıyı beraberinde getirecektir.
Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)
Kaynak: Ensonhaber
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Ekim Ayı İhracat Rakamları