34,4918$% 0.08
36,4226€% 0.17
43,7260£% 0.23
2.959,03%0,82
2.671,20%0,85
9.342,51%3,44
Ensonhaber.com’un haberine göre; DHA’nın bildirdiğine göre, geçmişte gerçekleştirilen araştırmalarda uçuk virüsü (Herpes Simplex HSV-1) olarak bilinen bu virüsün beyne zarar verdiği tespit edilmiştir. Yeni bir çalışmayla, viral enfeksiyonun beyin üzerindeki yayılma mekanizmaları hakkında daha fazla bilgi sunulmaktadır.
Fransa’daki Colorado Üniversitesi ve Bourgogne Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yürütülen bu çalışma, HSV-1 virüsünün farelerin beyinleri üzerindeki etkilerini derinlemesine incelemiştir. Araştırmada, etkilenen farklı beyin bölgelerinin haritası çıkarılmış ve bu durumun sonuçları değerlendirilmiştir.
HSV-1 virüsü, merkezi sinir sistemine iki temel yoldan ulaşabilmektedir; ancak enfeksiyonun beyin içinde nasıl yayıldığı hâlâ belirsizliğini korumaktadır.
“Bu Virüsün Alzheimer ile İlişkilendirildiği Belirtiliyor”
Colorado Üniversitesi’nden nörolog Christy Niemeyer, “Son dönemlerde bu yaygın virüsün, Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıklarla ilişkilendirildiği görülmüştür. Ancak, merkezi sinir sisteminin nasıl istilaya uğradığına dair net bir yol belirlenememiştir. HSV-1’in beyne nasıl girebileceğini ve hangi beyin bölgelerinin savunmasız olduğunu anlamak, bu hastalığın nasıl tetiklendiğini çözmek için kritik öneme sahiptir.”
Araştırmacılar, farelerin beyinlerinde HSV-1 ile etkileşime geçtiğinde iltihaplanan mikroglia (merkezi sinir sisteminin yerel bağışıklık hücreleri) aktivitelerini de gözlemlemiştir. Bazı bölgelerde, virüsün etki göstermesinin ardından iltihaplanmanın sürdüğü tespit edilmiştir.
“Kronik İltihaplanmaya Yol Açabilir”
En ciddi vakalarda, HSV-1’in, tüm beyin üzerinde etkili olan ve hayatı tehdit eden bir durum olan ensefalite neden olabileceği belirlenmiştir. Nörolog Niemeyer, “HSV-1’in varlığı, beyinde tam anlamıyla ensefalite yol açmasa da, bu bölgelerin işlevini etkileyebilir. Sürekli iltihaplanma gösteren hücreler, bir dizi nörolojik ve nörodejeneratif hastalığın tetikleyicisi olarak bilinen kronik iltihaplanmaya sebep olabilir.”
Sonuç olarak, HSV-1 ve mikroglia ile ilişkili inflamasyonun, Alzheimer’ın bazı beyinlerde tutulmasının nedenlerinden biri olabileceği veya Alzheimer’ın ilerleme hızını etkileyebileceği öne sürülmüştür.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı (DHA)
Kaynak: Ensonhaber
Kuş Gribi Vakası Konya’da Tespit Edildi