34,5910$% 0.3
36,2386€% 0.01
43,5355£% -0.1
2.987,72%0,88
2.689,82%0,69
9.367,77%3,72
Patronlar Dünyası’nın haberine göre; Sümeyye Erdoğan Bayraktar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) işbirliğiyle Haliç Üniversitesi’nde gerçekleştirilen 6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’nde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bayraktar, yapay zeka ve kadın kavramlarının bir arada değerlendirilmesinin son derece önemli bir birleşim oluşturduğunu vurguladı.
Bayraktar, 2018 yılında Amazon’un işe alım süreçlerinde yapay zeka kullanıldığında erkeklerin kadınlara kıyasla daha fazla tercih edildiğini ve bu durumun kadınlara yönelik bir ayrımcılığın yapay zeka sistemlerine de yansıdığını belirtti. Ayrıca, adalet alanında yapılan bir araştırmada, suçluların yeniden suç işleme olasılıklarının değerlendirildiği çalışmalarda da yapay zekanın kadına ve ırka dayalı ayrımcılık yaptığına dikkat çekti.
Kadınların, sesli asistanlar ve reklam gibi alanlarda daha belirgin bir şekilde öne çıktığını ifade eden Bayraktar, “Örneğin, sesli asistanların kadın sesiyle tasarlanması bir tesadüf değildir. Bu durum, hizmetkar kadın algısının yeniden gündeme geldiğini ve pekiştirildiğini gösteriyor.” dedi. Bayraktar, bu tür örneklerin son derece çarpıcı olduğuna işaret ederek, kadınların yapay zeka alanındaki gelişmelerde mutlaka yer alması gerektiğini vurguladı.
Dünya genelinde yapay zeka ve veri bilişim sektöründe çalışanların yalnızca %22’sinin kadın olduğunu ve bu kadınların çoğunun daha alt pozisyonlarda görev yaptığını kaydeden Bayraktar, “Bu oranları artırmak için nasıl adımlar atabiliriz, bunun için çaba göstereceğiz. Ayrıca algoritmaların eğitilmesi ve yapay zekanın şekillenmesinde daha adil bir yapı oluşturma üzerine çalışmalar yapacağız.” ifadelerini kullandı.
Altıncı zirveyi gerçekleştirdiklerini ve bu süreçte 62 farklı ülkeden 230 kadar konuşmacıyı davet ettiklerini belirten Bayraktar, “10 bine yakın davetli ağırladık ve çok faydalı tartışmalar gerçekleştirdik. Bu tartışmalar sonucunda raporlar yayınlayarak ilgili kurumlara politika belgelerimizi sunacağız. Bir sivil toplum kuruluşu olarak nasıl bir rol üstlenebileceğimizi ve hangi projeleri hayata geçirebileceğimizi bu zirve sonrası yol haritamızı belirleyerek ortaya koyacağız.” şeklinde konuştu.
Bayraktar, kendi alanının teknoloji olmadığını, sosyal bilimci olduğunu vurgulayarak, “Ancak şunu gözlemliyorum; eğer veriler ve algoritmalar, kadına yönelik ayrımcılığı öğrenmişse, yıllardır kadın hakları savunucularının ortaya koyduğu pozitif ayrımcılık ve cinsiyet adaleti gibi önemli müktesebatın da yapay zeka tarafından öğrenilebileceğine inanıyorum. Bu bilgiyi edinmesi için umudumuz var. Önemli olan, bu alandaki farkındalığımızın yüksek olması ve bu konuda aktif çalışmalar gerçekleştirmemiz.” diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak: Patronların Dünyası
Iğdır’da Öğrenciler Gıda Zehirlenmesi Şüphesiyle Hastaneye Kaldırıldı