34,4874$% 0.07
36,4381€% 0.21
43,7278£% 0.22
2.955,02%0,69
2.665,08%0,62
9.297,75%2,94
Türkiye’nin önde gelen zeytin üretim merkezlerinden biri olan Kilis’te, soğuk sıkım erken hasat dönemi 15 Ekim itibarıyla başlamış olup, sezonun sonlarına yaklaşılmıştır. Uzmanlar, piyasada sahte zeytinyağlarının çok yaygın olduğunu ve bu yağların genellikle farklı yağlarla karıştırılarak renklendirildiğini ve aromalarla desteklendiğini vurgulamaktadır. Peki, gerçek zeytinyağı nasıl anlaşılır? Zeytinyağı alırken nelere dikkat edilmelidir? Tağşiş zeytinyağı hangi sorunlara yol açar? Bu sorulara Kilis Zeytin Araştırma ve Geliştirme Derneği (KİZADER) Başkanı Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu yanıt veriyor.
Prof. Dr. Şekeroğlu, erken hasat soğuk zeytinyağında verimin düşük, kalitenin ise yüksek olduğunu belirterek, “Özellikle Kilis yağlık zeytinlerinde yaptığımız bilimsel çalışmalar sonucunda Omega-7 ve Omega-9 yağ asitlerinin, beyin hücrelerinin yapı taşı olan nevronik asitlerin erken hasat zeytinyağında daha yoğun olduğu tespit edilmiştir.” dedi.
Üreticilere bile sahte tağşiş yağları ayırt etmenin zor olduğunu ifade eden Şekeroğlu, ileriki günlerde normal yağlık hasada başlanacağını belirterek, tüketicileri sahte yağ konusunda uyardı. Tağşiş zeytinyağlarının gündeme gelmesiyle ilgili olarak, “Tağşiş olayları, çok ciddi sorunlara yol açıyor. Başta Tarım Bakanlığı olmak üzere farklı birimlerce denetimler de yapılıyor. Yapılan araştırmalarda sahte yağların içerisinde çeşitli tohum yağlarının bulunduğu görüldü. Bu da tüketici açısından ciddi sıkıntılar oluşturuyor. Tüketicilerin bu konuda dikkatli olması gerekiyor. Zeytinyağına bu yağların katılışı aslında analizlerle belirlenmekle birlikte, tüketici sahte zeytinyağını pek ayırt edemiyor. Uzun yıllardır zeytinyağıyla uğraşan birçok üreticimiz bile bu tağşiş yağları maalesef ayırt etmekte zorlanıyor.” şeklinde konuştu.
Gerçek zeytinyağının rengi, kokusu ve aromasıyla diğerlerinden ayrıldığını belirten Şekeroğlu, şunları ekledi: “Gerçek bir zeytinyağı, yeni biçilmiş çim kokusunu, elma kokusunu ya da çilek kokusunu andırır. Zeytinyağını yudumladığınızda boğazınızda hafif bir acılık bırakır ve bu acılık belli bir süre sonra geçer. Eğer bu acılık boğazınızda sürekli olarak kalıyorsa, bu o yağın acımış ve bozulmuş olduğu anlamına gelir. Yani yeni hasat soğuk sıkım zeytinyağı yeşil renkte, meyvemsi aromada ve içtiğinizde boğazda bir yakıcılık bırakır. Bu tatlı bir yakıcılıktır ve boğazınızda kısa bir süre sonra geçer, ardından boğazınızın rahatladığını hissedersiniz.”
Uzmanlar, sahte zeytinyağı ile hakiki zeytinyağı arasındaki farkı anlamanın dört yolunu belirtiyor. Bu yollar şunlardır:
Kaynak: Patronların Dünyası
Bilim İnsanları Anıların Beyin Dışında Oluşabileceğini Keşfetti