34,4716$% 0.02
36,3815€% 0.06
43,7137£% 0.19
2.959,33%0,83
2.667,82%0,72
9.271,51%2,65
Patronlar Dünyası’nın haberine göre, Burçin UYSAL Sağlık Bakanlığı, organ bağışının önemine dikkat çekmek amacıyla sanatçılar ve sporcuları organ bağışına davet etti ve bu konuyla ilgili bir video yayımladı. Ülkemizde organ bağışı uygulaması uzun yıllardır devam etmekte ve son yıllarda bu konuda farkındalık artışı gözlemlenmektedir. İşte organlarını bağışlayan ünlü isimler ve organ nakli olan bazı önemli şahsiyetler:
“Huysuz Virjin” olarak tanınan Seyfi Dursunoğlu, tüm bedenini kadavra olarak bağışlama isteğini yıllar önce şu sözlerle dile getirmişti: “Gerekli tüm işlemleri yaptım, imzayı attım. Tıp fakültesi öğrencilerine bir katkım olsun istedim. ‘Huysuz’u kesip biçerken hem öğrenirler hem de eğlenirler.” Ancak Dursunoğlu’nun vefatından sonra bu isteği, yazılı izni olmadığı gerekçesiyle yerine getirilemedi. Dursunoğlu’nun cenaze törenine katılan yeğeni Gizem Özköseoğlu, “Ailesi ile böyle bir arzusunu paylaşmadı. Fakat kendisinin vasiyetnamesi Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne tüm mal varlığını bağışlamasıydı. Biz vasiyetnameyi henüz görmedik, ancak bunu düzenleyen avukatlardan ve dernekten gelen bilgiler doğrultusunda yazılı olarak böyle bir arzusu yoktur.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Ünlü sunucu Vatan Şaşmaz, 2012 yılında canlı yayında organ bağış formunu imzalayarak organlarını bağışlama kararı aldığını duyurmuştu. Ne yazık ki, 2017 yılında İstanbul’da bir otel odasında eski manken Filiz Aker tarafından vurularak hayatını kaybetti. Cinayeti işleyen Aker, aynı silahla intihar etti. Vatan Şaşmaz’ın organ bağışı gerçekleşmedi fakat Filiz Aker’in cinayetten önce yaptığı aramalar, “Organ bağışı hangi hastanelerde yapılıyor?” ve “Kadavra bağışı nasıl yapılır?” şeklindeydi.
Süperstar Ajda Pekkan’ın kardeşi Semiramis Pekkan, burnu hariç tüm organlarını bağışlayacağını açıkladı. Pekkan, “Neyim varsa alsınlar. Vücudumun her organını ilme adadım. Ben öldükten sonra tepe tepe kullansınlar. Yalnız burnumu kimseciklere vermem.” diyerek bu konuda kararlılığını vurguladı.
Usta oyuncu Kadir İnanır, 2014 yılında organ bağışına destek vererek, “Organlarımı büyük bir içtenlikle bağışlıyorum. Özellikle gözlerimi ve kalbimi alan yaşadı” ifadelerini kullanmıştı. Bu açıklama, organ bağışının önemine dikkat çekmekte önemli bir adım olarak değerlendirildi.
NBA takımlarından Utah Jazz’da forma giymiş milli basketbolcu Mehmet Okur da organ bağışı konusunda farkındalık yaratan ünlüler arasında yer aldı. Okur, 2012 yılında aktif spor hayatını bıraktıktan sonra, 2017 yılında tüm organlarını bağışladığını açıkladı.
Usta müzisyen Fatih Erkoç, 2012 yılında organ bağışına katkıda bulunan isimler arasında yer aldı. Erkoç, piyano ve flüt eşliğinde söylediği ‘Avuç İçi Kadar Mutluluk Yeter’ şarkısını, ‘Avuç içi kadar karaciğer yeter’ şeklinde yorumlayarak, kendi organlarını bağışladıktan sonra herkesi bağış yapmaya davet etti.
Ünlü şarkıcı Tuğba Özerk, konser verdiği sırada sahnede tüm organlarını bağışladığını duyurdu. Ayrıca, geçtiğimiz günlerde eşiyle boşanma kararı alan şarkıcı Bengü, yıllar önce Türk Böbrek Vakfı aracılığıyla organlarını bağışlama kararı almıştı.
Organ nakli, dünya genelinde büyük bir önem taşırken, yurt dışında da birçok ünlü isim hem organ bağışı yaptı hem de nakil aldı. İşte yurt dışında organ bağışı yapan ve alan bazı ünlü isimler:
İngiliz-Amerikalı aktivist Reginald Green, 1994 yılında İtalya’da vurularak hayatını kaybeden oğlu Nicholas Green’in organlarını bağışladı. Bu olay, İtalya’da organ bağışı oranlarının artmasına büyük ölçüde katkıda bulundu. Nicholas’ın ebeveynleri, trajik ölümünün ardından oğullarının organlarını bağışlama kararı alarak sekiz farklı İtalyan hastaya hayat verdi. Bu hikaye, “The Nicholas Effect” (Nicholas Etkisi) olarak bilinen bir sosyal farkındalık hareketine ilham verdi.
Dünyada ilk başarılı organ naklini gerçekleştiren kişi, 1954 yılında böbrek nakli yapan Amerikalı cerrah Dr. Joseph Murray’dir. Dr. Murray, genetik olarak uyumlu olan iki ikiz arasında gerçekleştirdiği böbrek nakli ile organ naklinin tıbbi olarak mümkün olduğunu kanıtladı ve bu başarı, organ nakli alanında bir dönüm noktası olarak kabul edilmiştir. Dr. Murray, bu başarısından ötürü 1990 yılında Nobel Ödülü’ne layık görülmüştür.
Kaynak: Patronların Dünyası
Kilis’te Erken Hasat Zeytinyağı Sezonu ve Sahte Yağlara Dikkat