34,5296$% 0.19
36,4928€% 0.37
43,7558£% 0.3
2.961,75%0,91
2.667,79%0,72
9.123,01%1,01
Patronlar Dünyası’nın haberine göre; Hürriyet’ten Güven Özalp’in aktardığına göre, Avrupa Birliği Komisyonu, “Avrupa Ekonomik Tahminleri 2024 Sonbahar” raporunu yayımladı. Bu kapsamlı rapor, AB ülkelerinin yanı sıra Türkiye ekonomisine dair önemli değerlendirmelere de yer verdi. Raporda, “Sıkı politika duruşunun iç talebi etkilemeye devam etmesi bekleniyor” ifadesi dikkat çekti. Türkiye’de ekonomi gündemi oldukça yoğun bir dönemden geçerken, raporda zorluklara işaret edilmesine rağmen genel olarak ılımlı bir tablo çizildi.
Sonbahar dönemi ‘Ekonomik Öngörüler’ raporunu açıklayan AB Komisyonu, Türk ekonomisinin çok yüksek jeopolitik riskler ve belirsizlikler karşısında şu ana kadar nispeten başarılı bir sınav verdiğini belirtti. Ancak bu başarı mesajına karşın, AB Komisyonu raporunda ihtiyatlı bir yaklaşım benimsendi. Bunun nedeni, son zamanlarda risklerin artış göstermesi olarak öne çıkıyor. Brüksel, bu durumun politika belirlenmesini ve ekonomik faaliyeti sekteye uğratabilecek önemli bir faktör olmaya devam edeceği görüşünde.
Bu çerçevede verilen mesaj ise, “Ekonomi politikasının normalleştirilmesi ve ekonominin yeniden dengelenmesinin yönetilmesi zorlu olmaya devam edecek” şeklinde oldu.
AB Komisyonu raporunda, Türkiye’nin enflasyonla mücadelesine de değinildi ve zorlu bir dönemecin geçildiği ifade edildi. Mayıs ayından bu yana enflasyonda yaşanan düşüşe dikkat çekilirken, bu düşüşün devam etmesinin beklendiği vurgulandı. Tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) için 2024 sonunda yüzde 59.8 tahmininde bulunuldu. 2025 yılı için enflasyon tahmini ise yüzde 30.8 olarak belirlenirken, 2026 yılı öngörüsü yüzde 17.8 olarak açıklandı.
Aylık enflasyon oranının halen yüksek seyretmesi, enflasyonda tek haneye inilmesinin yıllar alabileceğini gösteriyor. Genel olarak büyümenin ılımlı seyrettiği ve enflasyonun düştüğü yumuşak inişin ekonomi için temel senaryo olmaya devam ettiğini vurgulayan AB Komisyonu, Türkiye ekonomisinin büyüme öngörülerini ise 2024 için yüzde 3, 2025 için yüzde 3.2, 2026 için de yüzde 4 olarak metne yansıttı.
AB Komisyonu raporunda depremin etkilerine de yer verildi. Depremle ilgili harcamaların azalması, hükümetin harcamaları rasyonelleştirme, vergi kaçaklarını giderme ve gelir toplamayı iyileştirme çabaları sayesinde kamu açığının azalmasının beklendiği ifade edildi. Ayrıca, kamu borcunun da ılımlı seyretmesinin beklendiği vurgulandı.
Ekonomik güvenin düşmesi, sanayi üretiminin zayıflaması ve ticari satışların hız kaybetmesi gibi olumsuzluklara da dikkat çekilen raporda, ikinci çeyrekte ekonomik faaliyetin yavaşlamasının ardından sıkı politika duruşunun iç talebi olumsuz etkilemeye devam etmesinin beklendiği kaydedildi.
Kaynak: Patronların Dünyası
Yumurta Fiyatlarındaki Artış ve Kuş Gribi Algısı