34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
43,3470£% -0.52
3.005,41%1,48
2.705,79%1,29
9.549,89%1,94
Antalya’da, Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı (ATGV) Eğitim ve Sosyal Tesisi’nde düzenlenen Yargı Teşkilatı Toplantısı’na katılan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yargı mensuplarının toplum vicdanını teskin eden, tarafsız kararların mimarları olduğunu vurguladı. Bakan Tunç, yargı mensuplarının milletin adalet arayışına yanıt vermek ve hakikati ortaya çıkarmak gibi önemli bir sorumluluğa sahip olduğunu belirtti.
Bakan Tunç, bu kutsal sorumluluğun, derin bir hukuk bilgisi, özveri, sarsılmaz bir vicdan ve bağımsızlık ilkesiyle yerine getirilebileceğini ifade etti. Toplantıda Türkiye Yüzyılı’nı adaletin ve hakkaniyetin yüzyılı yapma hedefi doğrultusunda bir yıllık çalışma planlarını ele alacaklarını dile getirdi.
Adaletin Temel Önemi
Adaletin, toplumun huzur ve düzenini sağlamada en önemli ortak değer olduğunu vurgulayan Tunç, “Adalet, toplumu oluşturan tüm bireylerin güven ve refah içinde yaşamalarının teminatıdır. Adaletin güçlü olduğu yerde insan, aile ve toplum da güçlü olur. Yargının tüm işleyişi, adaletin tecelli etmesine yönelik olmalıdır. Milletimizin bizden beklentisi, iyi işleyen, öngörülebilir, gecikmeyen ve daha adil bir yargı sistemidir.” dedi.
Adaletin Tanımı
Adalet kavramının kişiden kişiye değişmeyen, net ve açık bir tanıma sahip olduğunu belirten Tunç, “Adalet, haklıya hakkını vermektir. Her şeyi yerli yerine koymaktır. Yargı çalışanları için mazluma hakkını teslim etmek ve haksızlık ateşini söndürmek, sürekli devam eden bir sınavdır.” şeklinde konuştu.
Yargı mensuplarının, yalnızca Anayasa ve kanunların rehberliğinde değil, vicdanlarının ışığında hareket etmeleri gerektiğini ifade eden Tunç, verilen her kararın toplumsal vicdanın bir denge kurma çabası olduğunun unutulmaması gerektiğini belirtti.
Hukuk Devletinin Önemi
Adaletin tecellisinin hukuk devleti ile mümkün olduğunu vurgulayan Tunç, hukuk devletinin yasama, yürütme ve yargı erklerinin kuvvetler ayrılığı dengesi ile kurulduğunu vurguladı.
Tunç, konuşmasında, “Adil, bağımsız, tarafsız ve etkin işleyen bir yargı için üç temel unsura ihtiyaç vardır: toplumun ihtiyaçlarına cevap veren bir mevzuat, yeterli fiziki imkanlar ve etkin insan kaynakları.” dedi. 22 yıldır güvenilir bir adalet sisteminin tesisi için önemli reformlar gerçekleştirdiklerini söyledi.
Temel Kanunlarda Reform
Temel kanunları çağın gereklerine ve milletin ihtiyaçlarına uygun hale getirdiklerini belirten Tunç, kamuoyunda “8. Yargı Paketi” olarak bilinen düzenlemelerle yargı hizmetlerinin etkinliğini artırmayı, hak arama hürriyetini genişletmeyi ve kişisel verilerin korunmasını amaçladıklarını ifade etti.
Tunç, adalet sisteminin modern, etkili ve kapsayıcı hale gelmesi için çalışmalarının devam ettiğini belirtti.
Yargı Reformu Stratejisi
Bakan Tunç, Türkiye Yüzyılı’nı adaletin yüzyılı yapma hedefi doğrultusunda Yargı Reformu Stratejisi’nin hazırlandığını, bu stratejinin hukuk devleti ilkesini güçlendireceğini ve vatandaşların yargı hizmetlerinden etkin bir şekilde yararlanmalarını sağlayacak bir yol haritası olacağını ifade etti.
Tunç, “Yargı Reformu Stratejisi, adalet komisyonlarının daha etkin hizmet sunmasını sağlayacak tedbirleri içermektedir.” dedi.
Yargı Teşkilatının Fiziki İmkanları
Bakan Tunç, yargı teşkilatının fiziki imkanlarını artırmaya devam ettiklerini, 2002’de 78 müstakil adliye varken, bu sayıyı 377’ye çıkardıklarını belirtti. Kapalı alan miktarını 569 bin 59 metrekareden 6 milyon metrekareye ulaştırdıklarını aktardı.
Yargı Sürecinde Uzlaşma ve Arabuluculuk
Yargının iş yükünün hızla arttığını belirten Tunç, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerine önem verdiklerini ifade etti. 1 Ocak 2017’den bu yana uzlaştırma kurumuyla 1 milyon 772 bin 845 dosyada uzlaşma sağlandığını belirtti. Ayrıca, arabuluculuk müessesesinin kapsamını genişletmeyi hedeflediklerini söyledi.
Tunç, “Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı, toplumun adalete olan güvenini inşa eden temel unsurlardandır. Yargı sisteminin siyasi mülahazalarla yıpratılmasına karşı durmalıyız.” dedi.
Sosyal Medya ve Yargı
Sosyal medyanın bilgi kirliliği ve manipülasyonların yaygın olduğu bir ortam yarattığını belirten Tunç, bu tür dezenformasyonlara karşı mücadele edeceklerini açıkladı. “Sosyal medya mahkemeleri” olarak adlandırdığı bu durumun, yargıya ve devlete olan güveni sarsmayı amaçladığını ifade etti.
Adalet Bakanı Tunç, soruşturma süreçlerinde doğru bilgilerin zamanında ve net bir şekilde paylaşılmasının, toplumun adalet sistemine güvenini artıracağını vurguladı.
Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)
Kaynak: Ensonhaber
Kış Mevsimine Hazırlık: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu’ndan Açıklamalar