Borçlu Mükellefler Listesi Açıklandı
Patronlar Dünyası'nın haberine göre, borçlu mükellefleri içeren iki farklı liste kamuoyuyla paylaşıldı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, düzenlediği basın toplantısında bu listelerin içeriği hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İlk listede, ikmalen, resen veya idarece yapılan tarhiyatlar sonucunda kesinleşen vergi ve cezalar yer alırken, ikinci listede ise vadesi geçmiş olan ödenmemiş vergi ve cezaları içerdiğini belirtti.
LİSTEDE YER ALAN MÜKELLEFLERİN 299'U FAALBakan Şimşek, "Kesinleşen tarhiyatlar" listesinde toplam 2 bin 464 mükellefin bulunduğunu ve bu mükelleflerin kesinleşen vergi ve ceza tutarının 53 milyar lira olduğunu ifade etti. Şimşek, bu mükelleflerin detaylarını şu şekilde açıkladı:
- 419'u gerçek kişi, 2 bin 045'i tüzel kişi.
- Listede yer alan mükelleflerin 299'u faal işletmelerdir.
- Toplam mükelleflerin %12,1'ini oluşturmaktadır.
- Bu işletmelere ait kesinleşen vergi ve ceza tutarı 6,3 milyar lira civarındadır.
- Terk mükellef sayısı ise 2 bin 165 olup, bunlar adına kesinleşen vergi ve cezalar 46,6 milyar lira olarak belirlenmiştir.
Bu listede yer alan mükelleflere "vergi borçlusu" ifadesinin doğrudan kullanılamayacağını vurgulayan Şimşek, söz konusu listede, vergi beyanlarında eksiklik bulunan, hiç beyanname vermeyen veya haksız yere vergi iadesi alan mükelleflerle ilgili kesinleşmiş tarhiyatların yer aldığını belirtti. Ayrıca, kesinleşen bu tarhiyatların ödenmiş olmasının açıklamaya engel olmadığını da sözlerine ekledi.
SAHTE BELGE DÜZENLEYENLER
Şimşek, bu listeye dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Bu nedenle, diğer borçlu listesiyle karıştırılmamalıdır. Listede yer alan mükelleflerin çoğu, gerçek bir faaliyeti olmadığı halde sahte belge düzenleme veya vergi kaçırma amaçları doğrultusunda kurulmuş işletmelerdir. Bu 2 bin 464 mükelleften 1,752'si bu türden işletmelerdir. Bu gruptaki kesinleşen vergi ve ceza tutarı 42,9 milyar lira olup, bu da ilan edilen toplam tutarın %81,1'ine tekabül etmektedir. Ancak, bu tutarın tahsil kabiliyeti bulunmamaktadır. Zira bu işletmeler ya iflas etmiş ya da iflas kararı olmasa bile hiçbir mal varlığına sahip değildir. Bu tür işletmeler genellikle mal varlığı bulunmayan kişiler adına açılmakta ve amaca ulaşıldıktan sonra ortadan kaybolmaktadır." şeklinde konuştu.
HANGİ ŞİRKETLER LİSTEDE YER ALDI?Açıklanan listede yer alan bazı şirketler ve vergi borçları ise şu şekildedir:
patronlardunyasi.com
Kaynak: Patronların Dünyası