Cola Turka’nın Geri Dönüşü ve Nostaljik Reklamları
Cola Turka'nın Geri Dönüşü
Necla DALAN'ın Patronlar Dünyası'ndaki haberine göre, Türkiye'de son zamanlarda İsrail-Filistin savaşı nedeniyle gündemden düşmeyen konulardan biri, kola boykotu. Bu boykotun şiddeti zamanla dalgalanırken, 2000'li yılların başında sektöre damgasını vuran Cola Turka, "İçimizden biri" vurgusuyla yayımladığı yeni reklam filmi ile dikkatleri üzerine çekti.
2003 yılında "Türk" vurgusuyla Yıldız Holding tarafından pazara sunulan Cola Turka, 2015 yılında Saka ve Çamlıca gibi markalarla birlikte Japon DyDo DRINCO'ya satıldı. Cola Turka'nın bu yeni atağında, kola boykotu nedeniyle satışlarının artmasının etkili olduğu konuşuluyor. DyDo Drinco Türkiye Pazarlama Müdürü Atahan Şen, sosyal medya üzerinden reklamla ilgili bir paylaşımda bulundu ve şöyle dedi: "Bizi ekranlarda görmeyi özleyen, bizi biz yapan değerlerimizi görmeyi özleyen tüketicilerimizle böyle bir yapım ile tekrardan buluşmak çok keyifli. Bin bir iç görüyle şekillenen bu film, sadece bir reklam değil; hepimizin içinden geçtiği, tanıdık anılara ve duygulara dokunan içimizden bir hikaye. Bu filmi hazırlarken, izleyicilerin kendilerini görebileceği, empati kurabileceği gerçek bir bağ yaratmayı hedefledik. Çünkü markaların insanlarla buluştuğu en güçlü nokta, onların hikayesine dahil olabilmektir."
Cola Turka'nın Nostaljisi
Bu reklam vesilesiyle, Cola Turka'nın geçmiş hikayesini yeniden hatırlatmak istedim. Cola Turka, Yıldız Holding tarafından Haziran 2003'te piyasaya sürüldü. Sakarya'nın Akyazı ilçesinde üretilen Cola Turka, yıldızların rol aldığı dikkat çekici reklamlarla kısa sürede popüler hale geldi. İlk reklamında ünlü Hollywood yıldızı Chevy Chase yer aldı. Amerika'da çekilen bu reklamda Chase, normal bir gün geçirirken arkadaşlarının ve ailesinin Türk gibi davrandığını fark eder. Ardından Cola Turka içerek Türk gibi davranmaya başlar.
Pala Bıyıklı Pierre Van Hooijdonk
Bir diğer dikkat çekici reklamın yüzü ise Fenerbahçe'nin efsanevi futbolcusu Pierre van Hooijdonk'tu. Hooijdonk, Cola Turka içerken bir anda pala bıyıklı, Türkçe konuşan bir futbolcuya dönüşüyordu. Cola Turka piyasaya sürüldüğünde, sektörde dengeleri de değiştirdi. Coca-Cola ve Pepsi'nin yüzde 90'dan fazla pazar payına sahip olduğu bu alanda, Cola Turka iki yıl içinde ikinci sıraya kadar yükselmeyi başardı.
2015 yılına gelindiğinde, Yıldız Holding, içecek şirketleri Della Gıda, Bahar Su ve İlk Mevsim Meyve Suları'nın yüzde 90 hissesini Japon içecek şirketi DyDo Drinco'ya satma kararı aldı. Holding'den yapılan açıklamada, Yıldız Holding'in ana iş alanı olan atıştırmalık kategorisine odaklanma çalışmaları kapsamında bu satışın yapıldığı belirtildi. Hisselerin satış bedeli ise 335 milyon lira olarak belirlendi. Hisse devri sonrasında Cola Turka, Çamlıca, Saka Su, Sunny, Maltana, Eskipazar, Flores ve Link markalarıyla birlikte DyDo Drinco Türkiye (DDT) çatısı altında tüketicilere sunulmaya başladı.
DyDo Drinco'nun Tarihçesi
DyDo Drinco'ya gelince, şirketin internet sitesinde temellerinin tek kişilik bir ilaç şirketi olarak atıldığı ifade ediliyor. Japonya'ya özgü ve 300 yıldır kullanılan bir ilaç satış sistemi (okigusuri) ile günümüzdeki otomat makinesine benzer bir yöntemle müşterilere ulaşmaya başlamış. 1956 yılında kurumsallaşarak DAIDO YAKUHIN K.K. ismini alan şirket, enerji içeceği odaklı bir ilaç üretim şirketine dönüşmüştür. 1970'lerde Japonya'daki ekonomik iyileşmelerle birlikte şirket, enerji içeceği yanında kutu kahve satışına başlayarak içecek satışını ikinci temel iş alanı haline getirmiştir. Bu dönemde otomat makinesi sayılarındaki artış, bugün sahip olduğu 260 bin adet otomat makinesinden oluşan ağın ilk adımlarını atmıştır. Şirket, 2001 yılında halka arz edilerek Tokyo Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem görmeye başlamıştır. 2010'lu yıllarda yeni iş modelleri geliştirmeye odaklanmış ve uluslararası yatırımların ilk adımını Rusya ile atarak Malezya ve Türkiye'ye yönelmiştir.
DyDo Drinco Türkiye'nin Hedefleri
DyDo Drinco Türkiye, yüksek büyüme oranları ile grubun uluslararası içecek iş kolundaki en önemli oyuncusu haline gelmiştir. Hâlihazırda 5 üretim tesisi ve yaklaşık 600 çalışanı bulunan DyDo Drinco Türkiye, DyDo Grup Holding'in konsolide net satış payının yüzde 10'unu oluşturmaktadır. Ürünleri Türkiye başta olmak üzere, çoğunluğu Avrupa bölgesinde bulunan 12 ülkede tüketilmektedir. DyDo Drinco Türkiye, özellikle ihracat faaliyetleri yürüttüğü ülkelerde ofisler açarak operasyonlarını geliştirmeyi ve grup içindeki satış payını yüzde 20'nin üzerine çıkarmayı hedeflemektedir. DyDo Drinco Türkiye'nin CEO'su ve Başkanı Naoi Kagawa, şirketin internet sitesinde yer alan mesajında Türkiye için katma değer yaratmayı amaçladıklarını vurguluyor ve "Yenilikçilik ve sıra dışılık gibi nitelikleri ile DDT'nin, Türkiye'nin büyümesini sürdürülebilir kılacak özel sektörün önde gelen kuruluşlarından biri olduğuna inanıyorum" diyor.
Kaynak: Patronların Dünyası