Daha Güçlü Bir Nefes Projesi’nin Bilimsel Sonuçları

Daha Güçlü Bir Nefes Projesi'nin Bilimsel Sonuçları Açıklandı



Patronlar Dünyası'nın haberine göre; Çankırı Valiliği'nin öncülüğünde, Çankırı Belediyesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Yeşilay Çankırı Şubesi, Özel Çankırı Karatekin Hastanesi ve Tuz Rehabilitasyon ve Sağlık Turizmi Derneği tarafından hayata geçirilen "Daha Güçlü Bir Nefes Projesi" kapsamında, Türkiye'nin farklı illerinden gelen 15 astım ve KOAH hastası, 15 gün boyunca tuz mağarasında tedavi gördü. Tedavi süreçlerinin tamamlanmasının ardından bilimsel sonuçlar kamuoyuyla paylaşıldı.

Karatekin Hastanesi'nde düzenlenen basın toplantısında, hastaların tedavi süreci ile ilgili bilgiler aktaran Karatekin Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Erhan Buru ve Yeşilay Çankırı Şube Başkanı İsmail Özcan, projenin önemine değindiler.

“HASTALARIMIZ NEREDEYSE İKİ KATI DAHA RAHAT NEFES ALIYOR”

Çankırı Karatekin Üniversitesi'nden Doktor Öğretim Üyesi Tahsin Barış Değer, hastaların tedavi öncesinde çeşitli testlerden geçirildiğini belirterek şunları ifade etti: “12 KOAH ve 2 astım bronşit hastasına uygulanan testlerde, başlangıçta elde edilen değerlerin puan ortalaması 3,2 olarak belirlenmişti. 15 günlük tedavi sürecinin ardından yeniden yapılan testlerde bu ortalama 1,7’ye düştü. Bu, hastalarımızın neredeyse iki katı daha fazla rahat nefes alabilir hale geldikleri anlamına geliyor.”

Değer, ayrıca KOAH hastaları için uygulanan değerlendirme skalasından da söz ederek, “Hastalarımız ilk geldiğinde bu skalada ortalama puanları 22 iken, 15 gün sonra tedavi tamamlandığında bu değer 13’e düştü. Bu, KOAH hastalarının daha rahat semptomlar yaşadıklarını gösteren önemli bir sonuç” şeklinde konuştu.

“6 DAKİKA YÜRÜME TESTİ 347 METREDEN 402 METREYE ÇIKTI”

Üçüncü değerlendirmede, hastaların yaşam kalitelerinin de ölçüldüğünü vurgulayan Değer, “Yaşam kalitesi ölçeği, hem fiziksel hem de mental boyutu içeriyordu. Son 15 gün içinde, hastaların yaşam kalitelerinde ciddi bir artış gözlemlendi. Bunun yanı sıra, 6 dakika yürüyüş testi uyguladık ve başlangıçta ortalama 347 metre olan mesafe, 15 günlük seansların sonunda 402 metreye yükseldi. Bu, hastaların 6 dakika içinde daha fazla yürüyebildiğini gösteren bilimsel bir ölçüttür” dedi.

Dahiliye uzmanı Dr. Tuba Öztürk Haliloğlu ve göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Ali Özkurt da hastalarda gözlemlenen olumlu değişimlerle ilgili bilgi vererek projenin önemini vurguladılar.

Kaynak: Patronların Dünyası