34,7602$% 0.07
36,5395€% -0.01
44,0999£% 0.15
2.951,13%0,02
2.637,90%-0,15
9.877,16%0,51
Patronlar Dünyası’nın haberine göre; 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde bulunan mükellefleri derinden etkiledi. Bu illerdeki mükellefler için mücbir sebep hali sona ererken, depremden kaynaklanan olumsuzluklar nedeniyle vergi ödevlerini yerine getiremeyen mükellefler, bağlı bulundukları vergi dairelerine gerekli belgelerle bireysel başvuruda bulunabilecekler.
Deprem tarihinden itibaren, bu illerde kaydı bulunan mükelleflerin mücbir sebep halinde oldukları kabul edilmişti. Bu çerçevede, mücbir sebep halinin başlangıç tarihinden sona ereceği tarihe kadar olan beyanname ve bildirimlerin verilme süresi ertelendi. Ancak, deprem döneminden beri devam eden mücbir sebep hali artık kademeli olarak sonlandırılmaya başlandı ve son olarak Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki mükellefler için bu durum 30 Kasım’a kadar uzatılmıştı. Şimdi ise, bu bölgelerdeki mükellefler için mücbir sebep hali sona erdi.
Özel Takvim Belirlendi
Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki mükelleflerin mücbir sebep süresince ertelenen beyannamelerine ilişkin beyan ve ödeme süreleri için özel bir takvim oluşturuldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Vergi Usul Kanunu çerçevesinde vergi türleri itibarıyla farklı beyanname verme ve ödeme süreleri belirledi. Bu doğrultuda, KDV beyannameleri için 4 farklı ödeme tarihi belirlendi. İlk ödeme aralık ayında başlayacak, sonraki ödemeler ise bu tarihi takip eden ay sonlarına kadar yapılacak. Ayrıca, gelir stopaj vergisi beyannameleri üzerine tahakkuk eden vergiler için de 4 farklı ödeme tarihi saptandı; ilk ödeme 28 Şubat 2025’e kadar, sonuncusu ise 2 Haziran 2025’e kadar gerçekleştirilecek. 2022 ve 2023 yılına ait yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri de 31 Ocak 2025 tarihine kadar verilecek. Bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödenme tarihleri ise sırasıyla 28 Şubat 2025 ve 2 Nisan 2025 olacak. Ayrıca, motorlu taşıtlar vergisinin 2023 yılı ikinci taksiti ile 2024 yılı birinci ve ikinci taksit ödemeleri 31 Aralık’a kadar yapılması gerekecek.
24 Aya Kadar Taksit İmkanı
Depremden vergi ödevlerini yerine getiremeyecek şekilde etkilendiğini belirten mükellefler, bağlı bulundukları vergi dairelerine gerekli belgelerle bireysel talepte bulunabilecek. Bu talepler, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından değerlendirilecek ve mücbir sebep halinin devam ettiğine karar verilen mükelleflere ilave süre verilebilecek. Ödenememiş vergi borçlarını tek seferde ödemekte zorlanan mükelleflere, bu borçlarını takip eden ay sonuna kadar taksit talebinde bulunma hakkı tanınacak. Gerekli şartları sağlamaları durumunda, ödenecek vergiler faiz alınmadan 24 aya kadar taksitlendirilebilecek.
Yapılandırma İmkanları
Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki vergi dairelerine 31 Aralık 2022 tarihinden önceki borcu olan mükelleflerin, ilgili kanun kapsamındaki yapılandırma başvurularını 28 Şubat 2025 tarihine kadar yapmaları gerekmektedir. Yapılandırılan borçların ilk taksitleri peşin ödeme dahil 2 Nisan 2025 gün sonuna kadar, diğer taksitleri ise bu tarihten sonraki aylık dönemler halinde ödenecek.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu durumu sosyal medya hesabından alıntılayarak şu ifadeleri kullandı: “Deprem bölgesinde uygulanan mücbir sebep hali dün itibarıyla sona erdi. Ancak depremden etkilenen mükellefler bireysel başvuruyla mücbir sebepten yararlanmaya devam edecek. Birikmiş vergi borçlarını tek seferde ödemekte zorluk çeken mükelleflere faizsiz 24 ay taksit imkanı sunuyoruz. Bugünkü fiyatlarla son iki yılda deprem için yaklaşık 2,6 trilyon lira harcadık. Deprem yaralarını sarmak için bütçe imkanlarını seferber etmeye devam edeceğiz.”
Kaynak: Patronların Dünyası
Türkiye’nin Deprem Felaketi: Hükümetin Destek Çabaları ve Harcamalar