34,5891$% 0.12
36,2885€% 0.77
43,5194£% 0.42
2.986,17%-0,63
2.686,37%-0,72
9.645,32%1,00
Patronlar Dünyası’nın haberine göre; Kültür ve Turizm Bakanlığı, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerden etkilenen illerde hasar gören tarihi yapıların restorasyon süreçlerinde kayda değer ilerlemeler kaydetti. Hürriyet’ten Umut Erdem’in aktardığına göre, bu kapsamda St. Pierre Anıt Müzesi ve Gaziantep Zeugma Mozaik ve Arkeoloji Müzesi gibi önemli yapılar için restorasyon çalışmaları tamamlanmış durumda. Ayrıca, Hatay Arkeoloji Müzesi’nin yenilenen yüzü ile 2025 yılında ziyarete açılması hedefleniyor.
ZEUGMA’DA İŞLEM TAMAM
Bakanlığın depremden etkilenen illerde 2024 yılı içinde restorasyon çalışmalarını tamamlayacağı yapılar arasında şunlar yer alıyor:
Çalışmaları devam eden yapılar arasında ise Hatay Arkeoloji Müzesi’nin onarım ve restorasyon çalışmaları yer alıyor. Bu müze, yenilenen yüzü ile 2025 yılında açılışa hazır hale getirilecek. Ayrıca, Kahramanmaraş ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi ile Şanlıurfa Kalesi’nde de deprem sonrası oluşan hasarların giderilmesine yönelik çalışmalar sürdürülüyor.
2 MİLYAR LİRA HARCANDI
Kültür ve Turizm Bakanlığı, deprem bölgesindeki tescilli yapı sahipleri için özel bir kanuni düzenleme de hazırladı. Özel mülkiyette bulunan kültür varlıklarının korunması konusunda hak sahibi vatandaşlar, ortak ve yararlanıcı konumuna getirildi. Mayıs 2023’te yapılan yönetmelik değişikliği ile afet bölgesinde proje yardımı üst limiti beş kat, uygulama yardımı üst limiti ise on kat artırıldı. Deprem bölgesindeki özel mülkiyette bulunan tescilli taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına yönelik yardım çalışmaları için 2024 yılında 2 milyar TL ödenek ayrıldı. 2025 yılında da benzer bir ödenek ayrılması planlanıyor.
Bu doğrultuda Antakya bölgesinde, Senato Meydanı ile Hatay’ın Fransız işgalinden kurtuluşuna atfen ‘Kurtuluş’ adını taşıyan tarihi 2 bin 900 metrelik cadde üzerinde çalışmalar hızlandırıldı. Örnek bir cadde oluşturmak amacıyla, Kurtuluş Caddesi’ndeki çalışmalara hız veren Bakanlık, yapı sahiplerine “Muvafakatı bize verin, inşaatını da biz yapalım. Ek bir ücret de talep etmeyeceğiz” önerisini sunuyor.
377 ESER ONARILIYOR
Vakıflar Genel Müdürlüğü de 6 Şubat depremlerinde hasar gören 377 vakıf kültür varlığının restorasyon süreçlerini sürdürmekte. Bu eserlerin tamamına yönelik proje ve ihale çalışmaları tamamlandı ve büyük bir bölümünün onarım çalışmalarının 2025 yılının sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor. Az sayıda eserin ise en geç 2026’nın ilk çeyreğinde tamamlanması planlanıyor.
Kaynak: Patronların Dünyası
Dolandırıcıların Yasa Dışı Bahis Senaryolarıyla Yeni Yöntemleri