Doğuştan Yemek Borusu Olmayan Bebek Elazığ’da Sağlığına Kavuştu
İHA'nın haberine göre, Bingöl'de yaşayan bir aile, yeni doğan bebekleri için Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi'ne başvurdu. Bebeğin doğuştan yemek borusu olmadığı tespit edildi. Yapılan detaylı tetkiklerin ardından, yaşamının henüz 12. saatinde ameliyat edilen bebeğe, hastanenin Çocuk Cerrahi Kliniği'nde görevli Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Fikret Ersöz tarafından yemek borusu yapıldı. Ameliyattan sonra Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde takip edilen bebeğin ağızdan beslenmesine başlandı. Artık annesini emebilen ve sağlıklı bir şekilde beslenebilen bebek, şifa ile taburcu edildi.
"YEMEK BORUSU YOKTU, BU YÜZDEN BESLENEMİYORDU"Hastalarına yaşamının 12. saatinde başarılı bir operasyon gerçekleştirdiklerini belirten Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Fikret Ersöz, “Bu hastamız 35 haftalık ve 1.800 gram olarak doğmuştu. Anne karnındayken kadın doğum kliniği tarafından takipteydi. Çocuğun yemek borusunun olmaması şüphesi vardı. Hastanede doğduktan sonra hastamız yenidoğan yoğun bakıma alındı. Yenidoğan yoğun bakımda yapılan muayenede, hastamızın yemek borusunun olmadığı tanımlandı. Bize haber verildi ve biz hastamızın ameliyat hazırlıklarına başladık. 12. saatinde çok güzel bir cerrahi gerçekleştirdik. Hastamızdaki yemek borusu olmama durumu klasik tipti. Bu hastalığın en sık görülen şekli, yüzde 87 oranında görülen proximal atrezi yani yemek borusunun üst kısmının kapalı olması ve alt ucunun da nefes borusuna bağlantılı olmasıdır. Ameliyatta, alt ucunu nefes borusundan ayırdıktan sonra, kör sonlanan üst ucuyla birleştirip ameliyatı tamamladık. Bu sevincin hiçbir karşılığı olamaz. Bu bebek normal bebekler gibi büyüyecek. Aslında doğarken yemek borusu yoktu, bu yüzden beslenemiyordu. Bebeğimizi şu anda besliyoruz, annesi besliyor. Büyüyecek, bize kontrole gelecek ve biz onun büyüdüğünü göreceğiz. Normal bir birey olarak yaşayacak. Biz de bu durumdan büyük bir mutluluk duyacağız.”
"BEBEK 35 HAFTA, 1800 GRAM"
Özefagus atrezisi, yenidoğan döneminin nadir görülen acil cerrahi patolojilerinden biri olduğunu ifade eden Neonatoloji Uzmanı Dr. Meral Alagöz, “Özefagus atrezisi, yenidoğan döneminin nadir görülen acil cerrahi patolojilerindendir. Bizim bu bebeğimizin de intrauterin dönemde özefagus atrezisi şüphesi olmuştu. 35 hafta 1.800 gram olarak doğan bebeğimizin doğumdan hemen sonra ilk saatleri içerisinde özefagus atrezisi tanısı kesinleştirildi. Cerrahi prosedürler pre-op olarak tamamlandı. Yaklaşık 12. saatinde cerrahiye hazır hale geldi ve bebeğimiz çok güzel bir cerrahi süreç yaşadı. Dr. Fikret Bey'in bu anlamda çok ciddi katkısı oldu.”
"YAŞAMININ 10. GÜNÜNDE BESLEMEYE BAŞLADIK"Minik bebeğin takiplerini yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İlkay Evrim Özden, “Bebeğimiz özefagus atrezisi tanısıyla yaşamının on ikinci saatinde çocuk cerrahımız tarafından ameliyat edildi. Ameliyattan sonra bebeğimizi yenidoğan yoğun bakım servisine devraldık. Yaşamının 10. gününde beslemeye başladık. Kademeli olarak göğüs tüpünü çektik. Bebeğimizi solunum cihazından çıkardık. İkinci haftası itibariyle güzel beslenen hastamız, bugün yaşamının üçüncü haftasında annesini emiyor. Komplikasyonsuz bir şekilde ameliyatı tamamlanan hastamızın taburculuğunu planlıyoruz. Yenidoğan ekibine teşekkür ederiz. Sağlıklı günler dilerim.”
"ÇOK ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM"Bebeklerinin sağlığına kavuşmasından dolayı mutluluklarını dile getiren baba Umut Tanas, “Başta doktorlarımız Fikret hoca, Meral hocam ve İlkay hocama çok teşekkür ederim. Özellikle yoğun bakımda çalışan hemşirelerin ilgisinden dolayı onlara da çok teşekkür ediyoruz. Bayağı bir ilgilendiler, her sorduğumuzda net bir şekilde bize cevap verdiler. İçimiz bayağı rahat buradan ayrılıyoruz. Onlara çok çok teşekkür ediyorum. Hepsinin eline ve emeğine sağlık.”
Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)
Kaynak: Ensonhaber