34,8766$% 0.02
36,7004€% 0.18
44,4918£% -0.01
3.024,70%-0,69
2.685,71%-1,13
10.101,14%0,42
Patronlar Dünyası’nın haberine göre, Dünya Bankası tarafından yapılan son açıklamada, Doğu Türkiye Orta Koridor Demiryolu Geliştirme Projesi’nin, Türkiye’nin en eski ve sınırlı demir yolu ağını genişletmeye ve modernize etmeye katkıda bulunacağı ifade edildi. Bu projeyle birlikte Türkiye, mal hareketlerinin daha verimli bir şekilde gerçekleştirilmesini, ihracatın desteklenmesini, yeni istihdam alanlarının yaratılmasını ve sera gazı emisyonlarının azaltılmasını hedefliyor.
Açıklamada, bu çabaları desteklemek amacıyla 660 milyon dolarlık bir finansmanın onaylandığı belirtildi. Proje kapsamında, dizel motorlu trenlerin yerine Sivas’ın Divriği ilçesi ile Kars arasında 660 kilometrelik tamamen elektrikli ve modern bir demir yolu hattının inşa edileceği vurgulandı. Bu sayede, demir yolu güzergahında yaşayan yaklaşık 600 bin kişinin refahı artırılacak ve yerel firmalar ile tarım işletmeleri için büyük bir destek sağlanacak.
Ayrıca, kara yolu ile yük taşımacılığının, ulaştırma sektöründen kaynaklanan sera gazı emisyonlarının yaklaşık %50’sinden sorumlu olduğu belirtiliyor. Bu bağlamda, yük taşımacılığının karbonsuzlaştırılması, Türkiye ekonomisinin sürdürülebilirliği ve küresel ticarette rekabetçi kalabilmesi açısından büyük önem taşıyor. Avrupa Birliği’nin 2026 yılından itibaren karbon yoğun ürünlere tarifeler uygulamaya başlayacağı düşünülürse, Türk ihracatçılarının karbon ayak izini azaltması hayati bir gereklilik olarak ortaya çıkıyor.
Projenin 2030 yılı itibarıyla tamamen uygulanmasıyla birlikte, yıllık 72 bin 332 tonluk karbon emisyonunun önlenmesi ve 2060 yılına kadar bu rakamın 245 bin 835 tona ulaşması bekleniyor. Ayrıca, yolcu ve yük taşımacılığı için bağlantı olanaklarının geliştirilmesi, projenin gerçekleşeceği Sivas, Erzincan, Erzurum ve Kars illerinde önemli sosyoekonomik faydalar sağlaması bekleniyor.
Bu illerin aşırı hava olaylarına maruz kaldığı, taşkın, heyelan ve orman yangınları gibi olayların etkilerine dayanabilecek dirençli bir altyapıya ihtiyaç duyduğu da vurgulandı. Dünya Bankası’nın Türkiye’de Orta Koridor’un genişletilmesini desteklemek amacıyla başka kalkınma ortaklarıyla birlikte çalıştığı ifade edildi. Ayrıca, Doğu Türkiye Orta Koridor Demiryolu Geliştirme Projesi için hükümet tarafından sağlanan finansmanın yanı sıra İslam Kalkınma Bankası ve Asya Kalkınma Bankası’nın da ilave finansman sağladığı belirtildi.
Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, “Türkiye, demir yolu bağlantılarını modernize ederek ve genişleterek, yerel ekonomileri canlandırma, yetersiz hizmet alan bölgelerde istihdam yaratma, ülkenin lojistik merkezi olma amacına katkıda bulunma ve ulaştırma sektörünün karbon salımını azaltma gibi çeşitli stratejik hedefler doğrultusunda ilerleme kaydedebilir.” şeklinde görüş bildirdi.
Dünya Bankası Proje Ekibi Liderlerinden Murad Gürmeriç ise, “Proje, ekonomik olarak geride kalan bölgelerle iklime dirençli bağlantı olanaklarını iyileştirerek, istihdam yaratarak, piyasalara daha iyi erişim imkanları sağlayarak, kadınlar, gençler ve kırılgan durumdaki topluluklar için önemli faydalar sunma potansiyeline sahiptir.” değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: Patronların Dünyası
SPK’dan Halka Arz Onayı ve İdari Para Cezaları