34,4879$% 0.07
36,4667€% 0.29
43,7885£% 0.29
2.950,24%0,53
2.659,07%0,39
9.031,82%-2,18
Haber Merkezi’nden alınan bilgilere göre, her çocuğun doğuştan gelen eğitim, sağlık, yaşama ve barınma haklarına sahip olduğunu vurgulayan bu sözleşme, çocukların fiziksel, psikolojik ve cinsel sömürüye karşı korunma gerekliliğini de belirtmektedir. Dünya genelinde 2,5 milyar çocuğun bu haklarını korumak adına sorumluluklarımızı yerine getirmemiz son derece önemlidir.
Cenevre Çocuk Hakları Bildirgesi ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde yer alan maddeler, çocukların temel haklarını güvence altına almayı amaçlamaktadır. Ancak günümüzde bu maddelerin ihlal edildiğine tanıklık etmekteyiz. Bahsi geçen bildirgelere göre:
Fakat günümüzde, başta Gazze olmak üzere birçok mazlum coğrafyada, bu hakların yerine getirilmesi bir yana, çocuklara yaşama hakkı dahi tanınmamaktadır. Bugün Filistin, Lübnan, Yemen, Doğu Türkistan, Suriye, Ukrayna, Keşmir, Arakan ve birçok Afrika, Asya ve Güney Amerika ülkesinde, çocuklar temel haklarından mahrum kalmaktadır. Bu çocukların, refah içinde yaşayan bir Avrupalı çocuk ile ne farkı vardır? Çocuk hakları gerçekten hangi çocuklar için geçerlidir?
Dünyada 450 milyon çocuk, savaş, afet veya insani kriz bölgelerinde hayata tutunmaya çalışmaktadır. Haklarından mahrum olan çocuklar sadece bu bölgelerle sınırlı değildir; dünya genelinde yetim, öksüz veya sosyal yetim olarak nitelendirilen çocukların sayısı 1 milyarı aşmıştır. Bu çocukların en yüksek nüfusu ise sosyal yetim kategorisindedir, yani anne babası hayatta olduğu halde sevgi, ilgi ve şefkate muhtaç olan çocuklardır.
Her yerde, milyonlarca çocuk; boşanmış ailelerde, aile içi şiddet gören, ihmale veya istismara uğrayan, anne veya babası mahkûm olan, göç etmek zorunda kalan veya savaş ve afet mağduru olan sosyal yetim çocuklar bulunmaktadır. İç veya dış sebeplerle anne babasından yeterli ilgi ve sevgiyi göremeyen bu çocuklar, toplumun en savunmasız kesimlerinden birini oluşturmaktadır.
Yetim Vakfı olarak, bu konuya dikkat çekmek ve sosyal yetim çocukların sesini duyurmak amacıyla bir sempozyum düzenliyoruz. Varlık içinde yokluğu, kalabalık içinde yalnızlığı yaşayan sosyal yetim yavrularımız için “Ben Buradayım” diyoruz. Sosyal yetim çocuklarımızın sesini duymak ve duyurmak isteyen herkesi, 23 Kasım 2024 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’da gerçekleşecek olan ve alanında uzman akademisyenlerin katılacağı Sosyal Yetimlik Sempozyumu’na davet ediyoruz.
Unutmayalım ki; her çocuk, iyi bir eğitime, sağlıklı bir yaşama, güvenli bir sosyal çevreye, şefkatle kucaklanmaya ve sevgiyle büyümeye hakkına sahiptir. İnsanlığımızın geleceği ve yarının umudu olan çocuklarımıza, hak ettikleri hayatı sunabilmek en büyük temennimizdir.
Dünya Çocuk Hakları Günü kutlu olsun.
Kaynak: Ensonhaber
Basketbolcu İlkan Karaman’ın Trajik Ölümü ve Alkollü Sürücü