1. Haberler
  2. Magazin
  3. EÜ Etnografya Müzesi’nde Eski Smyrna’dan metal eserlerle geçmişe ışık tutuldu

EÜ Etnografya Müzesi’nde Eski Smyrna’dan metal eserlerle geçmişe ışık tutuldu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ege Üniversitesi (EÜ) Etnografya Müzesi’nde “Müze Söyleşileri” kapsamında “Eski Smyrna’dan Metal Eserler ve Üretime İlişkin Veriler” söyleşisi düzenlendi.

EÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Haluk Sağlamtimur’un moderatörlüğünü üstlendiği söyleşide Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Duygu Sevil Akar, sunum gerçekleştirdi. Eski Smyrna’dan metal eserlerin anlatıldığı söyleşiye, Müze Müdürü Doç. Dr. Dilek Maktal  Canko,  sanatseverler ve öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Duygu Sevil Akar, Eski Smyrna’da kazıların düzenli olarak 1948 yılında başladığını söyleyerek, “Kazılara bazen ara verilse de bu zamana kadar toplayabildiğimiz metal eserleri kayıt altına aldık. Topladığımız eserleri tipoloji yaparak sınıflandırmanın yanı sıra analoji yöntemini kullanarak tespit etmeye çalıştık. Bini aşkın silah parçalarını içeren bir koleksiyona sahibiz. Koleksiyon; altın, gümüş, bronz, kurşun, demir hammaddelerinden oluşmaktadır. Koleksiyon içerisinde de en büyük grubu silahlar oluşturmaktadır” dedi.

“Smyrna çok savaşa sahne olmuştur”

Koleksiyondaki silahların içerisinde ok uçlarının en büyük paya sahip olduğundan bahseden Prof. Dr. Akar, “Silahların çok olmasının sebebi, Smyrna’ın çok fazla savaşa sahne olmasıdır. Silahın yanında kargılar, javelinler, kılıçlar, zırhlar, miğferler gibi eserler de var. Koleksiyonda ikinci en büyük grup da süs eşyaları ve elbise aksesuarlarıdır. Üçüncü grup ise metal kaplardır. Küçük gruplar halinde de tıp, kozmetik, tarım ve balıkçılık aletleri, figürinler gibi eserler mevcut. Adakları da ayrı bir grup olarak değerlendiriyoruz” diye konuştu.

Prof. Dr. Akar, 10 yıllık süreçte sınıflandırmaya çalıştıkları metal eserleri   içerisinde barından bir yayın çıkarmak istediklerini de sözlerine ekledi.  Söyleşinin sonunda Prof. Dr. Haluk Sağlamtimur, Prof. Dr. Duygu Sevil Akar’a ‘Teşekkür Belgesi’ takdim etti.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

EÜ Etnografya Müzesi’nde Eski Smyrna’dan metal eserlerle geçmişe ışık tutuldu
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

haberim.org ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin