Faruk Yalçın’ın Mirası: Yağcı Şefik Bey Yalısı E-İhale ile Satışa Çıkıyor
Faruk Yalçın’ın Mirası: Yağcı Şefik Bey Yalısı Satışa Çıkıyor
Patronlar Dünyası'nın haberine göre, 2008 yılında hayatını kaybeden ve ölümüyle birlikte yaklaşık 4 milyar dolarlık bir servet bırakan iş insanı Faruk Yalçın’ın mirası, Beykoz Kanlıca'daki tarihi Yağcı Şefik Bey Yalısı'nın 5’te 1 hissesinin e-ihale yoluyla satışa çıkarılmasıyla gündeme geldi. Bu hisseye, icra müdürlüğü tarafından 280 milyon TL değer biçildi. Yalı, Cumhuriyet döneminin önemli yapılarından biri olarak biliniyor.
Faruk Yalçın, 2008 yılında 84 yaşında vefat ettiğinde, ilk eşinden dört, ikinci eşinden bir çocuğu vardı. Vasiyetinde, servetinin eşit şekilde dağıtılmasını istedi. Bu vasiyetin ardından, Forbes dergisinin 2005 yılında yayınladığı 'En Zenginler' listesinde 4.1 milyar dolarlık servetiyle 21. sırada yer almış ve dünyanın en zengin 721. kişisi olmuştur.
Yalçın'ın ölümünden sonra, en büyük oğlu Osman Yalçın’ın borçları nedeniyle söz konusu yalı e-ihale ile satışa sunuldu. 141 Milyon TL’lik Tek Teklif Geldi
Dünya'dan Hayatı Arıgan'ın aktardığına göre, Beykoz İcra Müdürlüğü, Osman Yalçın’a ait 5’te 1 hissesine 280 milyon TL değer biçti. Yalı, 28 Ekim ve 4 Kasım tarihleri arasında açık artırma ile satışa çıkarıldı. İhaleye 140 milyon 30 bin TL başlangıç bedeli kondu ve yalnızca 141 milyon TL'lik tek bir teklif alındı. Ancak satış gerçekleşmediği takdirde, yalı hissesinin değeri bulunmazsa ikinci kez satışa çıkarılacak.
Yalının, kardeşler arasında beş eşit paya bölüştürülen ve üzerinde ‘aile konutu’ şerhi bulunan bir mülk olması dikkat çekiyor. Satışı talep eden alacaklı özel banka ise Denizbank. Dosyada borçlu olarak yer alan isimler arasında Makyal Enerji Sistemleri AŞ, Makintaş Makina AŞ, Makyal Enerji AŞ ve Makyal İnşaat AŞ ile Osman Yalçın bulunuyor. Bu şirketlerden Makyal İnşaat, NATO’nun çeşitli projelerinde yer almış önemli bir firmadır.
Yağcı Şefik Bey Yalısı’nın Tarihçesi
Yağcı Şefik Bey Paşa Yalısı, 1905 yılında inşa edilmiştir. 1989 yılında kapsamlı bir restorasyon geçiren yalı, o tarihten itibaren Faruk Yalçın Yalısı olarak anılmaya başlamıştır. Yapı, kagir zemin kat üzerine inşa edilmiş iki katlı ahşap bir yapı tarzını taşımaktadır. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanan 1989 tarihli restorasyon projesiyle, I. Grup eski eser niteliğinde koruma altına alınmıştır. Yalının toplam rıhtım uzunluğu ise 58 metre olarak kaydedilmiştir.
Kaynak: Patronların Dünyası