Genel Sağlık Sigortası (GSS) 2024 Yılı Primi ve Borç Durumu

Genel Sağlık Sigortası (GSS) Hakkında Bilgiler



Özel Haber Genel Sağlık Sigortası (GSS), 01 Ocak 2012 tarihinden itibaren Türkiye'de zorunlu olarak uygulanmaya başlandı. Bu sistem, sosyal güvencesi bulunmayan vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesini sağlamak amacıyla hayata geçirildi. İşsiz kalan veya normal prim ödeyemeyen bireyler, yalnızca çok düşük bir ödeme yaparak sağlık hizmetlerinden faydalanma fırsatına sahip oldular.

GSS İÇİN AYDA 600 TL ALINIYOR

2024 yılı için GSS primi 600 TL olarak belirlenmiştir. Ancak, gelir testi yaptırarak ödeme gücü olmadığı tespit edilen vatandaşlar bu primi ödemekten muaf tutulmaktadır. Gelir testi sonucunda, aylık gelirinin asgari ücretin üçte birini aşmadığı belirlenen kişilerin GSS primleri devlet tarafından karşılanmaktadır.

GSS PRİM BORCU OLANLAR SAĞLIK HİZMETİ ALABİLİYOR

Cumhurbaşkanı kararı doğrultusunda, GSS prim borcu olanların sağlık hizmetlerinden yararlanma süresi 31 Aralık 2024 tarihine kadar uzatılmıştır. Ancak, bu tarihin yaklaşmasıyla birlikte GSS prim borçları nedeniyle sağlık hizmetlerinden faydalanamayan vatandaşların sayısının artabileceği endişesi gündeme gelmiştir.



AFTAN YARARLANMAK İÇİN GELİR TESTİ YAPTIRMA ÖNERİSİ

Ekonomist Dr. Selçuk Gülten, GSS’deki mevcut durumu değerlendirirken, "31 Aralık 2024 tarihinin yaklaşmasıyla birlikte, milyonlarca vatandaşımızın GSS prim borçları nedeniyle sağlık hizmetlerinden yararlanamaması ihtimali ortaya çıkmıştır. Çalışmalar devam etmekte olup, GSS borçlarının bir defalık affedilmesi veya GSS borcu olanların sağlıktan yararlanma süresinin bir yıl uzatılması yönünde çözümler üretilmeye çalışılmaktadır. Ancak, gelir testi yaptırmamış vatandaşların bu işlemi bir an önce yapmaları kendi yararlarına olacaktır." şeklinde düşüncelerini ifade etmiştir.

GELİR TESTİ

Eski adıyla yeşil kart sahibi olarak bilinen ve ödeme yapma imkanı olmayan vatandaşlar da GSS kapsamına alınmıştır. Yeşil kartlılar ile Türkiye’de ikamet eden ve hiçbir sosyal güvencesi bulunmayan bireylerin, kaymakamlıklarda yer alan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'na başvurarak aile içi gelir testi yaptırmaları gerekmektedir. Gelir testi sonucuna göre prim ödeme imkanı olmayanların GSS ödemesi yapılmayacaktır. Gelir tespitinde aile bireylerinin harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan elde edilen toplam gelir dikkate alınmamaktadır.

GSS BORCU SORGULAMA

Ekonomist Dr. Selçuk Gülten, GSS ile ilgili yeni bir karar alınmadan önce borç sorgulaması yapılmasını önererek, "E-Devlet üzerinden 'GSS Sorgulama' sayfasına ulaşarak borcunuzu öğrenebilirsiniz. Ancak, eğer gelir testi yaptırmadıysanız, en üst dereceden GSS prim borcunuz hesaplanmış olabilir. Bu yüzden, ödeme yapmadan önce gelir testinizi yaptırmanız önemlidir." şeklinde konuşmuştur.

Kaynak: Ensonhaber