Gıda Katkı Maddeleri ve Sağlık Üzerindeki Etkileri
Patronlar Dünyası'nın haberine göre; gıda mühendisi Özer, konserveler, UHT sütler, dondurulmuş meyve-sebze ürünleri ve bakliyat gibi temel gıda maddelerinde katkı maddesi kullanılmadığını vurguladı. Ancak soslar, pudingler, mayonez ve ketçap gibi bazı işlenmiş ürünlerde katkı maddelerinin bulunabileceğini açıkladı. Özer, gıdalarda kullanılan katkı maddelerinin çeşitli kategorilere ayrıldığını belirtti:
- Renklendiriciler
- Koruyucular
- Antioksidanlar
- Emülgatörler ve Stabilizatörler
- Asitlik Düzenleyiciler
- Aroma Artırıcılar ve Tatlandırıcılar
Özer, hangi gıdada, hangi düzeyde katkı maddelerinin kullanılabileceğinin, uzun süreçlerle yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda belirlendiğini ifade etti.
"Sağlığa Etkileri Belirli Zamanlarda Gözden Geçiriliyor"Özer, katkı maddelerinin kullanımında en önemli faktörün, yalnızca izin verilen ürünlerde önerilen dozajda kullanılması olduğunu belirtti. Şöyle devam etti: "Uygun bulunan katkı maddelerinin, izin verilen dozajlarda sağlıklı bireyler üzerinde zararlı etkileri bulunmamaktadır. Saha çalışmalarından elde edilen veriler ışığında, belirli aralıklarla tüm katkı maddelerinin sağlık üzerindeki etkileri tekrar gözden geçirilmektedir. Burada kritik olan, gerekli ürünlerde, gerekli dozajın üstünde gelişigüzel kullanılmamasına özen göstermektir. Bu nedenle, her gıda işletmesinde mutlaka tam zamanlı bir gıda mühendisi istihdam edilmelidir. Aksi takdirde, üreticinin inisiyatifine bırakılan durumlar toplum sağlığı açısından riskler oluşturabilir. Katkı maddeleri konusunda önemli olan, zararlı olmasının ötesinde, uygun gıdada, uygun dozda kullanıp kullanılmamasıdır."
"Uygun Şekilde Tüketilen Gıda Katkı Maddeleri Güvenli"Gıda Kalitesi ve Güvenliği Baş Denetçisi Gıda Yüksek Mühendisi Gürcan Gürsu, marketlerin yanı sıra internet üzerinden "doğal" ibaresiyle satılan veya pazarlarda açık haldeki gıdalara yönelik bir algı oluştuğunu belirtti. Gürsu, katkı maddelerinin çeşitli amaçlarla gıdalara eklendiğine dikkat çekerek, "Mevzuatımız, 27 kategoride gıda katkı maddelerini sınıflandırmaktadır. En çok kullanılan katkı maddeleri gıda kategorilerine göre değişiklik göstermektedir. Örneğin, toz gıdalarda topaklanmayı önleyiciler, formül gıdalarda ise renklendiriciler daha fazla kullanılabilmektedir. Gıdaların raf ömrünü uzatmak amacıyla koruyucuların genel itibarıyla diğerlerinden daha fazla kullanıldığı söylenebilir." dedi.
Gürsu, hangi katkı maddesinin, hangi grup gıdalarda ve ne miktarlarda kullanılacağına dair limitlerin belirlenmesinin oldukça kapsamlı değerlendirilmeler sonucunda yapıldığını ifade etti. Bu sürecin birçok bilimsel deneyle desteklendiğini vurguladı. Katkı maddelerine ilişkin güvenlik değerlendirmeleri kapsamında, maddelerin kimyasal özellikleri, benzerleriyle kıyaslamaları, saflığı ve vücutta nasıl etki ettiğine dair çalışmalar gerçekleştirildiğini belirtti. Şöyle devam etti: "Böylece kullanılacak ürün katkısının sağlıkla ilgili tüm değerlendirmeleri tamamlanır. Kullanımdan reddedilebilir, sınırlanabilir veya sınırsız kullanımına izin verilebilir. Piyasada mevzuat tarafından limitlenmiş veya limitsiz kullanımına izin verilmiş gıda katkı maddelerinin günlük kullanımda insan sağlığına olan etkileri mutlaka araştırılmıştır."
Belirli gıda katkı maddelerinin toksik olabileceğini söyleyen Gürsu, "Bu maddelerin günlük alım değerlerinin sınırlandırılması halinde güvenli olacağına dair bilimsel araştırmalar ve veriler mevcuttur. Belirlenen limitlerde kullanılmış veya insanların alması gereken miktarlara göre belirlenen ve uygun şekilde tüketilen gıda katkı maddelerinin güvenli olduğunu söyleyebiliriz." değerlendirmesini yaptı.
"Her Katkı Maddesi Zararlı Değil"Gürsu, örneğin bal gibi bazı ürünlerde gıda katkı maddelerinin kullanımının yasak olduğunu hatırlatarak, bunun dışında belirli gıdalarda belirli katkı maddelerinin kullanımının serbest olduğunu kaydetti. Gıda katkı maddelerinin genel anlamda zararlı olmadığını vurgulayan Gürsu, şunları söyledi: "Gıdanın besleyici özelliklerini geliştirmek ve ürünün kullanım özelliklerini artırmak amacıyla gıda katkı maddelerinin kullanılması oldukça yaygındır ve bir sakıncası yoktur. Ancak belirlenen limitler ve bilimsel olarak kanıtlanmış veriler doğrultusunda kullanılması gerektiğini belirtmek önemlidir. Her katkı maddesi zararlı değildir; örneğin tuz da fazla kullanıldığında sağlık sorunlarına yol açabilir."
Kaynak: Patronların Dünyası