Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan e-Defter Zorunluluğu: 1 Milyon Mükellef Etkilenecek
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan Yeni e-Defter Düzenlemesi
Ensonhaber.com'un haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı, bilanço esasına göre defter tutan tüm mükelleflerin e-Defter uygulamasına geçiş yapmasını zorunlu hale getiren önemli bir karar aldı. 2012 yılından bu yana elektronik fatura uygulamasına dahil olma zorunluluğu bulunan mükellefler ile Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde bağımsız denetime tabi şirketlerin e-Defter'e geçişi zorunluydu. Ancak yeni düzenlemeyle, bilanço esasına göre defter tutan tüm mükellefler 1 Ocak 2025'ten itibaren e-Defter uygulamasına dahil olacaklar.
Bu karar, yaklaşık 1 milyon mükellefi doğrudan etkileyecek. Tebliğdeki düzenlemelerle vergiye uyumun artırılması ve kayıt altına alma süreçlerinin kolaylaştırılması hedefleniyor.
Resmi Gazete'de YayınlandıHazine ve Maliye ile Ticaret Bakanlıkları tarafından hazırlanan Elektronik Defter Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu düzenlemenin bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin yeni yıldan itibaren e-Defter'e geçişine dair hükümleri 1 Ocak 2025'te yürürlüğe girecekken, diğer hükümler ise hemen uygulanmaya başlayacak.
Mevcut Durum: 720 Bin Mükellef e-Defter'deŞu anda, yaklaşık 720 bin mükellef defterikebir ve yevmiye defterlerini elektronik ortamda tutuyor. Değişiklikle birlikte, ek olarak yaklaşık 1 milyon yeni mükellef e-Defter uygulamasına katılacak. Bu durum, kağıt, yazıcı ve noter masrafları gibi maliyetlerin önemli ölçüde azaltılmasına olanak tanıyacak.
Sürelerde De Değişiklik Yapıldı
Yapılan düzenlemeyle, e-Defter uygulamasında tutulan defterler ve bunlara ilişkin beratların Gelir İdaresi Başkanlığı'na (GİB) elektronik ortamda yüklenmesine dair süreler de değiştirildi. Meslek mensuplarının yoğunluğunun dengelenmesi ve sistem üzerindeki yükün dağıtılması amacıyla yükleme süreleri, gelir vergisi ve diğer mükellefler için farklılaştırıldı. Yeni düzenlemeye göre:
- Gelir vergisi mükellefleri, aylık yükleme tercihinde bulunmaları halinde ilgili olduğu ayı takip eden 4'üncü ayın 10'uncu günü sonuna kadar yükleme yapabilecekler.
- 3 aylık dönemde yükleme tercih eden mükellefler için ise yükleme süresi, geçici vergi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 10'uncu günü sonuna kadar olacak.
- Kurumlar vergisi mükellefleri ve diğer mükellefler, yükleme işlemlerini ilgili ayların 14'üncü günü içerisinde gerçekleştirebilecekler.
Yeni tebliğ ile birlikte, GİB tarafından yetkilendirilen uyumlu yazılım firmalarının e-Defter uygulamasına ilişkin usul ve esaslara aykırı davranışları durumunda uygulanacak işlemler de belirlendi. Eksikliği tespit edilen uyumlu yazılım firmalarına özel usulsüzlük cezası kesilecek ve eksikliğin giderilmesi talep edilecek.
Yazılım Uyumluk Onayları İptal EdilebilecekTanınan süre zarfında eksiklikleri gidermeyen uyumlu yazılım firmaları ile aynı takvim yılı içerisinde birden fazla kez eksiklikleri tespit edilenlerin yazılım uyumluluk onayları, GİB tarafından iptal edilebilecek.
Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)
Daha fazla bilgi için: Ensonhaber