Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Elektronik Defter Dönüşümü
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan Dijitalleşme Adımı
Ensonhaber.com'un haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı, dijitalleşme yönünde önemli bir adım atarak 1 Ocak 2025 itibarıyla birinci sınıf tacirlerin ve şirketlerin tutması zorunlu olan yevmiye defteri ile defter-i kebir (büyük defter) uygulamalarını elektronik hale getirecektir. Bu yenilik, işletmelerin muhasebe süreçlerini kolaylaştırmayı ve hata oranlarını azaltmayı hedeflemektedir.
Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Finans Komisyonu Başkanı ve ekonomist Dr. Selçuk Gülten, bu yeni uygulamanın avantajları hakkında bilgi verdi:
"AB Standartlarına Uygun"Dr. Gülten, Türkiye'nin mevcut uygulamalarının Avrupa Birliği (AB) standartlarına uygun bir yapı sergilediğini belirterek, bu yapıda oluşan defterlere kayıtların e-fatura, ön muhasebe ve stok programlarından aktarılmasının hataları önemli ölçüde azaltacağını ifade etti.
"2025'te 1,7 Milyon Mükellef Daha Elektronik Defter Kullanacak"Belirli mali büyüklükleri aşanlar için 2013 yılından bu yana zorunlu olan elektronik defterlerin, artık hiçbir rakama bağlı olmaksızın tüm vergi mükellefleri için geçerli hale getirileceğini aktaran Gülten, 2024 yılı itibarıyla yaklaşık 720 bin mükellefin birinci sınıf elektronik defteri zorunlu veya isteğe bağlı olarak kullanacağını vurguladı. 2025 yılında ise 1 milyon 700 bin mükellef daha elektronik defter kullanmaya başlayacak. Bu değişiklikle birlikte, envanter defteri dışında notere yıllık defter tasdiki yapılması gerekmeyecek.
"Envanter Defteri Hariç Artık Kağıt Defter Kullanılmayacak"İkinci sınıf defter tutma esasına tabi olan esnaflar, serbest meslek erbapları ve çiftçiler, mevcut sistemlerini devam ettirerek elektronik bir defter olan defter-beyan sistemini kullanmaya devam edeceklerdir. Özetle, 2025 yılı itibarıyla envanter defteri hariç, kağıt defter kullanımı sona erecektir.
"Noter ve Kırtasiye Masrafları Ortadan Kalkacak"Elektronik defter tutulması, noter defter tasdik masraflarını ve defterler için kırtasiye harcamalarını ortadan kaldıracaktır. Ancak, elektronik defterlerin dijital ortamda saklanması ve dijital defter tutmaya yarayan yazılımların güncelleme ücretleri gibi yeni masraflar da söz konusu olacaktır.
"Belgeleri Saklarken Oluşan Sorunlar Yok Olacak"Kağıt defterlerin vergi incelemeleri için 5 yıl, Sosyal Sigortalar incelemeleri ve ticari uyuşmazlıklar için ise 10 yıl saklanması zorunludur. Kağıt defterler, notere onaylatıldıkları şekliyle 10 yıl saklanmak istendiğinde çeşitli risklerle karşı karşıya kalmaktadır. Elektronik defterlerde ise siber güvenlik riskleri ortaya çıkabilir; uygun ortamda saklanmayan verilerin silinmesi, kaybolması veya bozulması gibi sorunlar yaşanabilir.
"Denetimler Hızlı ve Sağlıklı Yapılacak"Elektronik defterlerin denetimleri de elektronik ortamda gerçekleştirilecektir. Yapay zeka destekli yazılımlar sayesinde, 10 bin sayfalık bir elektronik defterin denetimi sadece 3 dakika içinde tamamlanarak rapor hazırlanabilecektir. Bu sayede, vergi incelemeleri hız kazanacak ve dijitalleşme ile elektronik defterin kontrolü kolaylaşacaktır. Firmalar, kendi kayıtlarına daha fazla hakim olabilecektir.
"Blok Zinciri Tabanlı Defter Tutma Gelebilir"Elektronik defter, geleceğin kayıt tutma sistemlerinin temelinde yer almaktadır. İleride blok zinciri tabanlı defter yapılarının da kullanılabileceği öngörülmektedir.
Kaynak: Ensonhaber