34,4874$% 0.07
36,4381€% 0.21
43,7278£% 0.22
2.955,02%0,69
2.665,08%0,62
9.297,75%2,94
Patronlar Dünyası’nın haberine göre; Hürriyet’ten Neşe Karanfil’in aktardığına göre, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda geçtiğimiz cuma günü Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçe teklifi görüşmeleri sırasında CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e tasarruf tedbirleri ile ilgili önemli sorular yöneltti.
Bakırlıoğlu, “Tasarruf tedbirleri kapsamında kamu kurumlarının ihtiyaç fazlası araçları satılacaktı ve bu işlemi Özelleştirme İdaresi gerçekleştirecekti. İhtiyaç fazlası araç sayısı kaç olarak tespit edilmiştir ve Özelleştirme İdaresi bugüne kadar bu araçlardan herhangi bir satış yapmış mıdır? Eğer satış yapılmışsa, elde edilen gelir ne kadardır?” şeklinde bir soru sordu. Bu soruya Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, “Şu anda binin üzerinde araç toplanmış durumda. Bu araçların satışı için bir sistem hazırlığı yapıyoruz; umarım kasım ayı içerisinde açık artırma ile bu araçları satışa sunarız,” yanıtını verdi.
Taşıt satışına ilişkin yasal düzenleme ise bu yıl temmuz ayında gerçekleştirilmişti. Tasarruf paketi olarak TBMM’ye sunulan düzenleme, 18 Temmuz 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yasal düzenlemeyle, taşıtların ekonomiye kazandırılması amacıyla Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na, bu araçların tasfiyesi ve satışı konusunda özel yetkiler verildi.
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli cetveller kapsamındaki kamu idareleri ve bu idarelere bağlı kamu kurumları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların doğrudan veya dolaylı olarak kontrolünde bulundurdukları kuruluşlar, özelleştirme kapsamına alınmış hisseleri bulunan özel hukuk hükümlerine tabi kuruluşlar, fonlar ve döner sermayeler, taşıt ve iş makineleri satışına konu edilebilecek.
Yapılacak olan satış işlemleri, özelleştirme yasası ve ihale yasasından muaf tutulacak.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2023 yılına göre kamuda taşıt sayısının bu yıl net olarak 3 bin 848 adet arttığını, ancak bunun %90’ının güvenlik, sağlık ve afet yönetimi için edinilen taşıtlar olduğunu belirtti. Ayrıca, 2 bin 910 adedinin Emniyet Genel Müdürlüğü’ne Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı tarafından hibe edilen taşıtlar olduğunu, 252 tanesinin Sağlık Bakanlığı’nın ambulansı ve 151 adedinin de Jandarma Genel Komutanlığı’na ait olduğunu ifade etti.
Makam aracı yenileme taleplerinin mevcut araçların tasfiyesi ile onaylandığını belirten Şimşek, “Benim onay verdiklerime bakın, biz Togg’u veriyoruz. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de önemli bir terör olayı yaşandı ve güvenlik birimleri benim zırhlı araçla gitmemi istiyor. Ancak ben Togg ile gidip geldim. Kiralık araçlarda geçen seneye göre vadesi dolan ve yenilenmesi gereken araçların 2 bin 671 adedini azalttık, bu da %15’lik ciddi bir azalma anlamına geliyor. Dolayısıyla, tasarruf konusunda son derece ciddiyiz,” dedi.
Kaynak: Patronların Dünyası
2024 Üçüncü Çeyrek Türkiye İşsizlik ve İstihdam Verileri