Hizmet İhracatçıları Birliği’nden 2023 Yılı Başarıları ve 2024 Hedefleri
Hizmet İhracatçıları Birliği'nden Önemli Başarılar
Patronlar Dünyası'nın haberine göre; Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Başkanı Şekib Avdagiç'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen ödül törenine, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ve HİB üyeleri katıldı. Avdagiç, 2023 yılını hedeflenenin üzerinde, 106 milyar dolarlık bir ihracat rakamıyla kapattıklarını vurgulayarak, bu başarıda 10 farklı sektörün önemli katkı sağladığını ifade etti.
Özellikle turizm ve seyahat sektörlerinin her zaman olduğu gibi en büyük katkıyı sağladığını dile getiren Avdagiç, şunları kaydetti:
"Hizmetler sektörü ihracatımız, 2023'te 56,7 milyonu aşan yurt dışı ziyaretçi sayımızla 2022'ye göre yüzde 9 artışla 49,5 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bugün 160'tan fazla ülkede 800 milyondan fazla seyirciye ulaşan dizilerimiz de ihracatımıza katkıda bulunarak, küresel rekabetçiliğimizi güçlendirdi. Lojistik ve taşımacılık sektörümüzün ihracattaki payı her geçen yıl artıyor. 2023'te 18,7 milyar dolar olan sektör ihracatının, yakın gelecekte 40 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz. Ayrıca, sağlık hizmetleri de yüzümüzü güldüren sektörlerden biri. Dünya sağlık hizmetleri ihracatındaki gelirimizi 5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz."Avdagiç, 2018 yılında 644 üye ile başladıkları ihracat yolculuklarının yılbaşında 5 bine ulaştığını belirtti. Yılın 10 ayında üye sayısının 5600’ü geçtiğini söyleyen Avdagiç, "Üye sayısı az ancak etkisi büyük bir sektör olarak, kısa sürede Türkiye ekonomisinin yeni soluğu olduk." diyerek vurguladı.
"Hizmet İhracatçıları, Türkiye'nin küresel pazardaki iddiasının yeni sembolüne dönüştü. Türkiye'nin her sektörüne olumlu katkılar sağlayarak, ekonomimizi ve üretimimizi büyüttü. Hizmet İhracatçıları sadece ihracatımıza değil, istihdamımıza ve Türkiye'nin cari açığına da pozitif etki yapıyor. İhracatçı niteliğine sahip sektörlerimizi incelediğimizde, HİB'in müstesna bir yere sahip olduğunu görüyoruz. Neredeyse tüm ihracatçı sektörler cari açık verirken, hizmet ihracatçıları net cari fazlaya sahiptir."Avdagiç, 2023 yılında gerçekleştirilen 106 milyar dolarlık ihracatın oluşturduğu cari fazlanın tam 56,7 milyar dolar olduğunu belirtti. "Yani sektörümüz, yaptığı ithalatın iki katından fazlasını ihraç etme başarısını göstermiştir." diyen Avdagiç, bu fazlayı elde etmenin iki önemli sebebinin olduğunu vurguladı:
- Sektörün dışa bağımlılığı görece daha azdır.
- Üretilen katma değer yüksektir.
2024 Yılı Hedefleri
Hizmet ihracatçılarının 2023 yılındaki 106 milyar dolarlık ihracattan sonra, 2024 hedeflerini 120 milyar dolara yükselttiklerini dile getiren Avdagiç, "2024 yılının ilk 9 ayında tam 86,4 milyar dolarlık ihracat yaptık. Kalan 3 ay içerisinde de ihracatımız ilk 9 ayın aylık ortalamasında devam ettiğinde 121 milyar hedefine ulaşmış olacağız." şeklinde konuştu.
Küresel ekonomideki risklere de değinen Avdagiç, yaşanan kargaşanın Trump'ın katı korumacılık politikaları ve sert ticaret savaşları ile birleşeceğini, gelişmekte olan ülkelerin bu durumdan olumsuz etkileneceğini vurguladı.
"En çok hizmet ihracatı yapan ülkeler arasında 21. sıradayız."TİM Başkanı Gültepe, hizmet ihracatının dış ticarette artı yazan sektörlerin başında geldiğini belirterek, bu artışın gelecekte çok daha yüksek değerlere ulaşacağına dikkat çekti. Gültepe, "Hizmet sektörümüz, büyüyen Türkiye ekonomisinin sürükleyici gücü konumunda bulunuyor. Teknoloji, yazılım geliştirme ve dijital hizmetler gibi alanlarda inovatif çalışmalarıyla bize gurur veriyor." dedi.
"2023 yılında hizmet ihracatımızı yüzde 14 artışla 106 milyar dolara çıkardık. 7,8 trilyon dolar olan dünya hizmet ticaretinden aldığımız payı yüzde 1,35'e yükselttik. En çok hizmet ihracatı yapan ülkeler arasında 21. sıradayız."Bu yılın ocak-eylül döneminde toplam hizmet ihracatının yüzde 7 artışla 86,4 milyar dolara ulaştığını belirten Gültepe, yıl sonunda 110 milyar doları aşacaklarını vurguladı. Küresel hizmet ticaretinin mal ticaretine göre daha hızlı büyüdüğüne dikkat çeken Gültepe, "Örneğin son 10 yılda küresel mal ticareti ortalama yüzde 2,3 büyüdü. Küresel hizmet ticaretinde ise büyüme oranı yüzde 4,9'a ulaştı." dedi.
Gültepe, hizmetler kategorisinin teknolojik gelişmelerin en hızlı sonuç verdiği sektör olduğunu ve hizmet ihracatının yapay zekanın imkanlarından en fazla fayda sağlayan alanlardan biri olduğunu belirtti. Hizmetlerin artık yapay zeka sayesinde ihtiyaca göre kişiselleştirildiğini ve tüketici odaklı bir yapıya dönüştüğünü vurgulayan Gültepe, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu çarpan etkinin gücünü hizmet sektörümüzde daha çok görmek istiyoruz. 4 yıl sonrası için 200 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedefliyoruz. 2028 yılında turizmde 100 milyar dolar, lojistikte 40 milyar dolar, yolcu taşımacılığında 32 milyar dolar ve yazılımda 7 milyar dolarlık hedefimiz var. Diğer alt sektörlerde ise toplamda 22,5 milyar dolar ihracat öngörüyoruz. Bu hedefler, ülkemizin kalkınma sürecine doğrudan katkı verecek önemli rakamlar. 200 milyar dolarlık hizmet ihracatı, toplam dış ticaret dengemizi de önemli ölçüde etkileyecek. İnşallah bu hedefe ulaştığımızda küresel hizmet ihracatından aldığımız payı da yüzde 2'ye çıkaracağız."Ödül Töreni ve Kategoriler
Ödül töreninin açılış konuşmalarının ardından 18 dalda birinci, ikinci ve üçüncü olan firmalara toplam 54 ödül verildi. Hizmet ihracatçıları, ülkeye kazandırdıkları döviz tutarına göre ödüle layık görüldü. Yolcu taşımacılığı hizmetleri sektöründe birinciliğe Türk Hava Yolları layık görülürken, ödülü THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat aldı. Bu kategoride ikinci Pegasus Hava Taşımacılığı, üçüncü ise Güneş Ekspres Havacılık oldu.
Ödül alan diğer kategoriler ise şöyle sıralandı:
- Bakım ve onarım
- Danışmanlık, müşavirlik ve destek hizmetleri
- Eğitim hizmetleri
- Filmcilik, eğlence ve diğer kültür hizmetleri
- Finans, sigorta ve diğer mali hizmetler
- Gastronomi hizmetleri
- İnşaat, taahhütlük ve müteahhitlik hizmetleri
- Liman işletmeciliği hizmetleri
- Mimari, mühendislik, bilimsel ve diğer teknik hizmetler
- Sağlık hizmetleri
- Seyahat acenteliği hizmetleri
- Teknik müşavirlik ve kontrolörlük hizmetleri
- Telekomünikasyon hizmetleri
- Turizm ve konaklama hizmetleri
- Yazılım ve bilişim hizmetleri
- Yer hizmetleri
- Yük taşımacılığı ve lojistik hizmetler
Kaynak: Patronların Dünyası