Kış Aylarına Hazırlık: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Açıklamalarda Bulundu
AA Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bakanlığa bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü’nün (KGM) kış mevsimine yönelik hazırlıkları hakkında önemli bilgiler paylaştı. Uraloğlu, KGM ekiplerinin, sürücü ve yolcuların trafik güvenliğini sağlamak amacıyla karla mücadele çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti ve kış şartlarına tam anlamıyla hazırlandıklarını vurguladı. “Yolların açık kalması için makine parkımızı güçlendirdik. Karla mücadele ve yol bakımı için KGM envanterine ihtiyaç duyulan makine ve ekipmanları dahil ettik.”
7/24 Çalışma Prensibi ile Karla Mücadele
Uraloğlu, her yıl kış mevsiminde ülke genelinde otoyollar ve devlet il yollarında 7 gün 24 saat esasına göre karla mücadele çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. Sürücülerin kış koşullarına uygun şekilde araçlarını hazırlaması ve yola çıkmadan önce bazı hususlara dikkat etmesi gerektiğini hatırlatan Uraloğlu, şunları ekledi:
- KGM, otoyollar, devlet ve il yollarında kış mevsiminde vatandaşların güvenli, rahat ve huzurlu bir ortamda seyahat etmeleri için kapsamlı kar ve buzla mücadele çalışmaları yürütmektedir.
- Ülke genelinde kar ve buzla mücadele çalışmalarını 12.634 makine ve ekipmanla, 452 kar mücadele merkezinde ve 13.283 personelle gerçekleştirecek.
- Kış programı çerçevesinde yolların önem derecelerine ve trafik kapasitelerine göre büyük bir kısmının olağanüstü durumlar dışında sürekli açık tutulması planlanmaktadır.
Uraloğlu, yapılan çalışmalarla birlikte yolda kar birikmesini önlemenin, biriken karı yoldan uzaklaştırmanın ve buz tutan kesimlerde kaymayı engellemenin amaçlandığını vurguladı.
Sürücülere Önemli Uyarılar
Seyahat edecek sürücülerin, yola çıkmadan önce güzergahları hakkında “0312 415 91 99” numaralı telefondan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Çağrı Merkezi ALO 123’ten veya ALO 159 Kara Yolları Hattı’ndan bilgi alabileceklerini belirten Uraloğlu, şu noktaları dile getirdi:
- KGM’nin internet sitesinde yer alan güzergah analizi programı ile en uygun güzergahı, alternatiflerini, kapalı ve çalışma yapılan yolları, yol ve hava durumunu takip edebilirler.
- Olumsuz hava koşullarının artması, kar yağışı, tipi ve aşırı buzlanma, kara yollarının kapanmasına neden olabilmektedir.
- Kötü hava şartları nedeniyle kapatılan kesimlerde vatandaşların yola girmek için ısrarcı olmamaları ve görevlilere yardımcı olmaları gerektiğini vurguladı.
Uraloğlu, sürücülere kar ve buzla mücadele araçları gördüklerinde yavaşlamalarını, geride kalmalarını ve sollama yapmamalarını önererek, şu uyarılarda bulundu:
- Sürücülerin araçlarında mutlaka zincir, çekme halatı ve takoz bulundurmaları önemlidir.
- Yağış esnasında araç takip mesafelerini artırmaları ve hızlarını azaltmaları gerekmektedir.
- Trafik işaret ve işaretçilerine uymaları büyük önem taşımaktadır.
- Şerit ihlali yapmamaları ve buzlanma olan kesimlerde daha dikkatli olmaları gerektiği hatırlatıldı.
- Hava, yol, araç ve psikolojik durumları dikkate alarak, sürücülerin yorgun ve uykusuz bir şekilde yola çıkmamaları gerekmektedir.
- Direksiyon başında cep telefonuyla görüşme, sigara içme gibi dikkati dağıtıcı davranışlardan kaçınmaları ve görevlilerin uyarılarına uymaları önemlidir.
Araçların Kış Bakımına Özen Gösterilmeli
Vatandaşların araçlarını kış koşullarına hazırlamaları gerektiğine dikkat çeken Uraloğlu, şu bilgileri verdi:
- Araçların mekanik açıdan kış koşullarına uygun hale getirilmesi, yakıt deposunun en azından yarısının doldurulması önemlidir.
- Trafiğe çıkmadan önce araç camı, lambası, aynası ile araç üzerindeki kar ve buzun temizlenmesi gerektiği belirtildi.
- Araç camlarının içindeki buğunun temizlenmesi, görüş netliğini artıracaktır.
- Ayrıca, araç lastikleri ve lastik basınçlarının kontrol edilmesi de güvenli sürüş için kritik öneme sahiptir.
- Kış aylarında aşınmış veya zarar görmüş lastiklerin güvenli sürüş kabiliyetini etkileyebileceği ve lastik diş derinliklerinin kontrol edilip uygun olmayanların değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.
- Olağanüstü durumlar için araçlarda buz kazıyıcı, kar fırçası, kürek, kum gibi malzemelerin yanı sıra çekme halatı, zincir, yardımcı kablolar, yol işaret ışığı, yakıt tüpü, antifriz, fener ve piller, ilk yardım çantası, yangın söndürücü, küçük alet seti, ekstra giyecek ve ayakkabı, battaniye, dayanıklı enerji besinleri, mum, kibrit veya çakmak gibi malzemelerin bulundurulması gerektiği belirtildi.
Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)
Kaynak: Ensonhaber