Malatya ve Rize’de Depremler: Bakan Yerlikaya’dan Açıklama
Malatya ve Rize'de Depremler Meydana Geldi
Bugün, Türkiye'nin farklı bölgelerinde depremler meydana geldi. İlk olarak Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde saat 10.46'da 4.9 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Ardından, Türkiye Deprem Haritası'na göre genellikle deprem riski düşük kabul edilen Rize’nin Hemşin ilçesinde de 4.7 büyüklüğünde bir sarsıntı gerçekleşti.
İçişleri Bakanı Yerlikaya: Herhangi Bir Olumsuz Durum Yokİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Malatya'daki depremde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını belirtti. Ayrıca, Rize'deki depremin çevre iller olan Artvin, Bayburt, Erzurum ve Trabzon'da da hissedildiğini ifade ederek, ilk belirlemelere göre bu bölgelerde de herhangi bir olumsuz durum söz konusu olmadığını vurguladı.
Deprem Bölgesinden Göç Almıştı
2023 yılı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülkede toplam 3 milyon 450 bin 953 kişi iller arasında göç etti. Bu göçlerin önemli sebeplerinden biri, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler olarak gösteriliyor. Özellikle 2023 yılında 350 bin nüfusa sahip olduğu belirtilen Rize, aynı yıl içerisinde 24 bin 347 kişilik bir göç almıştı.
Deprem Haritasına Göre En Az Riskli İller ArasındaTürkiye Deprem Haritası'na göre, deprem riskinin en az olduğu iller dördüncü ve beşinci grupta yer almakta. Bu iller arasında Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman bulunuyor.
Prof. Dr. Süleyman Pampal: Türkiye'de Güvenli Tek Bir Santimetrekare YokGazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Patronlar Dünyası'na yaptığı açıklamada, depremlerin fay hatlarından uzakta da büyük etkiler yaratabileceğini belirtti. Prof. Pampal, deprem risk haritalarının tek başına 'güvenli şehirler'i göstermediğini vurguladı. Rize’yi etkileyen Kuzeydoğu Anadolu Fay Zonu’na dikkat çeken Pampal, “Belki Erzincan kadar yüksek tehlikede değil Rize, ama bu deprem olmayacağı veya depremden etkilenmeyeceği anlamına gelmiyor” dedi.
Pampal, deprem risk haritalarının sürekli olarak güncellendiğini belirterek, “Yeni fay hatları tespit ediliyor. Mevcut fay hatlarıyla ilgili yeni bulgular elde ediliyor. Yani var olan durağan bir bilgi söz konusu değil. 19 Eylül 1985'te 30 bin kişinin öldüğü Mexico City depremi, fay hattından 350 kilometre uzakta gerçekleşmişti. İzmir'deki depremin meydana geldiği Yunan adası ise 120 kilometre uzaktaydı, fakat orada 2 kişi ölürken İzmir’de 119 kişi hayatını kaybetti” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Süleyman Pampal, “Türkiye'de güvenli tek bir santimetrekare yok” diyerek, “Herkesin bunu bilmesi, kabul etmesi ve buna göre önlem alması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Kaynak: Patronların Dünyası