Osman Cavit Turunç’un Anıtkabir Üzerine Düşünceleri ve Mermer Sektörüne Etkisi

Osman Cavit Turunç ve Anıtkabir Üzerine Düşünceler



Geçtiğimiz hafta, Elite Basın Danışmanlık ortaklarından Kadir Kılıçparlar sayesinde Osman Cavit Turunç ile tanışma fırsatım oldu. Bu tanışma sırasında sohbetimiz beklenmedik bir şekilde Atatürk ve Anıtkabir üzerine evrildi. Turunç’un anlattıkları o kadar etkileyiciydi ki, bu yazının ana temasını kendiliğinden oluşturdu. Osman Cavit Turunç, Afyon merkezli Marble Systems Tureks’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor. Türkiye’nin en büyük mermer şirketlerinden birinin başında olmasının yanı sıra, Türk mermerinin uluslararası alanda hak ettiği yere gelmesi için gönüllü olarak bir misyon üstlenmiş durumda. Bu amaçla, hem Marble Systems Tureks’in sıfır atık üretim anlayışını benimseyerek, tasarımlarıyla 900’ü aşkın ürün çeşidiyle 50’den fazla ülkeye ihraç yapıyor, hem de “Mermercinin Gözünden Tarihte Mermerin Kullanımı” adını verdiği video serisiyle geçmişe ışık tutuyor.

YouTube üzerinden yayınladığı bu video serisi, günümüz teknolojisiyle geçmişe bakış atarak, o dönemde işlenen mermerin nasıl büyük bir çabanın ürünü olduğunu gözler önüne seriyor. Osman Turunç, esas hedefini “Bu coğrafyadaki mermerin tarihi önemini, o dönemlerin mermer ustalarının hakkını vererek vurgulamak” şeklinde ifade ediyor. Bugüne kadar Süleymaniye Camii, Ayasofya Camii, Efes Ören Yeri, Roma’nın Antik Arenası ve Afyonkarahisar Müzesi gibi tarihi yapılar üzerine vlog’lar çeken Turunç’un son projesi ise Türkiye’nin sembol yapılarından biri olan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgâhı Anıtkabir üzerine oldu.

Anıtkabir: Mermer ve Madencilik Sektörü İçin Dönüm Noktası



Osman Cavit Turunç, Anıtkabir’in, mermer ve madencilik sektöründe Türkiye’nin en büyük üreticilerinden biri haline gelmesinin başlangıcını oluşturduğunu belirtiyor. Turunç ve İTÜ Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Serkan Angı’nın bu konudaki görüşleri ise şöyle:

Anıtkabir’in Doğal Taş Kullanımı

Osman Cavit Turunç, Anıtkabir’in görkemi ve anlamı karşısında derin bir etki hissettiğini ifade ediyor. Video blogunu hazırlarken, Anıtkabir’in mimarı Emin Onat’ın mezunu olduğu İTÜ Maden Fakültesi’nde, Atatürk’ün doğumunun 100. yılı anısına hediye edilen bir harita ile karşılaşıyor. Bu harita, Türkiye’nin doğal taşlarının çeşitliliğini gösteriyor ve son 40 yıldaki üretim artışını temsil ediyor. Geçmişte yalnızca 20-30 doğal taş türü varken, günümüzde bu sayı 700’ü geçmiştir. Turunç, bu haritayı güncelleyerek ülkemizin doğal taş ve mermer zenginliğini bir kez daha vurgulamayı hedefliyor.

Anıtkabir’de Kullanılan Taşlar



Aile Şirketi: Marble Systems Tureks

MARBLE Systems Tureks Turunç Madencilik, bir aile şirketi olarak faaliyet göstermektedir. Baba İsmail Ünal Turunç, 1982 yılında mermer ve doğal taş potansiyelini fark ederek, Amerika’da okuyan büyük oğlu Münir ile bu sektörde iş yapmaya karar verir. Daha sonra Osman Cavit Turunç da aile şirketine katılır. Ağabey Münir Turunç, ABD pazarı ve operasyonlarıyla ilgilenirken, Osman Cavit Turunç üretim alanına yoğunlaşmıştır. Osman Cavit Turunç, mermer, traverten ve doğal taş alanında dünya çapında önemli bir konuma geldiklerini belirterek, “Amerika başta olmak üzere, İngiltere, Orta Doğu, Avustralya, Nijerya, Kanada, Güney Afrika, Panama, Fransa ve Almanya en etkin olduğumuz pazarlar. ABD’de bine yakın bayii, yedi depo ve 12 showroomu bulunan Marble Systems Tureks’in yeni hedefi, ABD’de kazandığı dağıtım ağı başarısını İtalya’dan başlayarak Avrupa’ya taşımaktır” ifadelerini kullanıyor.

Dünyada traverten trendinin öncüsü olarak bilinen Marble Systems Tureks, traverteni iç mekan kullanımına entegre edip, patentine sahip olduğu farklı yüzey işlemleriyle mermer ve traverten gibi doğal kaynakları daha geniş kullanım alanlarına ulaştırmıştır. Şirket, prestijli projelerin tedarikçisi olan mimar ve tasarımcılarla Amerika’dan Avrupa’ya uzanan özel projelere de imza atmıştır. Bunlar arasında öne çıkanlar Las Vegas’taki Bellagio Otel, New York’daki The Mark Otel, Kuveyt’deki Sheikh Abdullah Al Salem Cultural Centre, Puerto Rico’da El Conquistador Resort ve Toronto Scotia Bank Projesidir.

Osman Cavit Turunç, “Beş kıtada 50’yi aşkın ülkeye ihracatı olan ilk halka açık mermer şirketiyiz. Yıllık bir milyon metrekareyi geçen üretim kapasitesiyle Türkiye’nin dünya çapındaki küresel temsilcisi olma yolunda ilerliyoruz. Bugün yurtiçi ve yurtdışında 596 kişiye istihdam sağlıyoruz. Marble Systems Tureks’teki çalışanların 418’i Türkiye ekibinde yer almakta ve bu sayının yüzde 20’sini kadınlar oluşturmaktadır. OSB’deki tesisimizde ise kadın çalışan oranı yüzde 25’i geçmektedir.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Patronların Dünyası