34,6724$% 0.05
36,3702€% -0.03
43,6252£% 0.08
2.940,60%0,32
2.639,77%0,32
9.636,12%-0,25
Ensonhaber.com’un haberine göre; AA Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genişletilmiş Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı’nda önemli açıklamalarda bulundu. Yumaklı, burada TOBB üyelerine damızlık et işletmesi kurmaları yönünde çağrıda bulunarak, “İmkanlarınız ölçüsünde 100, 500 ya da 1000 başlık damızlık etçi ırk işletmesi kurdurmanız ülkemiz açısından büyük bir önem taşımaktadır.” dedi.
Toplantı çerçevesinde, sanayide “Su Verimliliği Seferberliği” kapsamında suyun verimli ve etkin kullanımı için bir protokol imzalandı.
SEKTÖRÜN GELİŞİMİ İÇİN ÖNEMLİ ADIMLAR
Yumaklı, TOBB Genişletilmiş Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı’ndaki konuşmasında, tarım sektörünün gelişmesi ve rekabet gücünün artmasının birçok faktöre bağlı olduğunu vurguladı. Sektör temsilcilerinin 81 ilde büyük bir özveriyle çalışarak, ürünleri ekip, biçip, işleyerek markalaştırdıklarını ifade eden Yumaklı, Bakanlık olarak bu süreçte üreticilere destek sağladıklarını ve sektörün gelişmesi için tüm kaynakları seferber ettiklerini söyledi.
“22 YILDA TARIM SEKTÖRÜNE AKTARILAN DESTEK 1,3 TRİLYON LİRA”
Yumaklı, çiftçilerin alın teri ve emeğiyle ülke tarımının her geçen gün daha da büyüdüğünü belirterek şöyle devam etti:
“TOHUMLUK ÜRETİMİMİZİ 9 KAT ARTIRDIK”
Kırsal kalkınma alanında 95 bin projeye yaklaşık 120 milyar lira kaynak sağladık. Tohumluk üretimimizi 9 kat, tohumluk ihracatımızı ise 10 kat artırdık. Tarımsal hasılamız da 68,5 milyar dolara ulaştı. Ayrıca, 31 milyar dolarlık tarımsal ihracatımızla net ihracatçı konumundayız. Şimdi yeni hedefler doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
“GIDA ARZ GÜVENLİĞİ KONUSU MİLLİ GÜVENLİK MESELESİ”
Tüm ülkeler için gıda arz güvenliği konusunun milli güvenlik meselesi olduğunu belirten Yumaklı, ülkelerin kendi kaynaklarını gözeterek daha korumacı bir yaklaşım benimsediğini ifade etti. Yumaklı, ülke kaynaklarını en verimli şekilde kullanmanın önemine dikkat çekerek, “Bu kapsamda bitkisel ve hayvansal üretim ile su ürünlerinde planlamayı hayata geçirdik. İşlenmeyen arazilerin üretime kazandırılması, tarımsal alanların kayıt altına alınması, sözleşmeli üretimin yaygınlaştırılması ve tarım sayımıyla ilgili çalışmaların başlatılması, tarımda devrim niteliğinde uygulamalar olmuştur.” dedi.
“IPARD III’TE 39 PROJE, 635 MİLYON LİRA HİBE DESTEĞİ ALMAYA HAK KAZANDI”
IPARD desteklerinin verildiği il sayısını 42’den 81’e çıkardıklarını hatırlatan Yumaklı, şöyle konuştu:
“SEFERBERLİK BAŞLATIYORUZ”
Bakan Yumaklı, kırmızı etle ilgili yeterlilik oranının yüzde 95 olduğunu belirterek, kalan yüzde 5’lik kısmı yerli imkanlarla karşılayabilmek için besilik dananın üretilmesi seferberliğini başlattıklarını kaydetti. Bu kapsamda Iğdır ve Ceylanpınar tarım işletmelerinde damızlık etçi ırk sığır yetiştiriciliğine başlandığını söyledi. Önümüzdeki ay Iğdır işletmesinin tam kapasiteyle çalışmaya başlayacağını duyurdu.
“İKİ İŞLETMEDE İLK AMACIMIZ 70 BİN BAŞLIK KAPASİTEYE ULAŞMAK”
Ceylanpınar işletmesinin ise Haziran 2025’e kadar tam kapasiteyle çalışması bekleniyor. Bu iki işletmede ilk hedef, 70 bin başlık kapasiteye ulaşmak. Damızlık hayvanlardan doğan dişileri damızlık kadrosuna katacaklarını, erkekleri ise besiye alarak kesim döneminde Et Süt Kurumu’nun regülasyon faaliyetinde değerlendireceklerini ifade etti. Bu tür işletmelerin sayısının artmasının kendileri için büyük önem taşıdığını vurguladı.
“100, 500 YA DA 1.000 BAŞLIK DAMIZLIK ETÇİ IRK İŞLETMESİ KURUN”
Yumaklı, TOBB üyelerinin imkanları doğrultusunda 100, 500 ya da 1.000 başlık damızlık etçi ırk işletmesi kurmalarının ülke açısından çok değerli olduğunu belirtti. Bu tür işletmelerin, TOBB üyesi müteşebbisler tarafından kurulmasının kendileri için memnuniyet verici olacağını ifade etti. Bu konuda Bakanlık olarak gereken destek çalışmalarının yapılması için ekibine talimat verdiğini ve bu sürecin takip edileceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)
Kaynak: Ensonhaber
Fed Tutanaklarında Kademeli Faiz İndirimleri ve Ekonomik Görünüm