TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2025 Bütçesi Görüşmeleri
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2025 Bütçesi Görüşüldü
Ensonhaber.com'un haberine göre; TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki bütçe görüşmeleri, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş’un başkanlığında başladı. Milletvekillerinin bütçe ile ilgili görüşlerinin ardından, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Yılmaz, 2025 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi'nin sürdürülebilir olduğunu vurguladı.
"TÜRKİYE OLARAK ÖNEMLİ BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ"Komisyondaki görüşmelere katılan Yılmaz, “2025 yılı merkezi yönetim bütçesinin, teklifimizin kazanımlarını sürdürülebilir hale getirecek, ekonomik kalkınmayı ve sosyal refahı önceliklendiren bir perspektifle hazırlandığını, geçen hafta sunuş konuşmamda ifade etmiştim. Türkiye olarak önemli bir dönemden geçiyoruz. Tarihi fırsatla karşı karşıyayız. Uzunca bir süredir yaşamadığınız, seçimsiz bir dönem yaşıyoruz. Seçimlerin yoğun yapıldığı dönemler, ister istemez kısa vadeli meselelerin daha fazla gündemde yer aldığı dönemler olmuştur. Bugün Türkiye, seçimsiz bir dönem geçiriyor. Genel seçimleri ve yerel seçimleri geride bırakmış olarak yoluna devam ediyoruz. Bu, kritik bir aşamadır.”
“TÜRKİYE'Yİ YÜKSEK GELİRLİ ÜLKELER LİGİNE TAŞIMAK ÖNCELİKLERDEN BİR TANESİDİR”Dünyanın zorlu bir süreçten geçtiğine dikkat çeken Yılmaz, “Bu ortamda, bu seçimsiz dönemi iktidarıyla, muhalefetiyle hep birlikte çok iyi değerlendirip, ülkemizi sadece nicelikte değil, nitelikte farklı bir seviyeye taşıma imkanına sahibiz. Uzun vadeli değişimlere ve dönüşümlere bu dönemde imza atabiliriz. Bu fırsatı hep birlikte değerlendirmeliyiz. Türkiye'yi orta gelir seviyesinden kurtarıp yüksek gelirli ülkeler ligine taşımak, bu anlamda en temel önceliklerden bir tanesidir.” diye konuştu.
VERGİ SORUSUNA CEVAPVergilerle ilgili sorulara yanıt veren Yılmaz, “2019 yılında vergi adaleti açısından gelir vergisi yükünü azalttık. Alt dilimin vergi oranını yüzde 22’den 15’e indirirken, üst gelir grubunun vergi oranını yüzde 35’ten 40’a çıkardık. Ayrıca, asgari ücret seviyesine kadar tüm gelirleri vergi dışı bıraktık. Bu, tarihi bir karar oldu. Diğer taraftan basit usule tabi esnafa vergi istisnası getirdik ve yaklaşık 850 bin esnafımıza vergi istisnası sağladık. Genel KDV oranı yüzde 20 iken, temel gıda ürünlerinde bu oranı yüzde 1 olarak uyguluyoruz. Sağlık, eğitim, yeme içme, turizm, giyim ve mesken elektriğinde yüzde 10 KDV uyguluyoruz. Yem ve gübrede ise KDV'yi kaldırdık. Çiftçilere yapılan destek ödemelerinde gelir vergisi kesintisini kaldırdık. Kurumlar vergisini 5 puan artırdık. Genel oranı yüzde 20’den yüzde 25’e çıkardık.” ifadelerini kullandı.
GELECEK YIL SONU İTİBARİYLE YÜZDE 20’NİN ALTINDA BİR ENFLASYON HEDEFİDezenflasyon sürecine girdiklerini belirten Cevdet Yılmaz, enflasyonla ilgili konuşmasında, “Başından beri şunu söyledim: Bu mücadelemizde 3 dönem vardır. Bir geçiş süreci, ardından dezenflasyon dönemi ve en sonunda kalıcı fiyat istikrarı dönemi. Geçiş dönemini Haziran ayı itibarıyla tamamladık. Dezenflasyon sürecine girdik. Son dört aylık dönemde enflasyon oranında 26 puandan fazla bir düşüş yaşandı. Bunun önümüzdeki süreçlerde devam etmesini bekliyoruz. Gelecek yıl sonu itibarıyla yüzde 20’nin altında bir enflasyonu hedefliyoruz. Mallarda ise enflasyon oranı yüzde 40’lara yakın bir seviyeye ulaştı. Temel mallarda yüzde 30’un altına düşen bir enflasyon söz konusu. Ancak özellikle hizmet sektörlerinde bir katılık mevcut. Bu katılık zaman içinde kırılacak ve vatandaşımız bunu daha güçlü bir şekilde hissedecek.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)
Kaynak: Ensonhaber