Turizm Bakanı Ersoy’dan 2024 Hedefleri ve Stratejiler
Turizm Bakanı'ndan 2024 Hedefleri ve Stratejiler
Patronlar Dünyası'nın haberine göre; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'nin turizm sektöründeki hedefleri ve gelirleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Habertürk TV Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Akif Ersoy'un sorularını cevaplayan Bakan Ersoy, 2024 yılı için belirledikleri tahminlerin gerçekleştiğini ve yılın son çeyreğinin de başarılı geçeceğini ifade etti.
60'tan Fazla Ürün TanıtımıBakan Ersoy, turizm sektörünü krizlere karşı güçlendirmek için yoğun bir tanıtım stratejisi benimsemenin önemine vurgu yaptı. Geçmişte tanıtımların çoğunlukla deniz, kum ve güneş teması etrafında döndüğünü belirten Ersoy, artık Türkiye’nin 60’tan fazla ürün ile tanıtım yaptığını, istenirse bu sayının 100’e kadar çıkarılabileceğini kaydetti. Ersoy, bu ürünlerin markalaşmasının da önemli olduğunu vurguladı:
- “Kovid-19 krizinden en az etkilenen ve kriz sonrası en hızlı toparlanan ülke Türkiye. Tanıtım stratejimizi değiştirdik ve dünya genelinde yoğun bir tanıtım yapıyoruz. Türk Hava Yolları, dünyanın en çok noktaya uçan havayolu olarak büyük bir avantaj sağlıyor. Kırmızı bayrağın dalgalandığı her yere destinasyon olarak bakıyoruz.”
Ersoy, Türkiye’ye özgü yurtdışında yaşayan vatandaşların turizm pastasındaki önemine de değindi. Türkiye’ye gelen gurbetçilerin genellikle 2 hafta kaldığını, İstanbul'da ortalama kalış süresinin 4.5-5 gün, Avrupa'dan gelenlerin ise 8-9 gün kaldığını belirtti. Asya ve ABD’den gelenlerin de uzun uçuş süresine bağlı olarak 8 gün kalmaları gerektiğini ifade etti:
- “Kapasite elverdiği sürece her ziyaretçimiz bizim için değerlidir. Günübirlik ziyaretçiler de önemli. Esas gösterge, kişi başı gecelik gelirimizdir. 30 milyon turistten 49 milyona ulaştık. Hem daha fazla ziyaretçi çekiyoruz hem de daha fazla harcama yapılıyor. Bu yıl için 60 milyar dolar hedefimiz var ve bunu gerçekleştireceğimizi umuyoruz. Üçüncü çeyrek rakamlarına göre 24.6 milyar dolardan 47 milyar dolara yakın gelir elde ettik.”
Ersoy, Türkiye’nin sunduğu çeşitli destinasyonların tanıtımına da dikkat çekti. Antalya'nın yanı sıra Ege, Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgeleri için de ayrı tanıtım çalışmalarının yapıldığını belirtti:
- “Türkiye, kültürel varlıklarıyla rakipsiz bir ülke. Kapadokya zaten başlı başına bir cazibe merkezi. Sezonu 12 aya yaymak gibi bir avantajımız var. Gastronomi ve İstanbul, her mevsim ziyaret edilebilecek yerler.”
Bakan Ersoy, Orta Vadeli Program'da (OVP) 64 milyar dolar hedeflediklerini ve bu hedefin doğru bir şekilde belirlenmesi gerektiğini vurguladı. 64 milyon ziyaretçi hedeflediklerini belirten Ersoy, her yıl bu sayıyı artırmayı planladıklarını ifade etti:
- “Süper ligdeyiz artık. Geçen yıl dünya sıralamasında beşinciydik, bu yıl muhtemelen dördüncü sırada kapatacağız. Hedefimiz ilk üçe girmek. Daha çok çalışmalıyız ve 80 milyon ziyaretçiye ulaşmalıyız.”
Ersoy, kültür yoluna İstanbul ile başladıklarını ve bu projeyi büyütme kararı aldıklarını belirtti. Her yıl yeni şehirlerin projeye dahil edildiğini ifade eden Ersoy, uluslararası kültür sanat etkinliklerinin Türkiye'ye getirilmesini hedeflediklerini de vurguladı:
- “Picasso ve Da Vinci sergileri İstanbul’a geldi. Özel sektör, büyük organizasyonlar yapmak istiyorsa, devlet olarak destek vermeye hazırız. Maddi veya başka türlü destek sunabiliriz, yeter ki bu tür organizasyonlar ülkemize gelsin.”
Ersoy, gece müzik kısıtlamalarının yerel yönetimler tarafından belirlendiğini ve bu konuda Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın yönetmeliklerinin bulunduğunu belirtti:
- “Dünyada da müziği kontrol etme uygulamaları artıyor. Örneğin, Hırvatistan’da müzik saat 23:00'te sona eriyor. Bu tür lokal düzenlemelere ihtiyaç var.”
Kaynak: Patronların Dünyası