Türkiye Ekonomisinde Duraklama Belirtileri ve Sıkı Para Politikası

Türkiye Ekonomisinde Duraklama Belirtileri

Patronlar Dünyası'nın haberine göre; Bloomberg tarafından yapılan bir ankete katılan ekonomistlerin medyan tahminleri, Cuma günü açıklanacak olan verilerin Eylül ayına kadar geçen üç aylık dönemde gayri safi yurt içi hasılada %0,2'lik bir düşüş göstereceğini öngörüyor. Türkiye'nin 1,2 trilyon dolarlık ekonomisinin, ikinci çeyrekle uyumlu olarak yıllık bazda %2,5 büyümesi bekleniyor. Merkez bankası, Mart ayından bu yana temel faiz oranını %50 seviyesinde tutarak sıkı para politikası uyguluyor; bu durum, neredeyse %49'a ulaşan enflasyonla mücadelede önemli bir strateji haline geldi.

Bu sıkı para politikası, endüstriyel üretimi yavaşlatsa da, Türk tüketicilerin artan fiyatlardan kaçınmak için bazı ürünleri aceleyle satın alması nedeniyle iç talebin kısmen güçlü kalmaya devam ettiği görülüyor.

TÜRK EKONOMİSİ SIKI POLİTİKA ORTAMINDA MOMENTUM KAYBETTİ

Türkiye'nin imalat sanayi, üçüncü çeyrekte zayıf bir performans sergileyerek, üretim bir önceki üç aylık döneme göre %1,2 oranında daraldı. İş faaliyetleri de geride kalmış durumda; Türkiye'nin imalat satın alma müdürleri endeksi, Mart ayından bu yana genişlemeyi gösteren kritik eşiği aşamıyor.

Bloomberg Economics değerlendirmesi:

"Merkez bankasının sıkı politika duruşunun bir sonucu olarak, Türkiye'nin üçüncü çeyrek GSYİH verilerinin yıllık büyümeyi yavaşladığını göstermesini bekliyoruz. İlerleyen dönemlerde, büyümenin durgun kalması muhtemeldir; yıllık oran bu yıl ve gelecek yıl 2023'te %5 seviyesinin altında, %3'ler civarına düşecektir."

İkinci çeyrekte %2,5'lik yıllık büyümeye katkıda bulunan haneler, hâlâ yüksek borçlanma maliyetlerinden büyük ölçüde etkilenmemiş gibi görünüyor. Mevsimsel olarak düzeltilmiş perakende satışlar, üçüncü çeyrekte %4,7 oranında büyüme kaydetti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, enflasyonun bu yıl %44 seviyesinde tamamlanacağını, ancak 2025 yılı sonunda %21'e düşeceğini öngörüyor.

Kaynak: Patronların Dünyası