34,5452$% 0.13
36,1797€% -0.16
43,5631£% -0.12
2.984,13%0,76
2.689,59%0,68
9.367,77%3,72
Ensonhaber.com’un haberine göre; Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından Levent’teki bir otelde düzenlenen Türkiye-Senegal İş Forumu’nda dikkat çekici gelişmeler yaşandı. Forumda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, mart ayında Senegal’de yapılan seçimlerde elde edilen başarıdan dolayı Senegal Cumhurbaşkanı Beşir Cuma Fay’ı ve hükümetini tebrik etti. Ayrıca, 17 Kasım’da gerçekleştirilecek olan Senegal Parlamento seçimleri için de başarı dileklerini iletti.
Türkiye’nin Afrika kıtasının her alandaki gelişimine ve ilerlemesine kardeşlik temelinde katkıda bulunma kararlılığını vurgulayan Yılmaz, Türk Hava Yolları’nın 60’tan fazla noktaya uçması ve TİKA, Maarif Vakfı, Yunus Emre Enstitüsü gibi kurumlarla Afrika ile olan bağların güçlendiğini ifade etti.
Afrika ile İlişkilere Değinildi
Yılmaz, Afrika kıtasında 2002 yılında 12 olan büyükelçilik sayısının 44’e yükseldiğini belirterek, bunun hükümetlerin Afrika’ya verdiği önemin bir göstergesi olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, Afrika ülkeleriyle ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine yönelik stratejilerin, kıta ülkeleriyle olan siyasi ve dostluk bağlarını güçlendirdiğini ifade etti.
Afrika ülkeleriyle ticari ilişkilerin sömürgeci bir tutumdan uzak, karşılıklı anlayış ve kazan-kazan mantığıyla geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, Senegal’in Batı Afrika’da sıkı ilişkilerin olduğu ve kıtanın istikrarına katkıda bulunan ülkelerin başında geldiğini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Fay’ın ve heyetinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyareti ile ikili ilişkilerin daha da güçleneceğini ifade eden Yılmaz, “Bu dönemde çok daha ileriye bu bayrağın taşınacağına inanıyoruz. Senegal ile mevcut imkanlardan sonuna kadar yararlanmamız ve yeni mekanizmalar üretmemiz gerektiğine inanıyorum.” şeklinde konuştu.
2053 Vizyonu Çerçevesinde Gelecek Planlaması
Senegal’in güçlü demokrasisi, jeopolitik konumu ve sağlıklı ekonomik büyümesiyle Afrika’nın en istikrarlı ülkelerinden biri olduğunu belirten Yılmaz, “Gerek Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) üyeliği, gerek Afrika Kıtası Serbest Ticaret Anlaşması’na (AfCFTA) taraf olması ile büyük fırsatlar sunmaktadır. Senegal’in 2050 vizyonu, düşük karbon emisyonlu, iklim dirençli ve sürdürülebilir bir ekonomik büyüme modeline odaklanmaktadır. İş dünyamızın, Senegal’in 2050 vizyonuna dikkat ederek, önceliklerini buna göre tayin etmesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Yılmaz, Türkiye’nin de 2053 vizyonu olduğunu hatırlatarak, “Biz de 2053 vizyonu çerçevesinde 5 yıllık kalkınma planlarıyla geleceğimizi planlıyoruz. Senegal’in iş dünyasının Türkiye’nin vizyonuna bakmasında büyük fayda var. Son hazırladığımız 12. Kalkınma Planı’nın özünde yeşil ve dijital dönüşüm var.” dedi.
Türkiye’nin güçlü ekonomik ve stratejik konumu ile Senegal’in uzun vadeli kalkınma hedeflerine ulaşmasında önemli bir ortak olacağını belirten Yılmaz, “Ülkemizin enerji, altyapı ve tarım alanındaki deneyimi, Senegal’in enerji dönüşümü, kentsel kalkınma ve tarımsal sürdürülebilirlik gibi hedeflerine destek sağlayabilir.” diye ekledi.
Siyasi İstikrar ve Ekonomik Büyüme
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Türkiye’nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde rekabetçi bir ekonomi oluşturduğunu ve Cumhuriyet’in 100. yılına üretim, istihdam, ihracat ve milli gelirde rekorlarla girdiğini belirtti. Hükümetler döneminde Türkiye’nin yıllık ortalama yüzde 5,4 büyüme sağladığını ifade eden Yılmaz, “Dünya ortalaması 3,6 iken Türkiye 5,4 yıllık ortalama büyüme göstermiştir.” dedi.
2023 Yılında Ticaret Hacmi
Yılmaz, Senegal ile ticari ilişkilerin ivme kazanarak geliştiğini ve 2023 yılında yarım milyar dolara yakın bir ticaret hacmi oluşturduklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Senegal Cumhurbaşkanı Fay’ın bir araya geldiğini hatırlatarak, ilk etapta 1 milyar dolarlık bir hedef belirlediklerini ve bu hedefin önemli olduğunu vurguladı. Türk yatırımcıların Senegal’deki yatırımları 800 milyon dolara yaklaşmış durumda.
Çeşitli anlaşmaların hayata geçmesiyle bu yatırımların daha da artacağına inandığını belirten Yılmaz, “Senegal 2050: Ulusal Dönüşüm Programı” ile uyumlu şekilde, tarım ve gıda sanayi, petrol ve doğalgaz üretimi, madencilik, imalat sanayi ve yüksek katma değerli hizmet sektörlerindeki deneyimlerimizi paylaşmaya hazırız.
Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)
Kaynak: Ensonhaber
Sokak Köpeği Sorunu ve Yasal Düzenlemeler