Türkiye ve Kongo Arasında Önemli İş Birliği Anlaşmaları
Kongo ile Türkiye Arasında Önemli Görüşmeler
Ensonhaber.com'un haberine göre, DHA Türkiye-Kongo 4'üncü Dönem Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantısı çerçevesinde, Kongo Cumhuriyeti Uluslararası İşbirliği ve Kamu-Özel Ortaklığını Teşvik Bakanı Denis Christel Sassou Nguesso ile İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bakanlıkta bir araya gelerek önemli değerlendirmelerde bulundular. Heyetlerarası toplantı, Bakanlık konferans salonunda gerçekleştirildi.
MUTABAKAT ZAPTI İMZALANDITürkiye ve Kongo arasında arazi kullanımı, toprak etüdü ve haritalama alanlarında iş birliği sağlamak amacıyla, Türkiye Cumhuriyeti Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürlüğü ile Kongo Cumhuriyeti Milli Kütüphanesi arasında mutabakat zaptı imzalandı. Ayrıca, çifte vergilendirmenin önlenmesi, yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması, eğitimle ilgili iş birliği anlaşmaları gibi birçok önemli konuyu kapsayan mutabakatlar da kaydedildi. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile Kongo Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme Ajansı (ADPME) arasında da iş birliği mutabakat zaptı imzalandı. Tüm bu gelişmelerin ardından Türkiye Cumhuriyeti ve Kongo Cumhuriyeti arasında '4'üncü Dönem KEK Tutanakları İmza Töreni' gerçekleştirildi.
"İMZALADIĞIMIZ TOPLANTI TUTANAĞI İŞ BİRLİĞİNİN SOMUT ÇIKTISI OLACAKTIR"
Bakan Ali Yerlikaya, toplantının, video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen 3'üncü toplantıdan yaklaşık 3,5 yıl sonra yapıldığını belirterek, şu ifadelere yer verdi: "Kongo ile ilişkilerimiz her düzeyde giderek artmaktadır. Son olarak, Sayın Cumhurbaşkanımız mevkidaşıyla BRICS Zirvesi vesilesiyle bir görüşme gerçekleştirmişti. Bu toplantı da, güçlenen dostluğumuzu ve artan iş birliğimizi sürdürme irademizi göstermektedir. Toplantımızda birçok konuyu ele alma fırsatımız oldu. İmzaladığımız toplantı tutanağı, ticaret, yatırım, müteahhitlik, enerji, madencilik, eğitim, sanayi, standardizasyon, bilim ve teknoloji, tarım, hayvancılık, ormancılık ve ulaştırma gibi birçok alanda hayata geçirmeyi arzu ettiğimiz iş birliğinin somut çıktısı olacaktır."
"OLUMLU ETKİ TİCARET RAKAMLARINDA DA KENDİNİ GÖSTERMEKTEDİR"Bakan Yerlikaya, Türkiye'nin 2003 yılında 'Afrika Ülkeleriyle Ticari ve Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Stratejisi'ni benimsediğini aktardı ve devamında şunları kaydetti: "Bu stratejiyle Türkiye'nin yarattığı olumlu etki, ticaret rakamlarında da kendini göstermektedir. 2003 yılında Afrika kıtasıyla olan ticaret hacmimiz 5,4 milyar dolar iken, 2023 yılı itibarıyla bu rakam 37 milyar dolara ulaşmıştır. Bu dönemde ihracatımız 2,1 milyar dolardan 22 milyar dolara, ithalatımız ise 3,3 milyar dolardan 15 milyar dolara yükselmiştir. Afrika kıtasındaki ticaret faaliyetlerine ek olarak, müteahhitlik ve yatırım faaliyetlerimiz de bulunmaktadır. Bu kapsamda, Afrika'daki Türk yatırımlarının piyasa değeri 10 milyar dolara ulaşmış, müteahhitlik firmalarımız kıtada bugüne dek yaklaşık 92 milyar dolar değerinde 2 bine yakın proje üstlenmiştir. Şu an itibarıyla kıtada 44 ülkede büyükelçiliğimiz, 31 ülkede ticaret müşavirliğimiz bulunmaktadır. Ayrıca, 15 Afrika ülkesinde İçişleri Müşavirimiz bulunmaktadır."
"İKİLİ TİCARET HACMİMİZ 163 MİLYON DOLAR OLMUŞTUR"Milli hava yolu şirketimiz Türk Hava Yolları (THY) kıtada 62 noktaya sefer düzenlemekte. Afrika ile ilişkilerimizin günden güne gelişmesi için çaba harcamaya devam edeceğiz. Dost ve kardeş Kongo ile olan ikili ticaret hacmimiz geçen yıl önemli bir artışla 163 milyon dolara ulaşmış, bu hacmin yaklaşık 149 milyon doları ihracatımızdan, 14 milyon doları ise ithalatımızdan kaynaklanmıştır. İkili ilişkilerimizde ticaret hacmimizi daha da yükseğe taşıyabilecek potansiyele sahip olduğumuza inanıyorum. Türk müteahhitlerinin Kongo Cumhuriyeti'nde turistik tesis, depolama tesisi ve konut gibi üstyapı projeleri olmak üzere muhtelif alanlarda, 595 milyon ABD doları değerinde 5 adet proje üstlenmiş olduğunu ifade etmekten memnuniyet duyuyorum."
"ÜLKEMİZ, HİDRAKORBAN ALANINDA İŞ BİRLİĞİ GELİŞTİRMEYE HAZIRDIR"Bakan Yerlikaya, Türk şirketlerinin ileriki dönemde de Kongo'nun altyapı ve üstyapı yatırımlarında önemli roller oynayacağını belirtti ve ekledi: "Özellikle enerji üretiminin hayati bir konu olduğunu biliyoruz. Ülkemiz, hidroelektrik santral ve hidrotürbin ekipmanlarının üretimi, kurulumu ve devreye alınması konularında, ayrıca hidrokarbon alanında iş birliği geliştirmeye hazırdır. Bunun yanı sıra, Kongo'nun sanayi, tarım, özel ekonomik bölgeler, turizm ve dijital ekonominin geliştirilmesi ile gayrimenkulün teşviki üzerine kurduğu 'Ulusal Kalkınma Planı 2022-2026 Projesi'ne Türk firmalarının katkı verebileceğini düşünüyoruz."
"BU YIL 18 KONGOLU ÖĞRENCİ TÜRKİYE BURSLARINDAN FAYDALANMAYA HAK KAZANMIŞTIR"Konuk Bakan Denis Christel Sassou Nguesso, Türkiye'nin dünyada kabul gören önemli bir bilgi birikimine sahip olduğunu belirterek, "Sanayi ve kültürel açıdan önemli bir ülke. Hem coğrafi hem de kültürel açıdan Asya ve Avrupa'nın arasında bir köprü konumundadır. Bu özellikleri, G20 içerisinde de varlığını sürdüren bir ülke olarak, bizim iş birliğimize büyük katkı sağlayacaktır." dedi.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı (DHA)
Kaynak: Ensonhaber