Türkiye’nin 2023 Makine İhracatı 23,3 Milyar Dolar
Türkiye'nin Makine İhracatı 2023'te 23,3 Milyar Dolar Olarak Gerçekleşti
Ensonhaber.com'un haberine göre, AA Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, 2023 yılı ocak-ekim döneminde Türkiye'nin serbest bölgeleri dahil toplam makine ihracatı 23,3 milyar dolar olarak kaydedildi. Yılın ilk on ayı itibarıyla, Türkiye'nin serbest bölgeler dahil toplam makine ihracatı miktar bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,3 gerileme ile 3,1 milyon ton seviyesine düştü. Ancak, değer bazında toplam ihracat, geçen yıl ile aynı seviyede kalarak 23,3 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Kilogram Başına Ortalama Fiyat ArttıMakine sektöründeki ihracatçılar, kilogram başına ortalama ihracat fiyatlarının ekim ayında 7,5 dolar olarak gerçekleştiğini belirtti. Bu dönemde, makine ihracatı 2,5 milyar doları aşarak aylık bazda yüzde 4,3 oranında bir artış sağladı. 10 aylık süreçte en fazla makine ihracatı yapılan kategoriler arasında evsel ve endüstriyel soğutma makineleri ilk sırayı alırken, bunu içten yanmalı motorlar ve aksamları ile inşaat ve madencilik makineleri takip etti.
Almanya İhracat Pazarlarının ZirvesindeSöz konusu dönemde, ihracat pazarları arasında Almanya, yüzde 5'lik bir gerilemeye rağmen 3 milyar doları aşarak ilk sırada yer aldı. Rusya ikinci, yüzde 7,5'lik bir artışla ABD ise üçüncü sırada bulunuyor.
Seçim Belirsizlikleri Sona ErdiMAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, yaptığı açıklamada ABD'deki seçimlerle birlikte, bu yıl küresel ekonomiyi etkileyen seçim belirsizliklerinin sona erdiğini ifade etti. Donald Trump’ın yeniden başkan seçilmesinin küresel ihracat üzerine olası etkilerini değerlendirdi. Karavelioğlu, “Trump hükümetinin ithalata yüksek vergiler getirme vaatleri, küresel ölçekte yeni bir korumacılık savaşına yol açabilir. Bu durum, dünya ticaretinde gözle görülür bir daralmaya neden olabilir. Özellikle, Avrupa pazarına bağımlı olan ve euro ile ithalat yapan firmalar için doların güçlenmesi, kârlılık ve rekabetçilik açısından olumsuz etkiler yaratabilir” dedi.
Miktar Bazındaki Gerileme ve İhracat Birim Fiyatlarındaki ArtışKaravelioğlu, iç pazarlarda talep ve üretimin zayıfladığını, kapasite kullanım oranlarının düştüğünü belirtti. Bu durumun genel ihracatın ucuzlamasına, değer bazındaki artışın ise miktar bazındaki daha büyük artışlarla sağlanabilmesine neden olduğunu ifade etti. Makine sektöründe ise miktar bazındaki gerilemenin, ihracat birim fiyatlarındaki artışla kompanse edildiğini vurguladı. Yurt içi üretim maliyetlerindeki artışın da bu fiyat düzenlemelerine yol açtığını belirten Karavelioğlu, “Maliyetlerin yönetilemez bir seviyeye ulaşması durumunda, istihdamda kayıplar yaşanabilir. 2019-2023 yılları arasında istihdamda yüzde 40 gibi önemli bir artış sağladığımız sektörümüzde, son 12 ayda istihdam artışı duraksadı ve yüzde 1 seviyesinde bir azalma görüldü. Ayrıca, son dört yıl içinde yüzde 72 artan makine üretiminin bu yıl yüzde 8 civarında düştüğünü görmekteyiz. Rekabet gücümüzü koruyabilmek için bu trendin hızla değişmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)
Ek bilgi için: Ensonhaber