Türkiye’nin AB İthalatındaki Payı Tarihi Zirveye Ulaştı

Ensonhaber.com'un haberine göre, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ithalatındaki payı, 2023 yılının Ocak-Ağustos dönemleri itibarıyla %4,1 ile tarihi zirvesine ulaşmış durumda. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayınlanan bir analizde, küresel ölçekteki parasal sıkılaşmanın etkisiyle dış talebin 2023 yılında ivme kaybettiği ve bunun ihracat artışını sınırladığı belirtiliyor. Ancak 2024 yılının ilk sekiz ayı, Türkiye’nin ihracatının bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,9 artarak 170,8 milyar dolara yükseldiği vurgulanıyor.

TCMB Blog Sayfasında Yayınlandı

TCMB'de Yapısal Ekonomik Araştırmalar Genel Müdür Yardımcısı Altan Aldan ve Uzman Yardımcısı Didem Yazıcı tarafından kaleme alınan "Türkiye’nin AB’ye İhracatında Talep Koşulları ve Pazar Payı Gelişmelerinin Etkisi" başlıklı analiz, TCMB'nin blog sayfası olan Merkezin Güncesi'nde yayımlandı. Analizde, dış talebin 2023 yılında azaldığı, ancak 2024 yılının ilk sekiz ayında Türkiye’nin ihracatının artış gösterdiği ifade ediliyor.

Türkiye'nin En Büyük Pazarı AB

Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı olan AB özelinde, ihracattaki değişimlerin dış talep koşulları ve pazar payı gelişmeleri açısından Eurostat tarafından yayımlanan aylık dış ticaret verileri ile incelendiği ifade ediliyor. Analizde, "AB’nin toplam ithalatı 2023 yılı itibarıyla düşüş eğilimi göstermektedir. Ocak 2023'te 252 milyar avro olan aylık ortalama ithalat, Ağustos 2024'te 201 milyar avro seviyesine gerilemiştir. AB pazarındaki olumsuz talep koşullarına rağmen Türkiye’nin aynı dönemde AB’ye olan ihracatı aylık ortalama 8,7 milyar dolardan 8,9 milyar dolara çıkmıştır." değerlendirmesi yapılıyor.

Türkiye’nin AB Pazarındaki Payı Artıyor

Bu durumun, Türkiye’nin AB piyasasındaki rekabet gücünün arttığına işaret ettiği kaydediliyor. Analizde şu ifadelere yer veriliyor: "Örneğin, Türkiye'nin AB’ye ihracatında yaklaşık %21 ile en yüksek paya sahip olan motorlu kara taşıtı imalatı sektöründe, AB ithalatındaki talep bazlı gerileme, sektörün 2024 yılı ilk sekiz aylık ihracatında 2023 yılı aynı dönemine kıyasla 630 milyon avro azalmaya neden olmuştur. Öte yandan, aynı dönemde pazar payı kazanımı ihracata 793 milyon avro katkıda bulunmuş, böylece sektörün toplam ihracatı 163 milyon avro artmıştır. Pazar payı kazanımının en yüksek katkısı ise 976 milyon avro ile ana metal sanayinde olmuştur. Toplamda bakıldığında, AB’nin ithalatındaki gerileme ihracatta 2,4 milyar avro zayıflamaya neden olurken, pazar payı kazanımları ise 3,5 milyar avro katkıda bulunmuş ve bu sayede toplam imalat sanayi ihracatı 1,1 milyar avro artmıştır."

İhracata Yüksek Katkı Sağlayan Ürünler

Analizde, oransal olarak petrol ürünleri ve diğer ulaşım araçları sektörlerinde pazar payı kazanımlarının ihracata önemli katkılar sağladığı belirtilmektedir. Ayrıca, ana metal sanayi, kimyasal ürünler, elektrikli teçhizat, metalik olmayan mineral maddeler ve bilgisayar ile elektronik ürünlerin imalatı sektörlerinde de düşen ithalat talebine rağmen pazar payı kazanımları sayesinde ihracatın arttığı aktarıldı.

AB’nin İthalat Talebi Artmaya Devam Edecek

Analizde, zayıf talep koşullarının giyim eşyası, makine ekipman, fabrikasyon metal ürünleri, tekstil ve deri ürünleri sektörlerindeki ihracatın gerilemesinde etkili olduğu ifade ediliyor. "Özetle, bulgularımız Türkiye’nin AB pazarındaki payını son dönemde belirgin bir şekilde artırdığını ve bu artışın birçok sektöre yayıldığını göstermektedir. AB’nin ithalat talebinin önümüzdeki dönemde beklentilerle uyumlu olarak artması ile birlikte pazar payı kazanımlarının yanı sıra dış talep artışının da ihracatımıza destek vereceğini değerlendiriyoruz."



Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)
Daha fazla bilgi için: Ensonhaber