34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
43,3470£% -0.52
3.005,41%1,48
2.705,79%1,29
9.549,89%1,94
Haber Merkezi’nin aktardığına göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmalar sonucunda Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), devlete 5 milyon liranın üzerinde vergi borcu olan toplam 36 bin 806 mükellefi tespit etti. Bu mükelleflerin, 914,9 milyar lira tutarında ödenmemiş vergi ve cezası bulunuyor. İkmalen, re’sen veya idarece yapılan tarhiyatlar sonucunda kesinleşen ve toplam tutarı 5 milyon lira ve üzerinde olan vergi ve cezalar, 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla vadesi gelen ama 30 Eylül itibarıyla ödenmemiş tutarlarıyla birlikte iki ayrı liste halinde kamuoyuna duyuruldu.
Akaryakıt ve İnşaat Şirketleri Vergi Borcunda İlk Sıralarda
Milyarlarca lira borçlu olan şirketler arasında akaryakıt ve inşaat sektörü dikkat çekiyor. Bu iki sektör, borçlular listesinin en üst sıralarında yer alarak dikkatleri üzerine çekti. Listede en yüksek borca sahip olan şirketlerin toplam borçları gerçekten dudak uçuklatan boyutlarda. Borçlular listesinin ilk sırasında, 3 milyar 23 milyon 325 bin lira ile Halkalı Vergi Dairesine kayıtlı Turktab Tütün Mamülleri Pazarlama ve Dağıtım AŞ yer almakta. Bu şirketi, 2 milyar 449 milyon 525 bin lira ile Uluslararası Akaryakıt Dağıtım Ltd. Şti ve 2 milyar 255 milyon 26 bin lira ile Enkad İnşaat Metal ve Yapı Endüstri Mamül San. Tic. Ltd. Şti takip ediyor.
Kesinleşen tarhiyatlar listesinde ise, Çamlıca İhtisas Vergi Dairesine kayıtlı Yurtpet Akar Yakıt LPG Dağıtım Paz. San. ve Tic. Ltd. Şti 1 milyar 265 milyon 539 bin lira ile ilk sırada bulunuyor. Bu şirketi, 740 milyon 699 bin lira ile Mir Kıym. Mad. ve Taş Paz. İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti ve 603 milyon 831 bin lira ile Ospet Petrolcülük Nakliyat İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi izliyor.
Ulusal Taşıt Tanıtım Sistemi Geliyor
Bu listeye üst sıralarda yer alan büyük şirketlerin yanı sıra, irili ufaklı pek çok akaryakıt şirketinin de dahil olması, vergi kaybını önlemek amacıyla alınan önlemlerin önemini artırıyor. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ile akaryakıt sektöründe vergiden kaçınmanın önüne geçilmesi hedefleniyor. Kullanmadığı petrolün faturası alınarak vergiden düşme yönteminin sona ermesi, bu sistemi daha da kritik hale getiriyor.
Vergi Kaybının Önüne Geçecek
Merkezi sistem üzerinden faturalandırma döneminin başlamasıyla birlikte, akaryakıt sektöründeki vergi kaçakçılığının önemli ölçüde engellenmesi bekleniyor. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ile akaryakıt sektöründeki vergi kayıplarının önüne geçilmesi planlanırken, sistemin altyapısının oluşturulmasıyla birlikte yurt dışına çıkan döviz miktarının azaltılması ve cari açığın kontrol altına alınması hedefleniyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yürüttüğü altyapı çalışmaları sonucunda, bu sistemin 2025 yılında hayata geçirilmesi planlanıyor.
2025’te Başlıyor
Kurulacak olan sistem, akaryakıt dağıtım sektöründe eşit ve adil bir rekabet ortamı sağlamak için tasarlandı. Yerli yazılım ve donanımlarla oluşturulacak olan UTTS, ulusal bilgi güvenliğine katkı sunarken aynı zamanda yeni istihdam olanakları da yaratacak. Kurulum ve işletme görevini üstlenen Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, sistemi 2025 itibarıyla uygulamaya almayı planlıyor.
Kaynak: Ensonhaber
Türkiye’nin Kredi Notu S&P Tarafından Yükseltildi