Tütün Mamullerinin Üretim ve Ticaretinde Yeni Düzenlemeler
Tütün Mamullerinin Üretim ve Ticaretine İlişkin Yeni Düzenlemeler
Ensonhaber.com'un haberine göre; AA Tarım ve Orman Bakanlığı, tütün mamullerinin kayıt dışı üretim ve ticaretinin engellenmesine yönelik önemli bir düzenleme gerçekleştirdi. Bakanlık tarafından hazırlanan "Tütün Mamullerinin Üretim ve Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlandı.
Kayıt Dışı Üretim ve Ticaretin Önlenmesi HedefleniyorDüzenlemenin ana amacı, kayıt dışı üretim ve ticaretin önüne geçmek olarak belirlendi. Bu kapsamda çeşitli değişiklikler yapıldı.
Ürün İzleme Sisteminin Kapsamı GenişletildiBuna göre, Tütün Mamulleri, Makaron, Yaprak Sigara Kağıdı ve Alkollü İçkilerde Ürün İzleme Sistemi Uygulama Genel Tebliği çerçevesinde oluşturulan Ürün İzleme Sistemi, daha geniş bir kapsamda uygulamaya konulacak.
Test Bandrol Şartı GetirildiMakine çalışma testi, ürün denemesi ve deneme üretiminde test bandrolü kullanılması zorunlu hale getirildi. Bu durum, ürünlerin güvenli bir şekilde piyasaya sürülmesini sağlamayı amaçlıyor.
Üretim ve Bandrol Aktivasyon Tarihinin Uyumlu Olması GerekecekÜretim tarihi ve kodlama bilgisinin birim paket üzerine üretim esnasında basılması zorunlu kılındı. Ayrıca, üretim tarihiyle bandrol aktivasyon tarihinin uyumlu olması da artık zorunlu hale geldi.
Tütün İthalatı Sadece Belirli Firmalar Tarafından YapılabilecekTütün ithalatı, yalnızca tütün mamulleri üreten firmalar ve tütün işleme tesislerine sahip olanlar tarafından gerçekleştirilebilecek. İhraç edilecek tütün mamullerinin, yurt içi piyasaya arz edilen mamulat çeşidiyle aynı birim paket ve grupman ambalajı kullanılması yasaklandı.
Faaliyetini Durduran Üretim Tesislerine İlişkin DüzenlemelerDüzenleme ile birlikte, faaliyetine son verilen üretim tesislerinde bulunan makineler, ham maddeler, ürünler ve bandrollerin nasıl işleme tabi tutulacağı belirlendi. Bu kapsamda, üretim tesisini devralan kişiden teminat alınması ve devredenin yanı sıra devralanın da idari para cezası ve vergi borcunun bulunmadığını belgelendirmesi gerekecek.
Vergi ve SGK Borçlarının YapılandırılmasıVergi ve SGK borçlarını yapılandıran firmaların tesisleri devrettiğinde, yapılandırma kapsamındaki borçların tamamının ödenmiş olması şartı getirildi. Ürünlerin piyasaya arz edilebilmesi için başvuru ve izin koşulları revize edilerek düzenlenen uygunluk belgesi, o ürünlerin üretildiği tesisin devredildiği gerçek veya tüzel kişi dışında başka bir kişiye devredilemeyecek.
Aynı Markayla Piyasaya Arz Edilecek Mamulat Çeşitleri- Aynı markayla piyasaya arz edilecek mamulat çeşitleri, yalnızca bir üretici veya ithalatçı tarafından piyasaya sürülebilecek.
- Şark tipi tütün ile tütün tozu ithalatı ise yasaklanmıştır.
Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)
Kaynak: Ensonhaber